Čtyři mouchy jednou ranou - garantem organizovaného držení zbraní má být Armáda ČR

V ČR je 1 milion zbraní na 316 tis. zbrojních licencí, 28 tis. vojáků z povolání a 4 tis. rezervistů. Mezi držiteli zbraní jsou evidentně i blázni a násilníci. Způsobilost držitele zbraně negarantuje instituce ale jednotlivec.

V dnešní turbulentní době Armádě ČR chybí aktivní zálohy, ale na druhou stranu tu je více než 316 000 aktivních střelců s více než milionem zbraní. Tito lidé se zbraní neštítí, ba naopak používaní zbraní je baví. Nejsou to jenom myslivci, těch je  88,5 tis., kterým prokazatelně nevadí ani krev, ale obecně to jsou lidé,  kteří v souladu s ústavou ČR jsou odhodlání  "bránit život svůj či život jiného člověka i se zbraní" v ruce. 

Není lepší definice aktivních záloh. Není lepším garantem odborné i zdravotní způsobilosti držitele zbrojního průkazu a evidence různodivných střelných zbraní než Armáda ČR a její vojenští lékaři a odborní instruktoři. V případě zneužití legálně držené zbraně jednotlivcem lze poté  ukázat na instituci, která odbornou i zdravotní způsobilost držitele zbraně garantuje a z této garance lze následně vyvodit i osobní odpovědnost konkrétního jednotlivce, lékaře či odpovědné šarže.

Jistěže s tím nebude každý souhlasit. Řídit vlak taky nemůže každý. Navíc tím zabijeme několik much jednou ranou.

1) získáme statisíce kvalitních aktivních mužů i žen odhodlaných bránit svůj i náš život v případě napadení

2) patrně zredukujeme počet držitelů zbraní, kteří toho nejsou ochotni, ale zbraň chtějí používat jako hračku, sportovní střelci nepotřebují zbroják, sportovní nářadí vyfasují na sportovišti

3) získáme odborného garanta  pro dohled nad držbou a použitím zbraní

4) zbylé zbraně můžeme věnovat třeba Ukrajině

 

Zdroje:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-v-cesku-je-milion-zbrani-a-rychle-pribyvaji-vrah-jich-vlastnil-osm-prumer-jsou-tri-242849

https://www.denik.cz/z_domova/registrovane-zbrane-v-cesku.html

https://www.czso.cz/csu/czso/v-minule-lovecke-sezone-opet-padaly-rekordy

https://cs.wikipedia.org/wiki/Zbrojn%C3%AD_pr%C5%AFkaz#cite_note-4

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eduard Gajdoš | pátek 5.1.2024 20:32 | karma článku: 11,70 | přečteno: 359x