Stubai v červenci - fotbalisté FC Janov a nový prašan

Ve Stubaiském údolí trénují uprostřed července fotbalisté FC Janov, zatímco na ledovci v chladném počasí sněží. Včera přibylo 30 cm sněhu. Letní lyžování tady sice neprovozují, ale skialpinisté vytáhli lyže a užívali si prašanu. My jsme vyrazili nahoru lanovkou. Ve výšce 3200 metrů je vyhlídková terasa TOP OF TYROL, odkud je nádherný pohled na Stubaiské a Ötztalské Alpy. Tedy pokud svítí sluníčko...

Stubaiské údolíArchiv DE

 

 

Silničku, vedoucí podél divoké říčky Ruetz z tyrolského Neustiftu ke Stubaiskému ledovci, zablokovala kráva. Stála uprostřed cesty a nemínila se hnout, zatímco nervózní řidiči ji s respektem objížděli.

 

Další šedohnědé krásky s kamzičí jistotou šplhaly po travnatých srázech nad vjezdy do stubaiských tunelů, spojujících zdejší vesničky s největším ledovcovým areálem Rakouska.

 V údolí bylo zamračeno, ale sem tam se mraky roztrhly a vykoukly nejbližší alpské štíty. Mezi nimi i Cukorvý klobouk alis Zuckerhütl (3507 m n. m.), nejvyšš vrchol Stubaiských alp.

Do údolí padají překrásné vysoké vodopády, které fotografujeme jako diví.

Moderní kulatá prosklená budova lanovky , vedoucí na Gamsgarten, připomíná obrovské uffo. V zimě přepravuje k pěti zdejším ledovcům lyžaře, kteří si tu užívají 150 km sjezdovek, včetně kratší vysokohorské běžecké dráhy na mezistanici ve výšce 2600 metrů.

 V létě jsou stráně  holé. Přesto je krásný pohled z kabinky na dravý potok, zařezávající se do kamenitého srázu. Pod ledovcem stojí malebná horská chata Dnesdener Hütte, odkud vyrážejí zdatnější turisté na túry až k TOP OF TYROL.

Na vysuté železné platformě potkáváme bafuňáře FC Janov, kteří doprovázejí italské fotbalisty, trénující v Neustiftu. Fotí se tu s klubovou vlajkou.

Než se pustíme procházkou po ledovci Eisjoch dolů, zvládneme ještě vylézt na třítisícový vrchol Kleine Isidor, kde stojí krásný dřevěný kříž. Vyškrábat se tam v blátě a sněhu však není žádná legrace... Držíme se lan a doufáme, že nám nepřištane na hlavě nějaký uvolněný balvan. Sešup po ledovci, kdy se brodíme sněhovými závějemi uprostřed července, je docela prima zážitek.

Rozhodně lepší, než se jen vyvézt lanovkou nahoru a pak zase dolů...

 

 

 

 

Autor: Dana Emingerová | pátek 22.7.2011 11:00 | karma článku: 11,58 | přečteno: 1631x