Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dostal se prezident Zeman svým vánočním poselstvím do slepé mezinárodní uličky?

Prezident ve svém vánočním poselství zavadil i o uprchlickou krizi, přičemž nastínil i určitá východiska, ale jak to tak u rychlých a jednoduchých řešení bývá, nepatří mezi ta, která by byla následováníhodná a účinná.

Musím se přiznat, že jsem ten projev nesledoval a tak teprve po něm se ke mně začaly dostávat určité fragmenty, které říkají, že například údajně skončila blbá nálada a že je potřeba se více usmívat. To, co ale zaznělo ohledně uprchlické krize, respektive co zaznělo na adresu uprchlíků lze považovat za kontroverzní, ovšem podotýkám, že ve své podstatě to není kontroverzní o nic víc nebo míň, než některé jiné výroky, které z Pražského hradu čas od času lze slyšet. Čili se nestalo nic tak převratného, ani nic výjimečného.

Doufám, že mě nikdo nebude osočovat z toho, že něco vytrhávám z kontextu, když z vánočního poselství vyberu tuto část: „Ti, kdo se zastávají migrantů, mluví o soucitu a solidaritě. Soucit je možný u starých, nemocných a především u dětí, ale velká většina nelegálních migrantů jsou mladí zdraví muži bez rodin. A já se ptám, proč tito muži nevezmou do ruky zbraň a nebojují za svobodu své země proti Islámskému státu. Jejich útěk objektivně posiluje Islámský stát. A já si nedovedu představit, že v době, kdy z protektorátu prchali naši mladí muži, prchali proto, aby ve Velké Británii dostávali sociální dávky. Prchali proto, aby bojovali za svobodu své země.“

Je to každopádně neotřelý názor, o kterém by se dalo dlouze polemizovat. Představa, že do migrační vlny budou zapojeni pouze starší osoby, ženy a děti, není asi úplně realistická...daleko by asi nedošli, na cestě musí být i někdo, kdo se může o ty zranitelnější starat. To, co mě však fakticky přimělo k zamyšlení a napsání tohoto článku je jiná věta, sice: „A já se ptám, proč tito muži nevezmou do ruky zbraň a nebojují za svobodu své země proti Islámskému státu.“ Jakkoliv ji považuji do určité míry za legitimní, se na druhou stranu otevírají určité otázky, které jsou velmi závažné.

Například pokud jde o tolikrát zmiňovanou a v médiích propíranou Sýrii, kde ozbrojený konflikt zuří už pět let, není to fakticky nic jiného než sektářský konflikt. Ruská strana tvrdí, že se jedná o konflikt mezi legitimním prezidentem Bašárem Asadem a teroristy a americká strana společně s EU zase tvrdí pravý opak, že se jedná o konflikt mezi legitimní opozicí a diktátorským prezidentem Asadem, který musí být odstraněn. Vzpomeňme na nedávný summit EU ministrů vnitra, kde tento závěr jednoznačně zazněl. Za všechno může Asad a proto musí být odstaven, jinak ke stabilizaci regionu nemůže dojít.

Čili v podstatě jedna strana mluví o legitimnosti jedné strany, druhá o legitimnosti druhé strany a v podstatě to není nic jiného než sektářský konflikt mezi šíitským prezidentem a sunnitskou opozicí. A já jsem bytostně přesvědčen o tom, že pokud nějaká země zabředne do sektářského konfliktu, kdy proti sobě bojují dvě nesvářené strany jenom pro to, že se prostě nenávidí z náboženského nebo etnického důvodu, má každý člověk právo zůstat neutrální a nemusí se přidávat ani na jednu ani na druhou stranu.

Dalo by se spíše předpokládat, že v případě syrských uprchlíků měl prezident Zeman na mysli, aby se přidali k pravidelné syrské armádě, protože těžko lze uvažovat nějak jinak. Zeman je znám svojí náklonností ke Kremlu a je zase známa náklonnost Kremlu k Asadovi. Takže lze jenom těžko předpokládat, že by Zeman vyzýval uprchlíky nebo potenciální uprchlíky, aby brali do ruky zbraň společně s opozičníky, na které při tureckých hranicích útočí ruské stíhačky...ačkoliv tam, jak víme islámský stát zdaleka nezasahuje.

Bašár Asad se pokoušel legitimizovat i pomocí respektive prostřednictvím České televize, kdy se snažil přesvědčit, že se drží u moci po celou dobu syrské občanské války díky veřejné podpoře svého obyvatelstva, ano na tuto otázku, co ho stále drží u moci odpověděl jednoznačně a bez váhání: „Public support.“ - veřejná podpora.

Před několika dny médii proběhly otřesné obrázky ze syrského města Madája, které syrská pravidelná armáda už půl roku drží v obležení a nevpouštěla dovnitř žádné potraviny, žádnou pomoc. Lidé jsou vyhladovělí a podvyživení jako z koncentráků, umírají hlady, navíc je samozřejmě zima, která v horském prostředí jihozápadní Sýrie není nijak mírná, jak by si snad někdo mohl myslet. Jakou veřejnou podporu má Bašár Asad v tomto zdecimovaném, dříve asi třicetitisícovém městě? A vypadá takto skutečně boj proti terorismu, proti Islámskému státu?

Tyto obrázky však bohužel skutečně jenom proběhly a zůstaly bez většího povšimnutí široké veřejnosti. Konflikt v Sýrii trvá již hodně dlouho. Když před dvěma lety médii proběhly otřesné fotky mrtvých malých dětí, které byly usmrceny chemickými zbraněmi z arsenálu Bašára Asada, byl vstup Spojených států do konfliktu se zamýšleným Asadovým odstraněním na spadnutí. Následně však Putin zareagoval tím, že dohlídne na odzbrojení chemických zbraní svého chráněnce Asada a konfliktu tak de facto zabránil.

Jenže jenom na chvilku, a situace je dneska zase úplně někde jinde. Diplomatická cesta selhala a ruské Suchoje jsou již nějakou dobu v plném nasazení. Namísto boje proti Islámskému státu však spíše bojují na podporu režimu Bašára Asada. Situace je tak stále nepřehledná a je to zjevně proto, že příčinou sporu je stále sektářský konflikt, kdy jedna strana bezmyšlenkovitě ve vidině odplaty napadá druhou. A v takovém případě by měl každý člověk mít nejen právo ale i morální povinnost zůstat neutrální a dát se případně na útěk.

Prezident totiž ve svém poselství zapomněl na jednu podstatnou věc. Jeho přirovnání k českým odbojářům za druhé světové války kulhá na obě nohy zejména proto, že odcházeli do Francie a po kapitulaci Francie teprve do Velké Británie, což není tak podstatné jako to, že ve Francii chtěli vstoupit a někteří dokonce vstoupili do zahraniční legie francouzské armády a teprve potom bylo rozhodnuto, že vznikne československá zahraniční armáda. Jinými slovy čeští odbojáři odcházeli proto, aby se stali příslušníky cizí armády a v jejích barvách potom bojovali proti nacistickému Německu.

V tomto ohledu se útěk „mladých a zdravých mužů“ jeví jako naprosto právoplatný. V této chvíli totiž Asadův režim západní země nepovažují za legitimní a naopak ho považují za zodpovědný za tento konflikt. Je ovšem možné, že prezident Zeman toto neakceptuje a vidí to jinak. Tím pádem se však dostává do slepé mezinárodní uličky a jeho příklon k Rusku je tak ještě více evidentní.

Prezidentovo prohlášení z těchto všech důvodů považuji za neodpovědné a zavádějící. Není možné jen tak někoho nabádat k účasti na ozbrojeném konfliktu, když je jádrem problému sektářský konflikt. Jsem přesvědčen, že je třeba tyto věci řešit uvážlivě, nikoliv s horkou hlavou. Proto je třeba být naprosto konkrétní a specifický a já nevěřím tomu, že by prezident myslel to, že by syrští uprchlíci měli obrátit zbraně proti svým spoluobčanům.

Je docela možné, že Západ svůj postoj k Asadovi ještě přehodnotí a že ho označí za stabilizační prvek na Blízkém východě, to se stát samozřejmě může, protože jak jsem řekl, ruské stíhačky a bombardéry jsou již v plném nasazení a tak je situace úplně jiná než před lety při nějakých slovních přestřelkách.

Na druhou stranu je jistě mnoho těch, kteří by na Bašára Asada v tuto chvíli nevsadili ani pětník. Jenže těch bylo před dvěma lety, kdy americké bitevní lodě začaly brázdit ve Středozemním moři při pobřeží Sýrie taky docela dost...

Autor: David Evan | neděle 10.1.2016 12:11 | karma článku: 11,47 | přečteno: 384x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 744x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Humor na sociálních sítích. Na vtipálky vznikla past, za níž může stát armáda

17. května 2024  20:07

Česká armáda zřejmě nemá pochopení pro humor. Jinak si nejde vysvětlit past, kterou patrně...

Když se při dějepisu učí o emancipaci. Výuku má rozšířit téma genderu či LGBT

17. května 2024

Premium Mluvit v hodinách dějepisu o genderové identitě či LGBT? Někteří učitelé už tímto směrem výuku dětí...

Írán udeřil na „satanisty“, zadržel 250 lidí. Podle policie byli obscénní

17. května 2024  19:27

Íránská policie zatkla za propagaci satanismu více než 250 lidí, včetně tří Evropanů. S odkazem na...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik