Studenti Gymnázia Na vítězné pláni se učí diskutovat

V anglickém Oxfordu mají vysokoškoláci dokonce svůj debatní klub s téměř dvousetletou tradií, ale i u nás už jsou první vlaštovky. A nejen na vysokých školách. Jak se „neučit“ a zároveň se dozvědět mnoho zajímavého z úst těch nejpovolanějších, to každoročně poznávají studenti Gymnázia Na Vítězné pláni v Praze 4, kteří už sedmým rokem zvou lékaře, vědce, filozofy, ekonomy na přednášky a besedy v rámci celodenní středoškolské konference s názvem Na pláni současnosti.

Studenti Gymnázia Na Vítězné plániLenka Charousková

 

Letos přijalo studentské pozvání dvaatřicet expertů, často z řad vysokoškolských pedagogů, včetně profesorů. 

 

Spektrum přednášek sahalo od rozmnožování bez sexu a smyslu tukových zásob, přes ústavní právo a politický komentář až po překladatelství nebo vztah islámu, budhismu a křesťanství. Mezi přednášejícími byl třeba špičkový kardiochirurg Marek Šetina se zamyšlením nad nejčastějšími zdravotními hrozbami dneška, člen skupiny Plastic People Vratislav Brabenec, básník a překladatel Petr Král. Bouřlivý potlesk si vysloužil i novinář Michal Kubal či statistik Jakub Fischer s tématem dobrodružství pravděpodobnosti. Právě jeho otec Jan je jedním z mála Čechů, který ještě jako viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj měl příležitost diskutovat se studenty v Oxfordu, kteří si ve zmíněném prestižním univerzitním klubu besedy sami moderují a hosty vybírají.

Podobně se o to už sedmým rokem snaží i žáci Gymnázia Na vítězné pláni, z nichž někteří už se byli v Oxfordu podívat. Samozřejmě nemají prostory věhlasného Union Clubu, ani téměř dvouset letou tradici, ale snaží se. Diskuse si nejen vedou, ale i technicky zabezpečují.

 

 "Je to vždy jedinečná příležitost otevřít témata, na která v běžné výuce nezbývá čas," pochvalovala si studentka maturitního ročníku Monika Charousková, která si vybrala vystoupení Petra Pitharta. "Mluvil s námi o totalitarismu v průběhu dvacátého století a z jeho řeči bylo znát, že vše opravdu prožil a tématu do hloubky rozumí. Musím však přiznat, že mé ego utrpělo vzápětí ránu, to když pan Pithart odpovídal na naše otázky s mírným despektem. Místo nadějné mládeže v nás pravděpodobně viděl nevzdělané děti s dlouhou cestou před sebou. Nicméně při jeho přednášce nakonec zvítězila síla odbornosti nad naší ješitností, a v závěru jsme mu všichni bujaře tleskali."
Z další přednášky o buddhismu Jana Matušky si maturantka odnesla chuť naučit se meditovat, zatímco její kamarádka byla tématem o Diamantové cestě natolik zaujata, že prý odcházela "duchovně povznesena". A obě se shodují, že při běžných školních dnech na chodbách nepotkávají ani náhodou tolik usměvavých tváří jako během únorové konference.

Odpolední praktické workshopy už jsou spíše happeningem. 

"Mohli jsme si vybrat z docela atraktivní nabídky," radovali se druháci. "Třeba africké tance, kurz reportážní fotografie či akupresuru."

Uvolněnou atmosféru netradičního školního dne a příjemné zpestření klasické výuky si pochvalují i učitelé: "Akce Na pláni současnosti je pro všechny vždy příjemnou změnou. Odborníci přijímají pozvání mezi středoškoláky rádi a shodují se, že je debaty s mladými lidmi nejen osvěží, ale i inspirují do další práce," říká profesorka češtiny Pavla Imramovská o jedinečném dni, který se pomalu stává vítanou tradicí.

 

Oxford union

Oxfordská univerzita má elitní diskusní klub, ve kterém se učili debatovat angličtí premiéři jako Tony Blair a Margaret Thatcherová, členové japonské císařské rodiny i americký prezident Bill Clinton.

Nejprestižnější debatní spolek světa byl založen v roce 1823 a probíhají v něm pravidelné diskusní večery slavných osobností se studenty.

Uvnitř se nachází noblesní knihovna, která vypadá jako chrámová loď.

 

 

 Foto: Lenka Charousková

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Dana Emingerová | čtvrtek 6.2.2014 12:01 | karma článku: 12,68 | přečteno: 1084x