Pyrotechnická fiesta de San Juan

Mnoho průvodců a knih o Španělsku píše, že v noci z 23. na 24. června zahalí takřka celé Španělsko dým z petard, prskavek, ohňostrojů a hranic. Lidé jančí a tančí. Slaví se totiž svátek svatého Jana Křtitele (San Juan), tedy nejkratší noc v roce, která symbolizuje příchod léta. Má zkušenost s oslavami se nesla duchem fotbalovým za přítomnosti pyrotechnických hrátek.

Noc svatého Jana, jak už bylo zmíněno, symbolizuje příchod léta v severní hemisféře. Symbolicky se zapalují hranice, tzv. svatojánské ohně, které mají dát slunci sílu, jelikož během uplynulých dní „zesláblo“. Symbolika jde však ještě dál. Oheň prý očišťuje a lid věří, že ten, kdo sleduje plamen, zároveň očistí svého ducha. Z toho důvodu se po celém Španělsku staví hranice. Ve městech je jejich konstrukce kvůli bezpečnostním normám komplikovanější. Na venkově pak mnoho rodin staví vlastní hranice, které však musí být vzdáleny minimálně patnáct metrů od obydlí. Hned po svatojánských ohních mají Španělé oslavy San Juan spojeny se spoustou petard, randálu, dělobuchů a prskavek. Celý týden nakupují veškerou drobnou i větší pyrotechniku, aby, během oslav předvedli, co umí. Taktéž se zdobí ulice, připravuje posezení a ve velkém se nakupuje tradiční pečivo – koláč  „coca“.

Coca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ač jsem byla připravena na bujaré radovánky, můj zážitek nebyl zcela dle mých představ. Z důvodu zápasu španělské fotbalové reprezentace s Francií na šampionátu Euro 2012 se oslavy nejkratší noci roku dostaly do pozadí událostí. Během dne se nakupovala pyrotechnika a uzavíraly sázky na výsledek  nadcházejícího fotbalového klání. Je nutno podotknout, že Španělé jsou na své národní družstvo nesmírně hrdí. Po zmínce mé státní příslušnosti na mě otcové okolních rodin vysypali jména českých nejúspěšnějších hráčů fotbalu a vzápětí se dotazovali, jak horlivým jsem fanouškem našeho „nároďáku“. Bohužel jsem je asi zklamala, neboť má odpověď nesměřovala vůbec k fotbalu, ale k hokeji, což je sport zde takřka neprovozovaný. Po skončení Španělské nadvlády nad fotbalovým hřištěm se přešlo k přípravě  pyrotechniky. Otcové s dětmi vybíhali před domy a odpalovali jednu petardu za druhou. Matky stály v pozadí s lékárničkou v ruce a čekaly, až jejich každoroční čas utrpení skončí. Já tu spoustu hluku a pro mě nepochopitelné radosti sledovala z povzdálí. 

Hranice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nejbujařejší oslavy se konají v jihošpanělském městě Alicante, avšak je pravdou, že svátek sv. Jana není pouze záležitostí Španělska. Nejkratší noc a příchod léta se slaví také v Litvě, Norsku, Portugalsku, Dánsku, Švédsku a Velké Británii. V Jižní Americe se slaví svatý Jan v Brazílii, Bolívii, Chile, Peru a Venezuele. 

Autor: Eliška Michálková | pondělí 2.7.2012 22:16 | karma článku: 12,37 | přečteno: 1105x