Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nadstandardní slepé střevo

Děkuji mnohokrát za nadstandardní zdravotní péči. Vůbec jsem netušil, jaké možnosti v ošetřování pacienta nabízí dobrovolné právo připlatit si za lepší péči

Ráno mě začalo pobolívat břicho. Prvotní diagnóza nevylučovala včerejší fazolovou polévku, ale stupňující bolest navrhovala urychlenou návštěvu lékaře. Trpělivě jsem vyčkával v čekárně ambulance na přijetí lékařem. Na nějakou nadstandardní péči jsem zatím ani nepomyslel. Konečně jsem přišel na řadu. Službu konající lékař po krátkém pohmatu mého břicha určil jako diagnózu zaražené větry. Sestra mi vrazila do ruky nějakou pilulku na uvolnění, ale větším překvapením byla dvoustovka od doktora. Teprve později jsem se dověděl, že jsem byl obětí podstandardu. Na pohotovosti mají totiž nedostatek lékařů a tak na pomoc přispěchal pracovní úřad, který po tříměsíční rekvalifikaci dá kdekomu papír opravňující k ošetřování pacientů na ambulanci. Klidně se může stát, že i vás bude ošetřovat někdejší soustružník. Kvalita péče bohužel nedosahuje ani na standard, takže proto se pacientům z fondů úřadu práce doplácí rozdíl přímo na místě. Odjel jsem domů.

Pilulka nezabrala a bolest rostla dál. Už jsem nikam nejel, ale zavolal záchranku. Okamžitě po příjezdu jsem byl informován o tarifech za nadstandard. Za pětset korun mě dovezou do deseti minut ke kvalifikovanému lékaři a pokud nejsem ochoten zaplatit, mám se připravit na malou objížďku. Nejsem žádný škudlil a pustit nějakou tu kačku mi nebylo nijak proti srsti. Usmálo se na mě velké štěstí a do mailu mi totiž přišla zpráva o výhře jeden milion dolarů. Nemohl jsem ani uvěřit, že by mě potkalo takové štěstí. Stačí jen poslat jakousi zanedbatelnou částku do Nigérie a hned potom se budu válet v penězích. Z toho plyne, že si klidně můžu dovolit zdravotní péči jako Rockefeller. Dal jsem tisícovku a za pár minut jsem byl ve špitále.

Už jsem nehodlal nic ponechat náhodě a požadoval po přítomných lékařích diplomy včetně studijních indexů. Okamžitě mě upoutala disproporce mezi ceníkem nadstandardní péče a dosažených studijních výsledků. Nemocnice si neváhala účtovat deset tisíc za doktora, který měl tři mínus z anatomie. Musel jsem na to od lesa. Na vyšetření jsem si vybral za patnáct tisíc lékaře, který se učil u doktora House. To přece musí být naprostá jednička. Do papírů ovšem zapomněli napsat, že se jen rád na ten seriál kouká. Každopádně se mu podařilo identifikovat zdroj potíží a vida nebyl to vítr, ale slepé střevo. Teď vyvstala otázka koho si zaplatit na provedení operace, protože o Cvacha nestojím ani zadarmo. Primář se mi moc nezdál díky pokročilému věku a mírnému třesu v rukou. Nakonec jsem si vybral za deset tisíc chirurga, kterému ještě nikdo neumřel na stole. Teprve později jsem se dověděl, že to bylo díky absenci jakékoliv praxe. Byl jsem jeho prvnička. Na anestézii jsem zvolil doktorku s největším množstvím uspaných. Doporučení místního oddělení policie budilo zaslouženou důvěru. Břicho mě bolelo jako čert, takže jsem si už nestačil přečíst, že uspávání probíhalo zásadně v noci a rohypnolem. Ještě rychle vyřešit následné zašití rány. Za standard je považováno použití kancelářské sešívačky, ale za příplatek tisíc korun budou kolem rány vyšité i okvětní lístky. Tato možnost mě úplně nadchnula a příliš jsem neváhal. Šlo se na věc a já se propadnul do blaženého bezvědomí.

Probudil jsem se na velmi nadstandardním pokoji za příplatek pět tisíc denně. Nijak zásadně se nelišil od běžného nadstandardního pokoje, ale zde mě ošetřoval personál složený z nádherných sestřiček, jaké se jen občas najdou na obrázcích v časopise Playboy. Sice jsem si musel bažanta vynášet sám, ale zato mi krásně pózovaly. Největší překvapení na mě čekalo s první vizitou. Bylo mi oznámeno, že operace byla sice velmi náročná a komplikovaná. Malý kousek nepotřebného střeva mám i nadále, ale operace se natolik zdařila, že někdejší slepé střevo vidí. Za ty prachy to tedy rozhodně stálo.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Enerlan | čtvrtek 26.1.2012 10:08 | karma článku: 19,21 | přečteno: 1182x
  • Další články autora

František Enerlan

Kolektivizace je zpět

Vlastníci půdy, podle návrhu Agrární komory, nemohou svobodně rozhodnout, komu mají prodat svoje pole. Předkupní právo na koupi má dostat nájemce půdy. To jsou zpravidla velké zemědělské podniky. A kdo má nejvíce agropodniků?

13.1.2016 v 17:20 | Karma: 26,65 | Přečteno: 703x | Společnost

František Enerlan

Jednotky ExEx opět v akci

Není už kde brát a tak je třeba exekuční mašinu namazat novým zákonem o přechodném pobytu. Přidělování dlužníků povinně příbuzným minule neprošlo a tak je tu totéž znova jen v jiném hávu.

14.4.2015 v 11:58 | Karma: 32,10 | Přečteno: 1193x | Diskuse| Ostatní

František Enerlan

Je čas zalehnout na matrace

Nade vši pochybnost jsme svědky plíživého pokusu o státní převrat. Jestli se teď nedokáže demokraticky zvolená reprezentace semknout a rázně se policejním plukovníkům postavit, budeme jen všichni nevěřícně koukat, jak nastupuje nekontrolovatelná vláda oligarchů.

19.6.2013 v 11:26 | Karma: 26,42 | Přečteno: 1216x | Společnost

František Enerlan

Hlava XXII po česku

Všední příběh o jedné exekuci, která popírá zdravý rozum a u které krev vře vztekem a bezmocí. Jeden chybný postup úředníka a dlouhé bezmocné trápení jedné důchodkyně.

12.4.2013 v 10:29 | Karma: 48,03 | Přečteno: 14984x | Společnost

František Enerlan

Tohle je válka

Povinný registr jízdních kol je jen další výstřel v dlouhé bitvě státu snažícího se finančně zničit svoje občany. Politici působí jako pomatený talibanec, který vyhlásil ekonomický džihád proti vlastním lidem.

6.4.2013 v 7:48 | Karma: 48,08 | Přečteno: 24436x | Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2575x
Jsem liberální pravičák, kterému není lhostejno v jakém světě žijeme.

Seznam rubrik