Přes most u Andau prchalo 400 tisíc Maďarů

Když se vydáte od Neziderského jezera směrem na východ, narazíte na rakouskou vesničku Andau, která sehrála důležitou roli v historii 20. století. Dnes tu z věhlasného mostu chytají ryby maďarští rybáři, ale v roce 1956 utíkalo přes vodní hranici čtyři sta tisíc Maďarů po krvavě potlačeném protikomunistickém povstání v Budapešti.

Most u AndauDana Emingerova

Most u Andau vede přes několik metrů široký „Einser kanal“, který byl postavený před sto lety. Neziderské jezero je jako stepní jezero zásobené jen dešťovou vodou. V dobách sucha hladina klesá, zatímco v období dešťů trpěly vesnice v okolí rozsáhlými záplavami. Kanál na jihu jezera, který dnes tvoří část maďarsko-rakouské hranice měl za úkol odvádět vodu do Dunaje.

 

A právě most v Andau pomohl před 55 lety maďarským uprchlíkům dostat se z okupované země a s pomocí Rakušanů pak do celého světa.

 

Z Andau vede k hranici sedmikilometrová Cesta přátelství a míru, kterou zdobí sochy umělců z různých koutů Rakouska a Maďarska. Právě na této cestě našli pomoc a svobodu maďarští uprchlíci, kterým se podařilo včas přeběhnout přes ostřelovaný most v Andau.

Ruští a maďarští vojáci tu pronásledovali utečence, směřující k hranici od devět kilometrů vzdáleného maďarského městečka Kapuvár a osadu Osli. Desítky lidí tu zaplatili za svůj pokus o překročení hranice životem. Most byl nakonec vyhozen do povětří. Po 50. letech od události byl most v Andau obnoven a stal se památkou, připomínající oběti potlačeného maďarského odporu.

 

Pokud se sem vypravíte, po cestě uvidíte desítky dřevěných a drátěných soch. Na místě pak zbytky po hraničním pásmu a elektrickém plotu. U vody pak už uvidíte jen cyklisty a rybáře, kteří svědčí o tom, že doby, kdy u Andau umírali lidé, jsou už dávno za námi.

 

 

 

Jak se tam dostat: K Neziderskému jezeru se dostanete snadno po dálnici přes Bratislavu, přejedete do Rakouska a po čtyřiceti kilometrech dálnice už jsou směrovky z tomuto malebnému jezeru, proslulému jako ráj desítek druhů vzácných ptáků.

 

 

Novinarska cesta na pozvani Narodni turisticke centraly Österreich Werbung.

Autor: Dana Emingerová | úterý 7.6.2011 20:38 | karma článku: 11,35 | přečteno: 2577x