Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Den české státnosti: Svatý Václav by se dneska asi hodně divil

Legenda o svatém Václavovi ožívá každý rok na konci září, kdy si připomínáme jeho život, který skončil násilnou smrtí kolem roku 935 ve Staré Boleslavi. Svatý Václav, symbol české státnosti, by se dneska nicméně asi hodně divil.

Zbožnost a svatost zdobily českého knížete po celý život a po jeho smrti významně pomohly českému státu v mezinárodní prestiži a uznání. Záhy vznikla svatováclavská tradice, která posilovala českou státnost. Svatý Václav byl vykreslován a vyobrazován jako zbožný a pokorný král, který pomáhá chudým, nosí jim dříví na otop, aby se v zimě mohli zahřát, apod.

Trochu mi to připomíná záměr ministra Karla Havlíčka (za ANO) pomáhat po skokovém zdražení energií a zejména elektřiny potřebným tím, že budou dostávat nějaké poukazy, aby ji mohli zaplatit. Při tom ČEZ je stále polostátní podnik a cena elektrické energie je u nás dražší než mnohde v Evropě. Skupina je každoročně ve velkém zisku, připravuje se za miliardy dílčí rekonstrukce Temelína, dostavba Dukovan, za to český stát končí každý rok ve schodku stovek miliard a státní dluh tak povážlivě roste. Dnešní vládu to už příliš zajímat nemusí, ale další vlády budou muset být vládami rozpočtové odpovědnosti, protože státní dluh za nás nikdo nezaplatí. Kromě toho se z Česka stala jakási kolonie, ze které se každý rok “vyveze“ několik stovek miliard korun pro zahraniční korporace.

Obsluha státního dluhu (rozuměj úrok) je mandatorní výdaj státu, který dosahuje sto miliard korun ročně. Na letošní rok byl plánovaný schodek pět set miliard korun a na příští rok je plánováno téměř čtyři sta miliard korun. Je to absurdní, když podle několik let starých slibů Andreje Babiše se Česko mělo právě v těchto letech dočkat vyrovnaných, či spíše přebytkových rozpočtů. Při tom například dle Nejvyššího kontrolního úřadu není možné všechno svalovat na koronavirus. Korona pouze napomohla tomu, že se stát začal chovat nehospodárně více než kdy jindy. Nejedná se pouze o nějaké předražené nákupy z Číny během pandemie, jedná se o to, že stát vydává peníze daňových poplatníků zcela neúčelně nebo netransparentně. Staví se, buduje se, investuje se, ale “po česku“, takže ve výsledku je všechno mnohem dražší než kdekoliv na světě.

Ministryně financí Alena Schillerová oprášila staré heslo hnutí ANO, že “nasypeme do ekonomiky miliardy“, a že se z krize proinvestujeme. Podle ekonomických ukazatelů to vypadá, že ekonomika roste. Na druhou stranu růst cen a nebývalá inflace, kterou Česko zažilo naposledy možná někdy v devadesátých letech minulého století, přispívají k dalšímu rozevírání nůžek mezi chudými a bohatými, a z toho by svatý Václav radost neměl. Sociální problémy se týkají dneska bohužel i dětí a také hlavně bydlení. Bydlení a jeho pořízení je v Česku dražší než v západní Evropě, nicméně k zákonu o sociálním bydlení se vláda za čtyři roky nedostala, ministryně pro místní rozvoj Dostálová (za ANO) chce nakonec předložit jiný zákon. Je to o to smutnější, že v této vládě seděli i ministři za ČSSD, pro které by tato otázka měla být jednoznačnou prioritou.

Hnutí ANO je častokrát označováno za názorově a hodnotově neukotvené, populistické hnutí. To bylo celkem dobře vidět na tom, když se letos ve Sněmovně projednávalo takzvané manželství pro všechny. Andrej Babiš najednou přišel s tím, že manželství tvoří pouze muž a žena, nebylo to proto, že by najednou procitl, nepochybně se tím snažil aktivovat svoje voličské tvrdé jádro. Předpokládám, že patron českých zemí svatý Václav si o manželství myslel totéž. Nerozumím potom ale tomu, proč hnutí ANO před tím manželství pro všechny podporovalo a poslalo ho do dalšího čtení. Rodina je základ státu a v posledních letech je na ni vyvíjen mimořádný tlak. Roste počet neúplných rodin, a rozvodovost je stále velmi vysoká. Nejsem si nicméně jist, jestli manželství pro všechny je tím správným nástrojem, jak tento negativní trend zvrátit.

Mimochodem jmenovec svatého Václava profesor Václav Klaus považuje tyto otázky kolem rodiny za kruciální pro další směřování Západu. Ostatní otázky považuje za méně podstatné nebo zástupné. Je dokonce přesvědčen o tom, že přílišné rozvolňování v pohledu na rodinu a na manželství, ke kterému v západní Evropě dochází, má potenciál nahlodávat další křesťanské hodnoty Západu, což může vést k jeho postupné a pozvolné destrukci. To koresponduje také s tím, že východní mocnosti si začínají všímat toho, že Západ, který byl vždycky průkopníkem, přinášel nová řešení, odstartoval jednotlivé průmyslové revoluce, nyní řeší hlavně sám sebe a lidskoprávní otázky. Podle profesora Václava Klause je tento všeobjímající západní pohled krátkozraký a západní společnosti se vrátí v nedobrém jako bumerang.

Nejsem z těch, kterým by vadilo, že jsou dneska všechny supermarkety a hypermarkety zavřené. V den výročí smrti svatého Václava člověk alespoň může uvažovat o tom, co po staletí definovalo českou státnost. Jedná se především o západní křesťanské hodnoty, což si dneska už málokdo uvědomuje. Stát například nepovoluje bigamii, monogamie se tak stala jakousi státní hodnotou, ačkoliv je zřejmé, že vychází z křesťanské tradice. Takových příkladů by bylo možné najít více, česká státnost se vyvíjela v souladu se svatováclavskou tradicí.

Svatý Václav by však dneska příliš spokojený nebyl. Podle zmíněné svatováclavské tradice myslel více na druhé než sám na sebe, byl všímavý, pomáhal potřebným a sám nežil nijak okázale. Dnešní politici se (v příkrém rozporu s tím) dívají na svůj vlastní prospěch, jsou mnohdy názorově a hodnotově neukotvení, relativizují tradiční hodnoty, atd. Z přirozených vůdců se stali následovníky davů, protože jim to přináší více politických bodů. Mnozí namísto spojování chtějí společnost spíše rozdělovat. Před skutečnými výzvami zavírají oči, anebo je odsouvají na později, respektive na ty druhé, kteří přijdou po nich. Nakonec, se ale říká, že každá země má takovou vládu, jakou si zaslouží, a tak snad ta příští bude lepší než ta současná.

 

 

Autor: David Evan | úterý 28.9.2021 9:00 | karma článku: 16,93 | přečteno: 455x
  • Další články autora

David Evan

Kauza Vrbětice přehledně: 11 dní rozhodujících skutečností, na kterých je veřejný zájem

Zatímco Jan Hamáček ohledně své cesty do Moskvy stále mlčí, každý den se do veřejného prostoru ke kauze Vrbětice dostávají nové informace. Podle veřejných zdrojů se zdá, že Jan Hamáček svou cestu do Moskvy skutečně plánoval.

9.5.2021 v 15:53 | Karma: 16,67 | Přečteno: 598x | Diskuse| Společnost

David Evan

Obětoval Andrej Babiš česko-ruské vztahy, aby dovládl až do řádných voleb?

Včerejší tisková konference premiéra Andreje Babiše a Jana Hamáčka o tom, že za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích stojí ruské tajné služby, přišla jako blesk z čistého nebe. Její načasování vzbuzuje nejrůznější otázky.

18.4.2021 v 18:29 | Karma: 20,41 | Přečteno: 804x | Diskuse| Společnost

David Evan

Online sjezd ČSSD vyřešil otázku předčasných voleb. Opozice na ně může zapomenout

Sjezd sociální demokracie potvrdil v čele strany Jana Hamáčka, napověděl, jak to bude s možnou předvolební spoluprácí se zelenými, a také zřejmě definitivně vyřešil otázku předčasných voleb.

11.4.2021 v 17:53 | Karma: 11,66 | Přečteno: 338x | Diskuse| Společnost

David Evan

Funkcionářka hnutí ANO Vladislava Marschallová brala statisíce, práci ale neodváděla

Bývalá asistentka hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera (ANO) Vladislava Marschallová (ANO) pobírala statisícové odměny za poradenství. Práci však neodváděla a neměla ani potřebnou kvalifikaci. Hejtman Schiller pochybení odmítá.

27.3.2021 v 15:27 | Karma: 32,31 | Přečteno: 1618x | Diskuse| Společnost

David Evan

Evropská léková agentura (EMA) doporučila "Babišův" ivermektin proti covidu-19 nepoužívat

V pondělí odpoledne proběhla v médiích zpráva, že EMA nedoporučila ivermektin k léčbě a prevenci covidu-19. Zdá se však, že EMA ve svém doporučení zašla ještě dále, doporučuje totiž ivermektin k léčbě a prevenci covidu nepoužívat.

25.3.2021 v 17:18 | Karma: 15,31 | Přečteno: 482x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik