Čerstvý vítr v České televizi (video)

O víkendu zavál z České televize čerstvý vítr. A bylo ho skutečně hodně. Podívejte se na sestřih toho nejlepšího co nabídla víkendová předpověď počasí na "tuzemské" ČT. Zatímco Český hydrometeorologický ústav vydal varování před silným větrem už v sobotu ráno, Česká televize se nás snažila přesvědčit, že vane pouze čerstvý vítr. A svůj pohled nepřehodnotila ani v neděli, kdy silný vítr přesahující místy rychlost 100 km/h vyvracel tuzemské stromy, ničil tuzemské střechy a na mnoha místech zablokoval tuzemskou silniční i železniční dopravu.

Nakonec uznejte sami, včerejší předpověď počasí na ČT, kdy už byla v platnosti výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před silným větrem, mluví stále dokola jenom a pouze o čerstvém větru. Čerstvý vítr je mezi 8 až 10.7 m/s, ale podle ČT může dosahovat až 25 či 30 m/s (čili asi tak 3x více), což odpovídá 90 až 108 km/h, a to už je mohutná vichřice.

Toto však nebyla první výstraha před čerstvým větrem. Už jsme před ním byli varováni v sobotu a přiznám se, že jsem trochu znejistěl a pro jistotu jsem si zavolal na tuzemský hydrometeorologický ústav, abych se něco o tom čerstvém tuzemském větru dozvěděl. Bylo mi řečeno, že výstraha platí pro silný, nikoliv čerstvý vítr. To ovšem pro tuzemskou televizi není žádný problém a nemohlo jí to zabránit v tom, aby v sobotu vesele vydávala výstrahu před čerstvým větrem a "velmi čerstvým prouděním".

Čerstvý vítr podle všeho nepůsobil škody jenom v tuzemsku, ale též třeba v Norsku a Polsku a dalších netuzemských zemích.

Proč Česká televize nazývá vítr, který přesahuje 100 km/h čerstvým mi není zřejmé, ale připadá mi to příznačné v tom jak informuje o jiných tuzemských i netuzemských událostech. Takže se už sluší jenom poděkovat, že ČT splnila svou zákonnou povinnost, když s předstihem informovala o příchodu čerstvého větru do tuzemska a že všechny tuzemce před čerstvým větrem zavčas varovala.

Autor: David Evan | pondělí 17.3.2014 7:16 | karma článku: 15,83 | přečteno: 755x