Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hlava XXII po česku

Všední příběh o jedné exekuci, která popírá zdravý rozum a u které krev vře vztekem a bezmocí. Jeden chybný postup úředníka a dlouhé bezmocné trápení jedné důchodkyně.

Vždy když se objeví nějaký článek o exekucích, tak se taky najde nějaký debil schvalující současný stav brutálně likvidačních exekutorských praktik. Nedělejte dluhy a exekuce se vás nebudou týkat. Za následujícím exekučním příběhem ovšem nestojí žádné dluhy, žádné ručení ani nezaplacené pokuty. Je to příběh úřednické chyby, zvůle a naprosté lidské bezmocnosti. V sousedství žije jedna důchodkyně, která vedla u soudu nějaký majetkový spor. O co se soudila, není až tak důležité. Soud prohrála na všech stupních. Od okresního až po nejvyšší soud. No to se prostě stává. Když už prohrajete soud, tak musíte uhradit náklady řízení. Potud je situace naprosto v pořádku a nelze nic namítnout. Problém pro naši důchodkyni nastal ve chvíli, kdy soud zaslal platební příkaz, ve které byla stanovena částka nákladů řízení se stanovením lhůty pro zaplacení. Jistě jste už někdy nějaký úřední dopis dostali  a tak jistě víte, že je nějaká lhůta pro vyzvednutí poštovní zásilky a pak je taky nějaká lhůta pro zaplacení stanovená soudem. Naše důchodkyně měla našetřeno pro případ, že by spor nevyhrála a tak po převzetí předmětné zásilky uhradila v plné výši několik desítek tisíc korun soudních nákladů. V jejím případě jí to stálo veškeré úspory, které měla. V této chvíli obvykle příběh končí. Všichni zúčastněni splnili svoje závazky jakkoliv finančně bolestivé a život jde dál.

To by ovšem na příslušném soudě nesměla sedět horlivá úřednice, která současně s výměrem nákladů na soudní řízení vystavila návrh na exekuci příslušné částky formou postupného strhávání z důchodu. Důchodci obvykle peníze nemají a tak proč ztrácet čas že? Tento návrh na exekuci byl promptně odeslán správě sociálního zabezpečení, která prakticky obratem vyhověla a začala strhávat několik tisíc korun měsíčně. To vše se odehrálo za těch pár dní, než si naše zmíněná důchodkyně vyzvedla dopis a částku uhradila. Když ji za pár dnů přišel dopis oznamující exekuci na již uhrazený dluh, tak si myslela, že stačí zajít na soud předložit ústřižek složenky o zaplacení a celá věc bude vyřízena. No nebylo tomu tak. Byrokratická mašinérie byla už jednou uvedena do pohybu a nedá se jen tak jednoduše zastavit. První překážka nastala ve chvíli, kdy odpovědná úřednice soudu byla na nemocenské. Nikdo to za ni tu vaši exekuci vyřídit milá paní nemůže. Musíte počkat, až se vrátí do práce. Nemoc trval něco přes měsíc. Po návratu do zaměstnání se naší důchodkyni velmi omlouvala za nedopatření a slibovala okamžitou nápravu formou dopisu pro správu sociálního zabezpečení. Říkáte si v pořádku. Sociálka dostane dopis rušící exekuci a věci budou zase normální. Není tomu tak. Pro správu sociálního zabezpečení exekuce pořád běží a již šest měsíců strhává několik tisíc korun z vypláceného důchodu.

Na úředníka správy sociálního zabezpečení si nemůžete jít jen tak dupnout. Máte možnost tam jen zatelefonovat nebo napsat dopis. Každý měsíc po stržení peněz naše důchodkyně volá na sociálku, že měla opět neoprávněně strženo několik tisíc korun a každý měsíc dostane ujištění, že to bylo naposled a peníze jí budou vráceny. Přijde další výplatní termín důchodu a s ním další stržená částka díky dluhu, který nikdy nenastal. Můžete říci, že se nic neděje. Vždyť jí ty peníze sociálka vrátí. Jenže je to důchodkyně, která má svůj důchod vypočítaný na desetikoruny, aby ji to vyšlo na inkaso a aby neumřela hlady. Několik tisíc korun chybějících v tak napjatém rozpočtu je téměř likvidační záležitost. Exekuce byla nařízena bleskově v řádu dnů. Náprava nespravedlivého stavu trvá již šest měsíců a konec v nedohlednu. Příběh budiž ponaučením pro dementy obhajující současný stav exekucí. Nemusíte nikdy nikomu dlužit jedinou korunu a stejně se problémům s exekucí nevyhnete. Zbývá jen bezmoc a vztek nad úřednickou zvůlí, netečností a jednáním nad kterým zůstává rozum stát.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Enerlan | pátek 12.4.2013 10:29 | karma článku: 48,03 | přečteno: 14984x
  • Další články autora

František Enerlan

Kolektivizace je zpět

Vlastníci půdy, podle návrhu Agrární komory, nemohou svobodně rozhodnout, komu mají prodat svoje pole. Předkupní právo na koupi má dostat nájemce půdy. To jsou zpravidla velké zemědělské podniky. A kdo má nejvíce agropodniků?

13.1.2016 v 17:20 | Karma: 26,65 | Přečteno: 703x | Společnost

František Enerlan

Jednotky ExEx opět v akci

Není už kde brát a tak je třeba exekuční mašinu namazat novým zákonem o přechodném pobytu. Přidělování dlužníků povinně příbuzným minule neprošlo a tak je tu totéž znova jen v jiném hávu.

14.4.2015 v 11:58 | Karma: 32,10 | Přečteno: 1193x | Diskuse| Ostatní

František Enerlan

Je čas zalehnout na matrace

Nade vši pochybnost jsme svědky plíživého pokusu o státní převrat. Jestli se teď nedokáže demokraticky zvolená reprezentace semknout a rázně se policejním plukovníkům postavit, budeme jen všichni nevěřícně koukat, jak nastupuje nekontrolovatelná vláda oligarchů.

19.6.2013 v 11:26 | Karma: 26,42 | Přečteno: 1216x | Společnost

František Enerlan

Tohle je válka

Povinný registr jízdních kol je jen další výstřel v dlouhé bitvě státu snažícího se finančně zničit svoje občany. Politici působí jako pomatený talibanec, který vyhlásil ekonomický džihád proti vlastním lidem.

6.4.2013 v 7:48 | Karma: 48,08 | Přečteno: 24436x | Společnost

František Enerlan

Tlusťochu zaplať

Potichoučku a nenápadně se narodilo další svinstvo, které má z občanů vytáhnout nemalé peníze. Sněmovna na konci března v prvním čtení schválila novelu zákona o vodovodech a kanalizacích.

4.4.2013 v 7:46 | Karma: 36,80 | Přečteno: 2525x | Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2575x
Jsem liberální pravičák, kterému není lhostejno v jakém světě žijeme.

Seznam rubrik