Probíhají olympijské hry neolympijských sportů v Kolumbii. Víte to?

Existuje jen to, čemu věnují pozornost média. A tak jsem vděčná, že máme i média veřejnoprávní, která přece jen o tom, co je na světě zajímavého a důležitého, informují. V kolumbijském Cali totiž začaly 9. světové hry World Games, které jsou přezdívány olympijské hry neolympijských sportů.

World Gameslogo

 

 

Konají se od roku 1981 každé čtyři roky.

 

Pravidelný souhrn z dění na vrcholné akci neolympijských sportů přináší v průřezu ČT sport. A stojí to za to. Některé trendové sporty, které se zatím neprobojovaly na olympiádu, jsou úžasné. (http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10645639547-svetove-hry-2013-kolumbie/213471291400003/)

 

Ploutvové plavání připomíná mořské panny

Třeba ploutvové plavání, kde vítězové mají na stovku čas kolem pětatřiceti vteřin. Vedle ploutví mají závodníci ještě šnorchly uprostřed čel, a když se provlní bazénem, připomínají mořské panny. V bazénu probíhají i záchranářské soutěže. Připadá mi legrační, když plavci za sebou tahají plastové figuríny, imitující potenciální utopence.

 

První medaile máme v tanci

Užívám si i akrobatický rock-and-roll či salsu, ve které naši reprezentanti, Jan Gatěková a Jakub Mazuch. právě dnes získali první medaile. Prostě v Jižní Americe je nádherné sportovní setkání a my o tom vlastně nevíme. Nevíme, že v Calí je přes čtyři tisíce sportovců ze 120 zemí, kteří se utkávají v 31 disciplínách jako je karate, in-line hokej, kolečkové bruslení na dráze i krasobruslení, softbal, lezení po stěně, tanec, vodní lyže, badminton, bowling, aerobic, kulečník, squash, parašutismus… Nebo se v Calí soutěží v sumo, prastarém japonském národním sportu, který je starý přes tisíc let. Můžete ale vidět třeba i přetah lanem, sport, který v počátcích na olympiádách byl a v roce 1920 vypadl.

 

"Městečko" se dvěma milióny obyvatel

My máme v Kolumbii přes sedmdesát sportovců, ale téměř žádný Čech o tom neví. A už vůbec moc neví, že nějaké Cali existuje.

Také jsem si nejdřív myslela, že je to nějaký zapadákov, provinční městečko ovládané drogovou mafií... Ale tři dny po bombastickém zahájení, kterého se zúčastnilo 40 tisíc lidí na stadionu Pascal Guerrero,  už vím, že Calí je třetí největší kolumbijské město, ve kterém žije přes dva milióny obyvatel. A to "městečko" teď do 5. srpna žije World games. Zajímavými sporty, které máme možnost jednou za čtyři roky vidět na špičkové úrovni. Škoda, že o tom v naší malé české kotlince většinou nemáme ani ponětí.

 

Autor: Dana Emingerová | pondělí 29.7.2013 23:50 | karma článku: 13,57 | přečteno: 597x