Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Alrawi: "Je třeba se bát některých muslimů"

Včerejší seminář na půdě Poslanecké sněmovny pod názvem "Máme se bát islámu?" přinesl plodnou diskusi a to nejen díky Kláře Samkové, ale i díky výrokům předsedy Hassana Alrawiho, který uvedl, že je třeba se některých muslimů bát.

Již dříve mě znepokojil jeden výrok ředitele Muslimské unie v ČR Muhameda Abbase, který v pořadu Hydepark České televize v loňském roce dne 8. ledna 2015 mimo jiné prohlásil, že existuje dobrý muslim, a že taky existuje špatný muslim. Tato jeho slova mě už tenkrát pobouřila, protože z toho neplyne nic víc a nic míň než to, že islám zastřešuje jak dobré tak i ty špatné a v podstatě je to pořád muslim. Otázkou tedy je jaký smysl islám má, když nikoho nenutí k tomu, aby se stal lepším člověkem a bojoval proti špatným sklonům svojí osobnosti...

Nyní jeho slova potvrdil i předseda Ústředí muslimských obcí v ČR Muneeb Hassan Alrawi, když včera na semináři na téma "Máme se bát isámu?" v Poslanecké sněmovně vystoupil a řekl: „Není třeba se bát islámu, ale je třeba se bát některých muslimů, to musí přiznat každý normální muslim či nemuslim.“ Opět je tu jakési doznání, že jsou dobří a špatní muslimové, a co mě nejvíce zaráží je to, že tento nejvyšší představitel muslimů v ČR říká, že ty, kterých se máme bát, tedy teroristé stále uznává jako muslimy, že je stále za muslimy považuje.

Dále trochu všeobecně a vágně dodal, že „byl-li by islám ryze špatný, nebylo by možné říci, že existuje dobrý muslim.“ Tento výrok je celkem špatně uchopitelný a pokud měl někoho uklidnit, tak se obávám, že se stal pravý opak, a že v mnohých naopak vzbudil značné rozpaky a další pochybnosti. První věta: "Byl-li by islám ryze špatný," totiž leccos naznačuje, leccos v sobě skrývá, je to jakási skrytá hrozba, že islám špatný tak trochu je, že v něm jsou jistá tmavá zákoutí a potemnělé skuliny, které reálné nebezpečí skutečně představují.

Muneeb Hassan Alrawi tak skutečně udělal medvědí službu pro islám v ČR, když doznal, že jsou špatní muslimové, kterých se máme bát, a když ve své úvaze naznačil, že islám není tak ryze dobrý, jak by asi měl být a za jaký se vydává...Každopádně jak ze slov Muhameda Abbase, ředitele Muslimské unie v ČR, tak ze slov Muneeba Hassana Alrawiho, předsedy Ústředí muslimských obcí v ČR plyne, že jsou i špatní muslimové, kterých se bát máme a to není nic, co by našince nějak uklidňovalo.

Pořád nerozumím tomu, co řekl první z nich Muhamed Abbas, že existují dobří muslimové a špatní muslimové. Nechápu, jaký to dává vlastně smysl, protože v křesťanských církvích to takto nechodí. Už raná křesťanská církev totiž znala pojem jako exkomunikace či vyloučení ze společenství. Křesťanem nemohl být kdokoliv, musel splňovat určité morální předpoklady, vlastnosti a porozumění a teprve potom se mohl dát pokřtít. Pokud se však vůči tomu později provinil a nejevil známky pokání, tak nemohl ve sboru zůstat. Tyto případy jsou zaznamenány a týkalo se to jednotlivců, kteří nemohli ve sboru zůstat, aby nenarušovali jeho vnitřní integritu.

Takový jednotlivec se už dále nenazýval křesťanem, ani špatným křesťanem, byla to zkrátka jakási zbloudilá ovce, ztracená duše, která neměla se sborem neboli ranou církví nic společného. Zde právě dochází na ten rozdíl, že islám církev nemá. Jinými slovy nedělí se na pastýře a na ovce jako je to v křesťanské církvi. Každý je sám sobě muslimem a každý se jakoby zodpovídá sám sobě a Alláhovi. Z toho potom plyne i to, že není nikoho, kdo by nějakého muslima usměrnil, dal mu nějakou tu radu nebo ho dokonce pokáral. Islám nemá církev a tak jeho struktura je velice plochá a beztvará a to může vyhovovat hlavně těm, kteří si přejí dělat to, co se jim líbí.

Plochá a beztvará struktura potom působí, že jsou, jak oba představitelé islámu v Česku připouští, špatní muslimové. Otázkou je, jaký smysl to má, že předseda Alrawi odsoudil teroristické útoky v Paříži, když stále připouští, že to byli muslimové? Sice špatní, ale stále muslimové? Jenom připomínám, že v muslimské hierarchii existují jakési tři stupně, jak pohlížet na okolní lidi a jak s nimi nakládat. V prvním stupni jsou muslimové, tedy bratři a to jsou ti nejbližší, souvěrci. V druhé skupině jsou křesťané a židé, mají také nějakou víru, i když ne tu "opravdickou", ale je třeba je brát trochu v úvahu, ve třetí skupině jsou bezvěrci, ti jsou samozřejmě nejhorší.

,Otázkou tedy je, kam patří ti špatní muslimové, do jaké kategorie. "Je třeba se bát některých muslimů," říká Alrawi, ale jelikož se podle jeho slov jedná stále o muslimy, podle výše zmíněné hierarchie, to jsou stále souvěrci. A to mě velice znepokojuje. Jako příklad mě napadl jeden biblický verš, který uvádím jako ukázku, 1. Timoteovi 5/8 říká: "Kdo se nestará o své blízké, a zvláště o vlastní rodinu, zapřel víru a je horší než nevěřící." Napsal to apoštol Pavel svému mladšímu spolupracovníkovi Timoteovi, který se namáhal ve sboru jako starší. To, co mu napsal, je velmi jednoduché a jasné, kdyby se někdo přestal starat o svou vlastní rodinu, neměl by být křesťanem a muselo by se na něj pohlížet jako na člověka bez víry. Timoteův úkol byl v tom, aby tyto věci jako jmenovaný starší muž dohlížel.

Je tedy patrné, že pro ranou církev bylo důležité zachovat vnitřní integritu a byli zde i jmenovaní, kteří na to měli dohlížet, starší muži neboli dozorci. To je církevní hierarchie, která se dochovala dodnes, takže sbory se dělí na ovce a na pastýře, islám nicméně jak jsem již zmínil takovouto hierarchií nedisponuje. Raná církev se tak nedělila na dobré a špatné křesťany, ale na křesťany a na nekřesťany, neboli na "světské" lidi, kteří byli součástí světa, jenž byl myšlenkově a svým chováním Bohu odcizený. V tomto smyslu se velice liší od islámu, který ústy svých ředitelů a předsedů uznává, že existují dobří a špatní muslimové.

Ještě jednou se vrátím k výroku Muneeba Hassana Alrawiho: "Je třeba se bát některých muslimů, to musí přiznat každý normální muslim či nemuslim." Zejména se teď pozastavím nad výrokem "nemuslim". Tento pojem ve mě opět vzbuzuje zvláštní pocity, nicméně když jsem se dozvěděl, že v arabštině existuje pro nemuslimy speciální termín, tak tyto zvláštní pocity přerostly v přímé obavy. Ten termín se nazývá "káfir" nebo "kafír" a označuje v podstatě kohokoliv, kdo není muslim, jedná se v podstatě o hanlivé označení a zároveň o vyjádření určité podřazenosti. Což se se například projevuje tím, že podle zákona šária může u soudu svědčit muslim proti kafírovi, ale kafír nemůže svědčit proti muslimovi, atd.

Snaha o praktikování šárii je cílem každého muslima a tak je zřejmé, že k těmto snahám dochází a bude docházet. Například v Německu to zašlo už tak daleko, že se hovoří o dvojakém soudním systému, kdy muslimové se ve svých sporech neobrací na německé úřady, ale využívají svých vlastních "soudců", kteří spory mezi muslimy urovnávají. A naopak německá policie řadu věci v minulosti ani neřešila a dala přednost tomu, aby si to muslimové urovnali mezi sebou a to přesto, že se jednalo o porušení zákona, divokou jízdu v ulicích údajně i se střelbou, atd., atd. V Anglii údajně existují místa, kde se šária praktikuje a vznikají tak jakési státy ve státě...

Velice jsem včerejší diskusi v Poslanecké sněmovně uvítal, protože je to způsob, jak se dozvědět něco nového a zjistit další informace. Doufám, že se v těchto setkáních bude pokračovat i nadále. Musím však s politováním konstatovat, že po včerejším semináři na téma "Máme se bát islámu?", se necítím nijak klidnější, naopak ve mě vzbudil další otázky a pochybnosti.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Evan | čtvrtek 19.5.2016 12:15 | karma článku: 41,48 | přečteno: 4481x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 744x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

U Charkova jde vše podle plánu, město zatím dobýt nechceme, tvrdí Putin

17. května 2024  13:10,  aktualizováno  14:10

Ruské síly podle prezidenta Vladimira Putina v Charkovské oblasti postupují podle plánu. S dobytím...

Fico je při vědomí, odebrali mu odumřelou tkáň. Čeká ho další operace

17. května 2024  13:43,  aktualizováno  14:03

Slovenský premiér Robert Fico je při vědomí, v závažném, ale stabilizovaném stavu, řekla šéfka...

Nova i Prima zahajují předvolební vysílání, nabídnou debaty i rozhovory s lídry

17. května 2024

Televize Nova a Prima přešly do volebního režimu. Nova startuje v pátek odpoledne na TN Live první...

Piráti plánují boj s dezinformacemi. Putin má zájem ovlivnit eurovolby, míní

17. května 2024  13:31,  aktualizováno  13:50

Dezinformace jsou podle vládních Pirátů jednou z pěti největších hrozeb pro nadcházející...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik