Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Strážný anděl

Je to jen momentální štěstí, shoda okolností nebo souhra náhod? Stalo se to už mnohokrát různým lidem a zcela jistě se to stane zas. Jen jsem na to nikdy nevěřil a už vůbec jsem nevěřil, že by se mohlo stát i mě.

Krásný den uplynul a noc převzala vládu nad naší částí světa. Vracel jsem se jako už předtím mnohokrát ze služební cesty oblíbenou silnicí třetí třídy k domovu. Tu silnici mám moc rád, protože téměř třicet kilometrů jedete lesem. Jezdím tudy i za dne, ale noc má na této cestě zvláštní kouzlo. Úzká cesta lemovaná temnou hradbou stromů s atmosférou připomínající verše Josefa Václava Sládka – Znám křišťálovou studánku, kde nejhlubší je les, tam roste tmavé kapradí a vůkol rudý vřes. Tam ptáci, laně chodí pít pod javorový kmen, ti ptáci za dne bílého, ty laně v noci jen. Je to cesta, po které se musí jezdit pomalu zvláště v noci. Pomalu proto, že je zde velká koncentrace zvěře, která nemá vůbec žádné zábrany pobíhat přes silnici. Dálková světla často najdou v temnotě několik svítících očí vypadajících jako drahokamy. Někdy dokonce zastavím, nechám světla svítit na stádo laní a kochám se tou ušlechtilou krásou ladných tvarů. Jen tak stojím a nasávám do sebe tu nádheru nespoutané svobody. Laně mi takřka vždy krásně zapózují a za krátkou chvíli plaše odběhnou zpět do temné náruče lesa. V takových chvílích si uvědomíte, že život není o počtu nadechnutí, ale o chvílích které vám dech berou. Moje oblíbená cesta je velmi málo využívaná a právě jen díky malému vyrušování rachotícími škatulkami na kolech se zvířata nebojí setrvávat blízko ní.

Můj osudový okamžik se začal odvíjet rychle a nečekaně. V jedné zatáčce se rozhodla přejít přes silnici rodina ježků. Díky velmi špatnému výběru místa je moje světla zachytila na poslední chvíli. Rychlé šlápnutí na brzdu a trhnutí volantem poslalo moje auto mimo silnici a zůstalo stát na zadních kolech s předními opřenými asi v metrové výšce o dřevěné klády vedle cesty. Ježci vyvázli, ale já byl v háji. Místo bylo bez signálu mobilních operátorů a auto jsem vlastními silami nebyl schopen postavit zpět na kola. Čas duchů už dávno pominul a provoz na této dopravní mini tepně byl nulový. Na výběr jsem měl dvě varianty. Buď vydržím do rána, až do lesů vyjedou traktory lesníků nebo se vydám na dlouhý noční pochod k nejbližší osvětlené chalupě. Ani jedna varianta mě nenaplňovala velkým nadšením. V této málo radostné chvíli se v dálce ozvalo bručení nějakého dopravního prostředku. Stoupnul jsem si ke krajnici a čekal. Zvuk sílil a přidal se i občasný záblesk světel. Auto se blížilo a nedaleko ode mne zastavilo. Chvíli se nedělo nic, řidič zřejmě odhadoval situaci, zda vystoupit nebo šlápnout na plyn a ujíždět dál. Naštěstí pro mě se rozhodnul vystoupit a podívat se na můj problém zblízka.

Chtělo to velkou odvahu. O různých přepadeních čteme každý den a temná noc o samotě v lese s neznámým chlapem mávajícím u krajnice rozhodně aktivuje pud sebezáchovy. Bylo to skoro neuvěřitelné, že na silnici po které projede pár aut denně, zrovna potkám ochotného chlapa, který má pro strach uděláno, s dodávkou plnou potřebného vybavení. Po krátkém monitoringu situace jsme se rukou společnou pustili do díla a moje auto za půl hodiny stálo na čtyřech kolech dokonce provozuschopné. Nevím, kdo to byl. Na seznamování řeč nepřišla, ale touto cestou bych rád svému zachránci znovu poděkoval a jeho nezištný skutek navždy vytesal do virtuálního kamene. Andělé strážní jsou tu s námi. Působilo to skoro jako zázrak. V ten správný moment přijede auto s řidičem ochotným zastavit a navíc disponujícím potřebným vybavením. Skoro se tomu nechce věřit. Možná to byla nezištná pomoc od zachráněných ježků, kteří aktivovali lesní telekomunikační službu a zavolali o pomoc pro člověka v nouzi. Kdo ví. Pozadí této události už s největší pravděpodobností zůstane navždy skryto a zbude jen vzpomínka na to, že slušní a obětavý lidé opravdu existují. Bez fanfár a přílišné pozornosti žijí mezi námi.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: František Enerlan | pondělí 19.12.2011 13:20 | karma článku: 14,83 | přečteno: 796x
  • Další články autora

František Enerlan

Kolektivizace je zpět

Vlastníci půdy, podle návrhu Agrární komory, nemohou svobodně rozhodnout, komu mají prodat svoje pole. Předkupní právo na koupi má dostat nájemce půdy. To jsou zpravidla velké zemědělské podniky. A kdo má nejvíce agropodniků?

13.1.2016 v 17:20 | Karma: 26,65 | Přečteno: 703x | Společnost

František Enerlan

Jednotky ExEx opět v akci

Není už kde brát a tak je třeba exekuční mašinu namazat novým zákonem o přechodném pobytu. Přidělování dlužníků povinně příbuzným minule neprošlo a tak je tu totéž znova jen v jiném hávu.

14.4.2015 v 11:58 | Karma: 32,10 | Přečteno: 1193x | Diskuse| Ostatní

František Enerlan

Je čas zalehnout na matrace

Nade vši pochybnost jsme svědky plíživého pokusu o státní převrat. Jestli se teď nedokáže demokraticky zvolená reprezentace semknout a rázně se policejním plukovníkům postavit, budeme jen všichni nevěřícně koukat, jak nastupuje nekontrolovatelná vláda oligarchů.

19.6.2013 v 11:26 | Karma: 26,42 | Přečteno: 1216x | Společnost

František Enerlan

Hlava XXII po česku

Všední příběh o jedné exekuci, která popírá zdravý rozum a u které krev vře vztekem a bezmocí. Jeden chybný postup úředníka a dlouhé bezmocné trápení jedné důchodkyně.

12.4.2013 v 10:29 | Karma: 48,03 | Přečteno: 14984x | Společnost

František Enerlan

Tohle je válka

Povinný registr jízdních kol je jen další výstřel v dlouhé bitvě státu snažícího se finančně zničit svoje občany. Politici působí jako pomatený talibanec, který vyhlásil ekonomický džihád proti vlastním lidem.

6.4.2013 v 7:48 | Karma: 48,08 | Přečteno: 24436x | Společnost
  • Nejčtenější

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Evropské volby pokládám i za referendum o současné vládě, řekl Zeman

30. května 2024  15:10,  aktualizováno  21:30

Bývalý prezident Miloš Zeman přijel před volbami do Evropského parlamentu do Teplic na akci dalšího...

Hamás je připraven k úplné dohodě, pokud Izrael ukončí válku v Gaze

30. května 2024  21:23

Hamás sdělil zprostředkovatelům, že je připraven uzavřít úplnou dohodu, pokud Izrael ukončí válku v...

Biden přiletí na výročí vylodění v Normandii. Setká se tam i se Zelenským

30. května 2024  15:41,  aktualizováno  21:08

Americký prezident Joe Biden přijede na oslavy 80 let od vylodění v Normandii. Ve Francii bude od...

Fica převezli z Banské Bystrice, premiér chtěl do svého bytu v Bratislavě

30. května 2024  19:56,  aktualizováno  20:57

Zdravotníci ve čtvrtek převezli slovenského premiéra Roberta Fica z nemocnice v Banské Bystrici do...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2575x
Jsem liberální pravičák, kterému není lhostejno v jakém světě žijeme.

Seznam rubrik