Před 80 lety zemřel Heydrich. A dostalo se poprvé na Lidice

Nikdo neví vše, ale každý ví něco. Asi tím, že pocházím z Kladna, tak občas vidím některé věci trochu jinak, výročí je ale důležité, operace Anthropoid přinesla mrtvé na jedné straně, aby umožnila život milionům na straně druhé...

Reinhard Heydrich zemřel 4. června 1942 v Praze na Bulovce na následky zranění, které utrpěl při atentátu, jenž vešel do dějin jako operace Anthropoid. V noci už ale gestapo zatýkalo v Lidicích rodinu Horákových a Stříbrných. Dostalo se na ně z výslechu Anny Maruščákové, která byla zatčena kladenským gestapem po té, co jí byl do zaměstnání ve Slaném doručen dopis od Václava Říhy, který byl z Vrapic. Říha v dopise naznačuje, že měl něco společného s atentátem, a že spal toho dne na Čabárně. Čabárna je malá osada, která leží kousek od Vrapic, jenom přes kopec. Někdy je tento dopis označován jako nevinný nebo milostný, ale ani jedno z toho není založeno na skutečnosti.

Ten dopis byl doručen do práce, kde Maruščáková pracovala a byl údajně napsaný na stroji. Navíc Říha se v něm vydává za někoho jiného, za Milana. Je to krátký, strohý dopis, který postrádá všechny atributy milostného dopisu, další věc, která dokládá, že se nejednalo o klasický milostný dopis, je uvedená adresa. Dopis byl primárně adresovaný na továrnu, kde Maruščáková pracovala, a tak se stalo, že ho ředitel závodu na výrobu baterií otevřel. Považoval ho za možnou provokaci, a tak ho předal četníkům, kteří ho předali na kladenské gestapo. Následně si gestapo přijelo pro Maruščákovou domů a následoval krutý výslech, při kterém se dostalo na Říhu alias Milana a také na Lidice, protože Maruščáková vyřizovala v Lidicích vzkaz od Říhy, že syn Horákových je v Anglii v pořádku.

Zatčen byl následně i Václav Říha a výslech ukázal, že si všechno vymyslel, tedy až na rodinu Horákových a Stříbrných, jejichž synové skutečně bojovali v bitvě o Anglii. Tím byl osud těchto rodin zpečetěn. Rodiny byly popraveny 16. června na střelnici na okraji Prahy v Kobylisích, kde je dodnes památník. O osudu Lidic se rozhodlo až při pohřbu Heydricha v Berlíně, Hitlerovi to měl navrhnout K. H. Frank a 10. června nad ránem vrazili nacisté do spící obce u Kladna a následně Lidice vypálili. Muži nad 15 let byli zastřeleni u Horákova statku a ženy s dětmi byly převezeny do kapličky kladenského gymnázia, kde došlo k násilnému odebrání dětí. Kladenské gestapo sídlilo nedaleko, takže mělo všechno pod kontrolou.

Z nějakého důvodu se pořád říká, že se jednalo o tělocvičnu kladenského gymnázia, ale k tomu mám také svoje výhrady. Jelikož jsem na toto gymnázium chodil, tak vím, že se jednalo o studentskou kapličku, která měla mimo jiné dřevěný kůr, kam se nesmělo moc chodit, ale před Vánoci se na něm zpívaly koledy. Že se jednalo o tělocvičnu je zkrátka komunistický výmysl. Například zvenku jsou nad okny na omítce jména evangelistů: Matouš, Marek, Lukáš a Jan.

A pokud by to někomu nestačilo, tak mám ještě jednu vzpomínku. Někdy v roce 1994 zavítal do Kladna režisér Karel Kachyňa točit Prima sezónu pro Českou televizi, a natáčelo se i v této školní kapli. Dany Smiřický v této scéně ministruje nějakou mši. Dostali jsme nějaké oblečení, kalhoty, saka a klobouky, věci které se nosily za 2. světové války, pamatuju si, že to bylo hrozně těžké a říkal jsem si, jak v tom mohli ti lidé chodit, a hráli jsme tam jako kompars v kostele.

Karel Kachyňa by si tělocvičnu pro takovou scénu asi nevybral. V té době měla Česká televize ještě peníze, a tak honorář za tento kompars byl 200 Kč, což bylo v roce 1994 celkem dost peněz. Lidické ženy byly odtud deportovány do ženského koncentračního tábora Ravensbrück, ze kterého se řada z nich po válce už bohužel nevrátila. Neslavně skončili i Václav Říha a Anna Maruščáková, kteří byli popraveni 24. října v Mauthausenu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: David Evan | sobota 4.6.2022 19:48 | karma článku: 0 | přečteno: 161x