Koncerty v ledové jeskyni nad Halštatským jezerem

 Ledovou říši v rakouské Solné komoře každé léto rozeznívají tóny vážné hudby v romantickém prostředí a dokonalé akustice podzemního labyrintu pod horou Krippenstein.

Koncert v ledové jeskyniKrippenstein

Rakouský Krippenstein nad Halštatským jezerem v Solné komoře je znám sportovně založenbým lyžařům jako ráj freeridu, kde v zimě najdete přes třicet kilometrů značených i neupravovaných sjezdů volným terénem a také nejdelší, jedenáctikilometrovou sjezdovku Horního Rakouska.

 

Málokdo však ví, že hora Krippenstein (2100 m) ve svém nitru ukrývá přes šedesát kilometrů jeskyní. A do nich se můžete jít podívat v létě z mezistanice Schönbergalm.

Kromě Mamutí jeskyně a jeskyně Koppenbrüller v údolí Koppentall je tu z mezistanice nové lanovky dostupná dachteinská Obří ledová jeskyně, kde se v létě od konce července do konce srpna pořádají každý pátek i koncery vážné hudby.  

Všechny názvy jeskynních prostor jsou spojeny s operami Rciharda Wagnera. Kolem malého a velkého ledopádu a Gralského hradu se přes křišťálový ledovec dostanete do Tristanova chrámu, kde se pořádají koncerty. V teplejší části jeskyně byly nalezeny kosti medvědů, kteří tu žili před 15 tisíci lety.  Teplota se drží kolem nuly, takže vrstva ledu, která tvoří v průměru osm metrů, každoročně sílí.

V zimě jeskyně vychladne a na jaře, když sníh a led taje, prosakuje voda do jeskyně a umrzá na stopě, zdech i dnu jeskyně. V létě do podzemí prosakuje teplá dešťová voda a rampouchy tají.

V Ledové kapli na závěr prohlídky můžete vidět 500 let starý led, osvícený magickou hrou barev, kterou rozhodně stojí za to vidět.

Návštěva v Solné komoře se uskutečnila prostřednictvím rakouské Národní rutistické centrály Österreich Werbung.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dana Emingerová | sobota 11.6.2011 14:52 | karma článku: 12,77 | přečteno: 1346x