Jak se dají spálit vajíčka naměkko

Při autorských čteních občas padne dotaz z publika, jestli jako spisovatelka píšu ve FLOW... Odpovídám: "Jistě. Já ve flow dělám skoro všechno. I vařím." 

Věda potvrdila, že slavní spisovatelé jsou slavní, protože umí dobře pracovat s flow. Co to moderní slovo znamená?   Když umělci potřebují tvořit a být nikým nerušeni, stáhnou se do ústraní a tam se tzv. odpojí a přenesou se do světa múz.  Třeba autor hororů Stephen King ve svých Memoárech o řemesle vypráví, jak za sebou zavírá dveře a nikdo je nesmí bez dovolení otevřít. Ernest Hemingway nejraději někam odjel - do Paříže, na Kubu nebo do Montaffonu a své nejkrásnější příběhy vymýšlel právě tam, ideálně v úplné v izolaci.  No, a teď vám řeknu, jak to mám já.  Nejvýstižnější je případ z dnešního rána: finišuji na své knize a zároveň chystám pro rodinu nedělní snídani. Zapnu sporák, dám vařit vajíčka naměkko a letím se hodit "aspoň na chvilku" do flow. Pět minutek bude akorát. Vždyť potřebuji doladit už jen pár maličkostí.  Když se z flow proberu, nejsou vajíčka ani naměkko, ani natvrdo... Voda v hrnci je vyvařená, na rozpáleném dně doutnají puklé, zuhelnatělé skořápky, zatímco bílky připomínají černá čínská vejce a jsou spolu s temnými žloutky rozmetané po kuchyni.  A za to může právě to FLOW.   Takže už tomu rozumíte? Flow je, když díky tvůrčímu zápalu spálíte i vejce naměkko.

Autor: Dana Emingerová | neděle 22.11.2020 12:56 | karma článku: 18,84 | přečteno: 568x