Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babišův střet zájmů není o navracení dotace na toustový chleba, ale o babišizaci Česka

Střetem zájmů předsedy vlády Andreje Babiše se opět zabýval Evropský parlament a Evropská komise. Podle českých úřadů, které střet zájmů odmítají, to ale vypadá, že v nejhorším případě bude Agrofert muset vracet některé dotace...

A o tom to ale přesně není. Ačkoliv pokud se ukáže, že Agrofert čerpal dotace neoprávněně, měl by je pochopitelně vrátit. Daleko podstatnější je ale to, jestli vliv Andreje Babiše na veřejnou a státní správu nepřesáhl demokratickou mez, jestli nedošlo k tomu, co někdo nazývá agrofertizací veřejné správy, jiní babišismem nebo Babišistánem. České instituce totiž až na čestné výjimky většinou tvrdí, že Agrofert na dotace nárok má, protože žádný střet zájmů nevidí, ale nejen to, také firmám ve svěřenských fondech premiéra vycházejí až nepochopitelně vstříc svými rozhodnutími, nad kterými často zůstává rozum stát.

Tak například společnost Primagra, které se nelíbilo, že jí byla pozastavena dotace, se rozhodla, že se obrátí na soud. Městský soud v Praze skutečně rozhodl, že Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) musí do šedesáti dnů od rozsudku rozhodnout, zda má Primagra na dotaci nárok nebo ne. Ministerstvo však nejenže ve stanovené lhůtě nerozhodlo, ale ještě ke všemu žádalo advokáty společnosti, aby měli trpělivost, že rozhodnutí bude ještě nějakou dobu trvat. „ Protože chceme, aby náš postup bez nejmenších pochyb byl v souladu…, rádi bychom v následujících dvou měsících doplnili spis a následně umožnili účastníku řízení znovu se vyjádřit k pokladům rozhodnutí,“ stálo v dopise ministerstva ze 17. prosince loňského roku adresovaném advokátce společnosti ze skupiny Agrofert.

Důvod? V té době už totiž úředníci museli podle soudu rozhodnout a museli se při tom držet závěrů auditu Evropské komise o střetu zájmů Andreje Babiše, takže nemohli rozhodnout ve prospěch holdingové společnosti. Ministr Havlíček stejně jako koncern Agrofert se k této věci odmítali vyjadřovat. Rozhodnutí nepadlo ani po těchto dvou měsících, aniž by byl k tomu sdělen jakýkoliv důvod, nebo aby bylo řečeno, čím se spis dva měsíce doplňoval. Nakonec po čtyřech měsících od doby, kdy mělo ministerstvo rozhodnout, MPO konečně rozhodlo, že dotace na sušárnu zrnin z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK) pro společnost Primagra z holdingu Agrofert nemůže poskytnout, protože by to bylo v rozporu se závěry zmíněného auditu.

Tento proces, který trval půl roku, jasně ukazuje na faktickou babišizaci veřejné správy. Když úředníci nemohli rozhodnout ve prospěch holdingu, tak své rozhodnutí alespoň natahovali. Stejně podivně probíhalo i vyšetřování ekologické havárie na Bečvě, kde v loni na podzim uhynulo 40 tun ryb a řeka byla kontaminována kyanidy v úseku 40 kilometrů. Od počátku byla v podezření chemička z holdingu Agrofert Deza. Soudní znalec Jiří Klicpera nicméně v průběhu toho, co pro policii zpracovával znalecký posudek v pořadu České televize účast chemičky vyloučil. Policie následně prověřovala, zda-li se tím nedopustil porušení mlčenlivosti, nicméně podle ní zřejmě k ničemu takovému nedošlo. Na základě Klicperova posudku, jehož dokončení bylo rovněž o mnoho měsíců prodlouženo, došlo nyní k obvinění jedné fyzické a jedné právnické osoby. A podle všeho se nejedná o chemičku z holdingu, ale o čističku z Rožnova pod Radhoštěm.

Takže díky strategii neustálé prolongace a natahování rozhodnutí, jsme se dostali do absurdní situace, kdy čistička Energoaqua čelí obvinění z ekologické havárie, ale to už v babišovsky řízeném státu asi nikomu nepřijde divné. Doufám, že soudní znalec Jiří Klicpera také ve svém posudku poukázal tak na dva tři případy, kdy nějaká čistička kontaminovala nějakou řeku v takové míře, k jaké došlo na Bečvě mezi Valašským Meziříčím a Přerovem. Délku tohoto vyšetřování kritizují téměř všichni, včetně ministra vnitra Jana Hamáčka. K obvinění totiž došlo neuvěřitelných devět měsíců ode dne, kdy 20. září loňského roku k ekologické havárii došlo. Zpochybňován byl i následný liknavý postup České inspekce životního prostředí. Jedná se o případ babišizace veřejné správy nebo o zapeklitý případ, který si kromě spousty času na vyšetřování, měl údajně vyžádat i jeden lidský život zaměstnance společnosti Energoaqua, který měl kvůli tomu údajně spáchat sebevraždu?

O tom by měl nakonec rozhodnout nezávislý soud. Policisté z NCOZ prověřují také zakázky státní společnosti Čepro, která v uplynulých letech nakoupila biopaliva od společnosti Preol z holdingu Agrofert za 5 miliard korun bez výběrového řízení. Jedná se o dodávky z let 2017 až 2020, při tom ještě v roce 2016 Čepro nakupovalo biosložku, která je ze zákona povinná, formou veřejné soutěže. Společnost Čepro argumentuje svojí právní expertízou, že veřejný tendr nemusí zadávat, pokud by jí to poškozovalo, což je podle ní právě tento případ. Dodavatelé se prý nechtějí do veřejné soutěže hlásit, aby konkurence neznala jejich ceny. Prověřování již běží asi čtyři měsíce, obviněn, pokud vím, dosud nikdo nebyl a zřejmě ani nebude. Je to opět jenom náhoda nebo doklad babišizace státní a veřejné správy?

Na závěr uvedu jeden příběh, který mám z první ruky od člověka, který dvacet let pracoval v jedné firmě, která prodává zemědělskou techniku. Když jsme se o tom bavili, tak mi řekl, že jedním z důvodů jeho odchodu byla i skupina Agrofert. A dále mi vyprávěl celý příběh o tom, jak jako oblastní manažer nabízel různou zemědělskou techniku různým odběratelům, a jak se vždycky pod jeho cenu dostala společnost ze skupiny Agrofert. Nešlo o velké rozdíly, a právě to mu začalo být divné. Když to trvalo asi půl roku, tak se údajně obrátil na policii s tím, že má asi odposlouchávaný telefon. Policie nejprve nechtěla věřit, ale posléze prý údajně zjistila, že tam k něčemu skutečně docházelo. Odposlouchávání například emailu není u nás nic neobvyklého, nakonec se s tím setkal i bývalý předseda vlády Bohuslav Sobotka. Ale když Vám to komplikuje práci, tak Vám nezbývá než odejít. Nyní tento člověk pracuje v úplně jiném odvětví, a má, jak se říká, čistou hlavu.

Střet zájmů Andreje Babiše není o navracení dotace na novou výrobní linku na toustový chléb společnosti Penam z holdingu Agrofert. Jedná se o daleko složitější problém, kdy osobní kauzy, osobní zájem a osobní prospěch trestně stíhaného premiéra Babiše zatěžují veřejnou a státní správu natolik, že dochází k její faktické babišizaci. Andrej Babiš se chce za každou cenu udržet u moci, vidí v tom způsob, jak vyřešit svoje problémy. V tom případě bude proces babišování postupovat dál a dál, hlouběji a hlouběji. Kde to všechno skončí? Při známé urputnosti Andreje Babiše těžko říct. Někteří europoslanci dostali před hlasováním od Agrofertu osobní vzkazy (direct messages), aby hlasovali proti rezoluci, Česko žaluje Evropskou komisi kvůli Agrofertu, atd. Je to ostuda, a nedivím se, že to navenek vypadá, že hlavní slovo má v této zemi skupina Agrofert. Je totiž mnoho důvodů věřit, že tomu tak opravdu je.

Autor: David Evan | úterý 29.6.2021 10:20 | karma článku: 23,16 | přečteno: 506x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 742x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik