Daně (a smrt) III

V minulých článcích jsem se zabýval tím, že daně jsou nezbytné a že je potřeba daňový systém zjednodušit a narovnat tak, aby lidi netrestal, ale byl spravedlivější a motivoval. V tomto článku bych chtěl dokončit úvahy o vazbě daní na politiku.

Politici se budou vždy v rámci svých slibů zabývat daněmi. To je součást jejich práce. Otázkou je, zda některé z těchto slibů nepřekračují míru demokracie a nezasahují do schopnosti občana opravdu svobodně volit.

Pokud je příjem voliče přímo závislý na tom, kolik mu dají politici ze státního rozpočtu, je volič snadnou kořistí těch, kteří mu víc naslibují. Jistě, drtivá většina voličů je na slibech politiků finančně zainteresovaná, ale nemělo by to překročit rozumné meze, neměla by to být závislost existenční. A hlavně by to nemělo být zneužívané. Například systém, který vybírá od občana daně z příjmu a pak mu vrací tyto peníze ve formě sociální dávky, to je naprostá absurdita sloužící jednoznačně k ovládání lidí.

Myslím, že voliči by si měli tato rizika uvědomovat. Není v jejich zájmu, aby je politici ovládali pomocí přerozdělování, i když to může vypadat pro někoho lákavě. Ve skutečnosti se jedná o vážné ohožení demokracie. Naplnění biblického obrazu o prodeji výsady za misku čočky.

Návrhy na úpravu daňového systému by měly tato rizika zohledňovat a pokud možno je redukovat. Je to trochu o vypouštění rybníka prostřednictvím kaprů, protože politici se této zbraně proti občanům nebudou vzdávat rádi. Proto se tak zdržuje reforma důchodového systému. Pokud by byly důchody vypláceny z důchodových fondů a jejich výše by byla jednoznačně daná, mohli by si důchodci bez obav volit toho, koho by považovali za opravdu nejodpovědnějšího a nejlepšího pro budoucnost této země. Nyní jsou ovšem jednoznačně vydíráni a lákáni sliby o zvyšování důchodů nebo dokonce vyplácení důchodů třináctých. Všechny strany by měly s touto mimořádně odpornou předvolební taktikou braní důchodců jako rukojmí přestat, a měly by se zabývat osvobozením důchodců z této pasti pomocí důchodové reformy.

Daně (a smrt) I
Daně (a smrt) II

Autor: Jan Moutelík | čtvrtek 29.4.2010 8:06 | karma článku: 9,53 | přečteno: 680x
  • Další články autora

Jan Moutelík

Neholešovská výzva

20.3.2012 v 22:13 | Karma: 16,19

Jan Moutelík

Teď mluv, Zarathustro

30.10.2010 v 20:21 | Karma: 12,03