Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Promarnil Andrej Babiš svou poslední šanci na zvrat současné krizové situace?

Vláda ztrácí důvěru, podle posledního průzkumu STEM má důvěru pouze čtvrtiny obyvatel, což je o třetinu méně než v listopadu a o více než dvě třetiny méně než před rokem. A právě krize důvěry se tak skloňuje čím dál tím víc...

Jsme uprostřed tvrdého lockdownu a vláda stále neví, co bude po 21. březnu, jsou nějaké scénáře, ale premiér Babiš nakázal svým ministrům, aby o predikcích do médiích příliš nemluvili, aby se nestalo to, že jeden vicepremiér (Havlíček) říká něco jiného než druhý vicepremiér (Hamáček). Karel Havlíček (za ANO) byl toho názoru, že se po tomto lockdownu začne uvolňovat, zatímco Jan Hamáček (ČSSD) zastával názor, že tak tomu zřejmě nebude. A premiér Babiš při interpelacích v Poslanecké sněmovně řekl, že neví, čísla nemá, a že to není potřeba. Je to prý lepší, než dávat lidem falešné naděje. A tak namísto nějakého falešného výhledu se premiér začal zabývat šířením falešné naděje prostřednictvím zázračných experimentálních preparátů.

Ten nejpřednější je pochopitelně odčervovadlo ivermektin. Je levný, a tak ho Česká republika nakoupila v Bulharsku tisíce kusů, protože v brněnské fakultní nemocnici u svaté Anny s ním mají dobré zkušenosti. Nepodávají ho sice každému pacientovi s covidem-19, ale pouze "vhodným pacientům", kterým se jejich zdravotní stav následně údajně zlepší natolik, že mohou odejít domů. Andrej Babiš dokonce šíří takové zprávy, že tento lék nemá žádné vedlejší účinky, což samozřejmě není pravda. Nyní tedy konečně svitla naděje a ivermektin bude dostupný v lékárnách a budou ho moci předepisovat všichni lékaři primární péče včetně praktiků, což je jistě skvělé, alespoň si tak každý bude moci na příbalové informaci přečíst, že Babiš je dezinformátor, měl by mít svoje místo na webu ministerstva zdravotnictví v dané sekci, kde se již ocitl například Václav Klaus, st., nebo epidemiolog Jiří Beran kvůli isoprinosinu.

Velkým zastáncem a milovníkem ivermektinu je také poslanec-flákanec Lubomír Volný, který se kvůli němu rozvášnil natolik, že na začátku března napsal, že má informace o tom, že se chystá diskreditující kampaň, a že dojde dokonce k vraždám pacientů, kteří tento lék užívali, aby se tento lék zdiskreditoval. O tento výrok se začala zajímat policie a chystala se Volného předvolat k podání vysvětlení, což ale asi nebylo úplně nutné, protože Volný byl posléze zatčen na demonstraci v Praze, takže na podání vysvětlení k tomuto výroku měl jistě dost času. Andrej Babiš mezitím létá po světě a shání další zázračné léky, takže jak sdělil ve svém Čau lidi, budeme teprve druhá země v Evropě, která bude mít Regeneron, a do Thomayerovy nemocnice přišla další várka experimentálního léku Bamlanivimabu, ve finále schvalování má být podle Babiše český preparát ve formě prášku, který by se měl inhalovat, to ale Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) následně vyvrátil.

A nyní je tady příslib izraelského léku na podobném principu. To všechno samozřejmě funguje jako dobrá kouřová clona, která má zakrýt to, že nějaké věci nefungují, tak jak mají. Odvolání hlavní hygieničky Rážové, které ministr Blatný nijak nezdůvodnil, je také z podobného ranku. Při tom se chystala daleko větší rošáda, která měla požehnání z Hradu, a která Andreji Babišovi mohla dokonce zajistit, aby získal důvěru Sněmovny. V tomto případě se jednalo o preparát ruské provenience, vakcínu Sputnik V. Kdyby Babiš rekonstrukci vlády provedl, tak jak se o ní psalo, umožnil by tím Sputniku, aby se po Maďarsku a Slovensku dostal do další země EU, což by především potěšilo komunistické poslance, o jejichž hlasy se menšinová vláda Andreje Babiše už několik let opírá. Příští žádost o prodloužení nouzového stavu, pokud na ní dojde, by tak mohl spojit i s hlasováním o důvěře, a pravděpodobně by se mu obojího dostalo, což vzhledem k tomu, že Sněmovna již dvakrát žádost o prodloužení odmítla, by chutnalo jako sladké vítězství.

Nyní na něj ale může zapomenout. Navíc tím Babiš odkryl karty a ukázal pravou tvář. Existují totiž pouze dva důvody, proč po zmíněné rošádě - výměně Jana Blatného a Tomáše Petříčka nesáhl. Tím prvním důvodem je ČSSD, a tím druhým důvodem je KSČM. Volby jsou již blízko a KSČM a hnutí ANO mají velmi podobný elektorát, svoje voliče si navzájem přetahují podle aktuální situace. Babiš se nejspíše zalekl toho, že kdyby Sputniku otevřel dveře jako Matovič na Slovensku, tak by tím posílil preference KSČM na úkor těch svých. A taky se mu zřejmě nechtělo posílit Jana Hamáčka před sjezdem ČSSD, který se bude konat po Velikonocích. Sjezd bude volební a stávajícího předsedu se chystá vyzvat právě ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček, jehož šance by odchodem z vlády rázem klesly pod bod mrazu.

Andrej Babiš tím dal jasně najevo, že mu na svém koaličním partnerovi vůbec nezáleží a snaží se ho pouze využívat, premiér tím pravděpodobně promarnil velmi dobrou šanci, kterou dostal. Šance, že na konci března bude mít prohlasovanou důvěru své vlády, se jevila hlavně díky prezidentovi jako velmi reálná. Místo toho ale nemá nic. Dále ztrácí důvěru veřejnosti, jeho hnutí opustil další člen vlády, riskuje přízeň prezidenta, a opět si proti sobě popudil opozici kvůli zablokování vyšetřování ekologické havárie na Bečvě ve Sněmovně. Místopředseda hnutí ANO a ministr životního prostředí Richard Brabec se zaklínal přísahami na své blízké a na vše co je mu blízké. Navíc je rybář a houbař. Jak dojemné, už jsme ale někdy něco podobného slyšeli, že by mu to poradili premiérovi poradci Prchal s Hančem? Ti totiž stále zůstávají Babišovi nejvěrnější, a budou také možná jediní, kteří mu nakonec v Čau lidi a pro Čau lidi zbydou...

EDIT: Byl opraven název léku od společnosti Eli Lilly.

Autor: David Evan | sobota 13.3.2021 12:17 | karma článku: 38,71 | přečteno: 7666x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 742x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Politolog: Dělníci opustili levici a míří k populistické tyranii většiny

2. května 2024

Vysíláme Letošní evropské volby by mohly překreslit politickou mapu starého kontinentu. Posilují totiž...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  9:52

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik