Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na návštěvě nemocnice Žatec

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch včera navštívil žateckou nemocnici. Prohlédl si jednotlivá nemocniční oddělení a setkal se s vedením nemocnice, zdravotníky a lékaři...

Není žádným veřejným tajemstvím, že se již nějaký ten čas chystá zdravotnická reorganizace, či spíše restrukturalizace nemocniční péče, při které sami pacienti rozhodnou, které nemocnice, případně, která nemocniční oddělení budou poskytovat určitou péči, a které nemocnice respektive nemocniční oddělení ji pro nezájem pacientů poskytovat nebudou. Zjednodušeně řečeno podle údajů z pojišťoven se zjistí, že na “žlučníky“ je dobrá tato nemocnice, protože tyto operace provádí ve velkém počtu a s dobrými výsledky, zatímco na jiné problémy, například endoprotézy, se zase zjistí, že se velmi hodí jiná nemocnice, protože v této oblasti provádí velký objem operací, a má s tím dobré výsledky.

A konečně na “velké operace“ v kardiochirurgii či neurochirurgii, či transplantace orgánů se mají soustředit velká specializovaná centra s patřičným vybavením a specialisty, tak jak tomu nakonec už v současnosti je. V praxi se totiž ukazuje, že to jinak ani nejde. Bylo by sice pěkné, aby se v každé nemocnici dělalo “úplně všechno“ na té nejvyšší úrovni, a aby v každé nemocnici bylo navíc ještě dětské oddělení a také porodnice, onkologické oddělení, LDN, atd., ale pokud má být daná péče na vysoké úrovni, tak se ukazuje, že je daleko lepší, když se nemocnice specializuje na určité odvětví, které nadále může rozvíjet a zlepšovat, než udržovat bezpočet oddělení na nevalné úrovni. Smyslem plánované zdravotnické reformy je tedy zkvalitnění a nikoli omezení zdravotnické péče. Rozdíly v poskytované péči totiž opravdu existují a to se týká i operací, použitých materiálů, apod., a tímto způsobem by se “dvojí kvalitě“ poskytované péče mělo zamezit.

Nemocnice Žatec je v tomto ohledu dobrým ukázkovým příkladem. Například v této nemocnici není v současné době už několik měsíců možné provést ambulantní sonografické vyšetření, neboli ultrazvuk. Pokud byste toto vyšetření chtěli v nemocnici Žatec provést, dostanete místo toho lísteček na čtyři jiné nemocnice v Lounech, Mostě, Kadani nebo Rakovníku s telefonními čísly, kam si můžete zavolat a objednat se. Podotýkám, že sonografie je základní zobrazovací metoda, bez které se neobejde žádná ambulance typu urologie, gynekologie, či ortopedie. Takže ve městě a na poliklinice v Žatci je v soukromých ambulancích sonografů dost, ale štědře dotovaná nemocnice toto ambulantní vyšetření v současné době neumožňuje...

Nemocnice Žatec tak sama na sebe žaluje, že je horší než ostatní nemocnice v regionu. Nemocnice bez ultrazvuku je už tak velmi absurdní, ale nemožnost vykompenzovat tuto chybu z vnitřních nebo cizích zdrojů se už jeví jako kritický problém. Radnice se však snaží nemocnici v Žatci udržet v současném rozložení stůj co stůj, a tak opětovně schválila dotaci na její provoz ve výši 10 milionů korun, a k tomu nádavkem další 4 miliony “jako poděkování“ pro odměny zdravotníkům, kteří v této nemocnici pracují, a udržují ji tak v chodu. Je tedy celkem možné, že radní příliš nechápou chystané kroky nebo jim nerozumí, či se s nimi neztotožňují, a bylo by tedy vhodné k tomu uvést ještě nějaký ten příklad. Tímto příkladem budiž třeba dětské oddělení žatecké nemocnice.

Dětské oddělení bylo otevřeno celkem nedávno, tuším, že v březnu letošního roku. A po tříměsíčním provozu je celkem zřejmé, alespoň podle informací, které prosakují navenek, že dětští pacienti jsou zde hospitalizovaní z velké části pro nespecifické obtíže, jako je bolest břicha, bolest hlavy, či jiné stavy nevolnosti. Otázkou tedy je, jestli je zrovna takové oddělení přínosem pro zdravotnický systém v mikroregionu, jestli se jedná o odvětví, na které by se konkrétně tato nemocnice měla do budoucnosti zaměřit. Zdá se, že by bylo vhodnější se spíše zaměřit na zachování gynekologicko-porodnického oddělení, případně porodnického domu, a ve své podstatě se snažit o zachování a rozvoj “porodnice“.

Nechtěl bych být v kůži ředitele nemocnice v Žatci a vysvětlovat ministrovi zdravotnictví, proč v nemocnici nefunguje ambulantní ultrazvuk. Proč je ve městě nemocnice, když se na ultrazvuk musí jezdit do jiných měst. Absence ambulantního ultrazvuku v nemocnici se může jevit jako manažerské pochybení vedení nemocnice, ale ve své podstatě tomu tak být nemusí. Jednotlivé nemocnice totiž přistupují v rámci chystaných kroků k jakémusi konkurenčnímu boji, kdy každá nemocnice se snaží zachovat svá oddělení v chodu, a tak si drží svoje lékaře a nedává jim prostor, aby vykonávali svoji profesi v jiných nemocničních zařízeních, a to je právě případ i nemocnice Žatec, kdy lékař dojíždějící z jiné nemocnice na ultrazvuk, již dojíždět přestal.

Zdá se tedy, že pro pacienta nadchází celkem dobrá doba, kdy se nemocnice budou opravdu snažit fungovat na co nejlepší úrovni. Nemocnice si budou muset konkurovat a budou motivovat své lékaře a zdravotnický personál k co nejlepším výsledkům. V mnoha případech bude muset v rámci specializace dojít k restrukturalizaci, která by měla v konečném důsledku být pro pacienty opět přínosem. Cesta specializace a restrukturalizace se zdá nevyhnutelná. Nakonec je zřejmé, že například ženy, budoucí rodičky, budou vždycky dávat přednost raději specializovanému porodnickému centru než univerzální provinční nemocnici, kde se o dvě patra níž “dělají žlučníky“, což je realita některých nemocnic.

Zamýšlené kroky racionalizace nebudou pravděpodobně nijak radikální, nehrozí že by se zavírala nemocniční oddělení či dokonce celé nemocnice jako houby po dešti, spíše se jedná o nastolení trendu, který míří k větší kontrole, ke zkvalitnění nemocniční a následné péče, a k tomu, aby v nemocnicích byl dostatek kvalitního vyškoleného zdravotnického personálu a dostatek lékařů, kteří budou motivováni především ke kvalitnímu přístupu a kvalitním výkonům, než k vykazování jakýchsi jakoby aktivit… Boj o pacienta je pravděpodobně to, co českému zdravotnictví v uplynulých letech chybělo nejvíce, a s vyšší informovaností pacientů roste i jejich zapojení do léčby a nároky na poskytovanou péči, což se, jak ukazuje praxe, daří lépe naplňovat ve větších specializovaných centrech...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: David Evan | středa 3.7.2019 14:49 | karma článku: 7,98 | přečteno: 238x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 744x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Pavel přijel do Explosie, navštíví děti v léčebně a podebatuje ve Vysokém Mýtě

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  9:41

Poslední kraj, který v roli prezidenta České republiky Petr Pavel dosud oficiálně nenavštívil, byl...

Elektrokolo

11. května 2021  8:39,  aktualizováno  21.5 9:19

Elektrické kolo je jízdní kolo, které pohání elektrická energie. Může se s ním jako s běžným kolem...

Nemovitosti bez majitele? Rusové chtějí na Ukrajině zabavit přes 13 tisíc bytů a domů

21. května 2024  7:59

Ruské úřady chtějí na okupovaných ukrajinských územích zabavit více než 13 tisíc bytů a domů, které...

Kolony brzdí provoz na D5 a D8 před hranicemi, důvodem jsou německé kontroly

21. května 2024

Na dálnicích D5 a D8 stojí před hraničními přechody do Německa dlouhé kolony především kamionů....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1996x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik