Sedm statečných ujelo na Václaváku o víkendu 2 929 kilometrů

Zvládli téměř tři tisíce kilometrů a vydělali 50 tisíc tisíc korun pro nadaci Světluška. Sedm dvojic, vždy jeden zdravý a jeden a handicapovaný, se utkalo v první 24 hodinové časovce svého druhu na světě

Měli 24 hodin, aby najeli co nejvíc kilometrů na nejrušnějším místě v Česku. Vozíčkář Heřman Volf, který zasvětil svůj život po úrazu projektu Cesta za snem, zorganizoval jako poctu paralympionikům víkendový závod na Václaváku. Na pětisetmetrový okruh v dolní části Václavského náměstí se vydalo sedm dvojic, vždy jeden zdravý a jeden a handicapovaný. Každý najetý kilometr  přes aplikaci EEP pomáhal nadaci Světluška.

Vítěz Zdenda Šafi

Čtrnáct borců vystartovalo v sobotu ve dvě hodiny a celý den a celou noc kroužili na vozíčcích, na kolečkových bruslích a lyžích až do nedělního odpoledne. Nejlepší byl tým číslo 5 ve složení Miloš Bauer a Libor Štěpán, kteří opravdu pilně jezdili téměř bez odpočinku a najeli dohromady 539,2 km.

"Jsme rádi, jsme to přežili," byla první slova v cíli čtyřiadvacetihodinového maratonu. Závodníci ve dvojicích se totiž nestřídali - každý jel totiž tolik, kolik mohl a ujel. Čas se zastavil přesně ve chvíli, kdy reprezentant v in-line bruslení Matěj Pravda ještě přidal poslední kolo, kterým završil sumu 50 tisíc korun pro nadaci Světluška. "Klobouk dolů před vítězi," sklonil se před výkonem "úžasných vytrvalců".

V rámci programu POCTA ČESKÝM PARALYMPIONIKŮM se na Václavském náměstí představili handicapovaní sportovci po návratu z korejských olympijských her. Závodu se sám osobně zúčastnil Zdeněk Šafránek, který na vozíku o víkendu najel 430 kilometrů, což je dál než z Prahy do Brna a zpět. (Kapitán české sledge hokejové reprezentacese ke sportu zdravotně postižených se dostal po úraze v roce 2003, kdy na něho spadla plošina pro přepravu osobních automobilů.)

Na Václavském náměstí se objevili paralympionici Pavel Bambousek, Zdeněk Krupička, Anna Kulíšková, Michaela Hubačová, Tadeáš Kříž, Michal Vápenka, Miroslav Lidinský. Akci moderoval Jakub Ouvín s Karlem Voříšek. A nechyběly ani soutěže o ceny pro rodiny s dětmi. 

Dana Selnekovičová, Petra Veselá

Návštěvníci  se mohli seznámit s tím, jak sportují handicapovaní: Viděli exhibiční zápas v Para Boxu na vozíku, jak vypadá Bike Trial se zrakovým postižením či ukázky sebeobranného systému Krav Maga s vozíčkáři. Zájemci si vyzkoušeli kokpit závodního vozu či střílení jako při biatlonu. Anebo se jen tak dívali...

Diváci

V neděli se přidala charitativní štafeta s aplikací EPP. Přímo z Berlínského půlmaratonu odpoledne dorazili na exhibici čeští in-line bruslaři s trenérem Martinem Máčelem.

Vyhlášení výsledků pak bylo velmi dojemné, když Heřman Volf poděkoval tisícům tleskajících diváků, že přišli podpořit šílence potící krev, a viděli, jak zdraví a handicapovaní fungují jako jeden tým. Nakonec SEDM STATEČNÝCH najelo dohromady 2 929 kilometrů, což je směrem na západ dál než z Prahy do Lisabonu, a směrem na východ ještě o tisíc kilometrů dál než do Moskvy.

Ukázky bojových sportů

 

Autor: Dana Emingerová | středa 11.4.2018 8:27 | karma článku: 10,06 | přečteno: 238x