Chovancova reorganizace policie: Fraška, která stále nebere konce

Kontroverzní reorganizace policie, která byla spuštěna počátkem tohoto měsíce, se stala komediálním vystoupením, v němž hlavní roli hraje pan ministr vnitra Milan Chovanec. Nad mnohými jeho výroky se člověk nemůže ubránit smíchu.

Jeho veselých vyjádření byla celá řada a určitě je všechny neprobereme, ale pro rozehřátí si připomeňme třeba včerejší Chovancovo vyjádření, že policejní reorganizace je v plné gesci Policejního prezidia. Jinými slovy, že on jako ministr vnitra s tím nemá prakticky nic společného. Vtipné je to především proto, že ještě v polovině června Policejní prezidium nebylo schopné na Bezpečnostní radu státu dodat k chystané reorganizaci ani čárku a policejní prezident Tuhý nebyl sto smysluplně odpovědět na otázky žalobců. Jediný asi pětistránkový vágní dokument tak byl narychlo horkou jehlou sepsaný na Ministerstvu vnitra a na zásadní otázky rovněž žádné odpovědi nedával.

Druhým důvodem, proč je výrok ministra Chovance o tom, že reorganizace je pevně v rukou Policejního prezídia tak vtipný, je v tom, že minulý týden na tiskové konferenci uskutečněné kvůli spuštěné reorganizaci mluvil především on a potom nějací ti náměstci policejního prezidenta Tuhého, který ovšem na této konferenci vůbec nebyl. Prostě nepřišel nebo neměl čas. Takže o reorganizaci mluvil pan ministr vnitra Chovanec, sdělil nám, že je s novou Národní centrálou pro boj s organizovaným zločinem NCOZ spokojen, a že odešlo asi jenom pět policistů, a že všichni byli ze zaniklého ÚOOZ.

Je to zvláštní, že k reorganizaci promlouvá ministr, který tvrdí, že s ní nemá nic společného, že to není jeho iniciativa, a že naopak člověk, který se tváří, že to je jeho iniciativa se ani nenamáhá přijít. Je jediné vysvětlení pro takovou absurditu, vlastně spíše dvě. Buď reorganizace byla nařízená ministerstvem vnitra, anebo Policejní prezident neměl čas, protože pospíchal na přísně tajnou realizaci, tak přísně tajnou, že o ní nikdo nikdy neslyšel, stejně jako tomu bylo v případě, kdy řídil svůj služební vůz v Ostravě, kdy mu byla hlídkou jeho podřízených naměřena rychlost údajně vyšší než 100 km v hodině. A dodnes ani nevíme, jestli v tom náhodou nehrál roli alkohol.

Je ještě jeden možný důvod, proč se generál Tuhý na tiskovku k "jeho"  a "jím" připravené reorganizaci neráčil dostavit... a tím důvodem může být takzvaná Šlachtova zpráva, kterou dnes již bývalý policista Robert Šlachta předložil parlamentní vyšetřovací komisi, která se zabývá právě policejní reorganizací. Podle této zprávy měl někdo z osob blízkých policejnímu prezidentovi vynášet informace z policejního vyšetřování. Je možné, že se Tuhý po zveřejnění této informace bál dotazů novinářů, a tak se rozhodl na tiskovou konferenci poslat pouze své náměstky.

Takže Tuhého jsme při spuštění "jeho" reorganizace neviděli, asi si "svou" reorganizaci ještě neosvojil natolik, aby ji za svou považoval, ale viděli jsme pana ministra Chovance, který se bil v prsa, jak vypořádal všechny připomínky státních zástupců, kterých údajně bylo čtyřicet pět. Toto je vtipné hlavně z toho důvodu, že kdyby reorganizace byla připravena profesionálně, tak jak se sluší a patří, tak by tyto připomínky byly zapracovány už v průběhu příprav reorganizace a ne až následně po té, co se zjistilo, že reorganizace byla podloudná a nebyla vůbec připravená. A následných připomínek by potom nemuselo být čtyřicet pět, ale třeba jenom pět nebo taky vůbec žádná...

Takže to byl jenom další výsměch pana Chovance vůči všem lidem, když podepsal nepřipravenou reformu a následně se nestyděl vychválit, jak všechno skvěle vyřešil a zapracoval. Bylo to politicky nejenom neuvážené, ale rovněž nezodpovědné nejen vůči občanům, ale rovněž vůči žalobcům a vůči samotné policii, která od 1.8.2016 neměla prakticky žádné informace o tom, co se bude dít. Politické selhání, kdy byl pan Chovanec označen za toho, kdo svým podpisem porušil koaliční smlouvu, porušil dohadovací řízení koalice a následně byl označen jako zrádce zrádců, snad už ani nemá cenu rozebírat.

Nicméně policejní reorganizace byla spuštěna, že ji pan policejní prezident Tuhý není schopen ani odprezentovat a musí ho zastoupit pan ministr vnitra Chovanec, který tvrdí, že s tím prakticky nemá nic společného, je věc sice velice extrémní a v každém případě raritní, ale přesto se sluší popřát nově vzniklé centrále NCOZ mnoho úspěchů v její činnosti. Chce si získat svoje renomé hlavně svou prací, respektive svými výsledky a doufejme, že jí do vyšetřování nebude mluvit Policejní prezidium, jehož šéf, zdá se oněměl...Vůbec by bylo nejlepší, kdyby si svoje renomé vysloužila vyšetřováním Policejního prezídia, neboť jak praví zpráva nejvyššího žalobce v zemi Pavla Zemana, nejvyšší patra policie jsou prorostlá kriminálním prostředím.

Další zpráva od policie už tak zábavná není, pražská kriminálka přiznala pochybení při vyšetřování vražedkyně, která v centru Prahy na Smíchově ubodala čtyřiapadesátiletou ženu. Této vraždě se dalo zabránit, kdyby policie konala tak jak měla, protože dva týdny před touto brutální vraždou útočnice napadla na záchodě jedné pražské kavárny jinou ženu, kterou chtěla uškrtit a policistům následně sdělila, že lituje toho, že se jí to nepovedlo. Policie neinformovala ani státní zastupitelství, dokonce neinformovala ani ředitele bohnické léčebny, zkrátka nechala agresorku být s tím, aby svou nenávist vůči ženám mohla realizovat na další oběti.

Nyní se tímto případem bude zabývat Generální inspekce bezpečnostních sborů, která jak je v její kompetenci, bude zkoumat, zdali se tímto pochybením nestal trestný čin. Bylo by bláhové se domnívat, že toto šetření může vést k nějaké nápravě, protože život té ubodané ženě nikdo nevrátí. Na tomto případě je právě dobře vidět, jak sebevědomí a nezávislí policisté postupují a  jakou škodu ve své bohorovnosti páchají. Policisté hnaní panem Chovancem, který se opakovaně vyjadřuje, že si žádá policii především sebevědomou a nezávislou, si totiž jeho slova často vysvětlují tak, že sami mohou zákon porušovat, že jsou nad zákon, a že si mohou zákon vysvětlovat tak, jak se jim zlíbí.

Ukazuje se totiž, že tento exces není zdaleka ojedinělý a že policistů, kteří zneužívají svých pravomocí neustále přibývá. Reorganizace policie v tomto ohledu může nicméně přispět k tomu, že se tento trend podaří zvrátit, protože ve svém důsledku posiluje pravomoce státních zástupců, kteří si už pomalu museli vedle všeznalé a všemocné policie připadat jako na vedlejší koleji.

Policie by měla především pomáhat a chránit, což jak je vidět na tomto tragickém případu se bohužel neděje a je zřejmé, že policie pomáhá a chrání především sama sebe, zatímco slušné občany neustále jenom pokouší. Policie se vlivem působení pana ministra Chovance a pana prezidenta Tuhého ocitla v nejhlubší krizi za posledních 25 let a nebýt vlivu státních zástupců a široké veřejnosti přeměnila by se vlivem reorganizace v regulérní mafii.

Oba dva nesou odpovědnost za to, že renomé Policie České republiky je na bodě mrazu, prezident Tuhý k tomu přispívá ještě pácháním přestupků za volantem, nesou odpovědnost za to, že se stavem policie zabývá parlamentní vyšetřovací komise...A tak ta fraška kolem toho, jak všechno skvěle běží a jak všechno skvěle vymysleli a jak všechno skvěle naplánovali, působí strašně komicky, trapně a zcela nepatřičně...

Autor: David Evan | úterý 9.8.2016 7:04 | karma článku: 43,15 | přečteno: 4143x