Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Může být nemoc přijata za přítelkyni?

Je možné přijmout nemoc za přítelkyni? Několikrát jsem se nad touto větou zamyslela. A přišla jsem nato, že v mém případě se to vlastně podařilo. Pokud máte milí čtenáři chuť, pozývám vás k malému zamyšlení.  Abyste mi dobře rozuměli, - k  zamyšlení nad sebou samým. Nad tím, jak to máme s   uměním  naslouchat vlastnímu tělu.

      Mi  bylo  44 let, když jsem onemocněla zhoubným nádorem prsu. Tehdy jsem pracovala jako vrchní sestra v Ústavu sociální péče.  Byla jsem pracovně velmi vytížená. Na sebe jsem neměla moc času. Občas mne přepadla únava, ale takovým varovným  příznakům jsem tehdy  nevěnovala pozornost.  Unavení jsme občas všichni. Pracovních povinností přibývalo také s tím, že jsem se podílela na přípravě projektu stavby nového zařízení pro uživatele s mentálním postižením. Pracovní schůzky, exkurze do jiných ústavů v celé naší  republice , zajištění provozu, kontrolní  činnost a další a další povinnosti. Také domácnost, se kterou mi tehdy nesmírně pomáhal můj manžel. A tělo se stále připomínalo a připomínalo…. A jeho majitelka stále nic a stále nic…. Neuměla jsem prostě naslouchat svému tělu, které to se mnou mělo moc těžké.

     Až jednoho dne. Oblékala jsem si spodní prádlo a hle- bulka v levém prsu. No nazdar, pomyslela jsem si. Ještě to mi chybělo. Zrovna teď.  Před  dokončením projektu, lamentovala jsem. A tak mi nezbylo, než se vydat k praktické lékařce. No a rozběhl se kolotoč speciálních vyšetření a konečný verdikt zněl: „ Invazivní duktální karcinom prsu“. Tak teda žádná sranda! Podrobila jsem se operaci, chemoterapii a ozařování. Možná, že se mezi  čtenáři najdou lidé, kteří prošli podobnou léčbou. Jistě je nás hodně, co jsme měli možnost se s tímto typem onemocnění „jaksi blíže seznámit“.

Ještě mi teď vyplula na povrch  vzpomínka  na  naprostou  upřímnost lékaře na onkologii, který se se mnou příliš nemazlil a řekl“:

 „Pokud se nedohodneme tady nyní na postupu, který  Vám navrhnu, do 5 let zemřete“. To se mi zrovna nechtělo, čili jsme se dohodli.  V té době byla má dcera Monika těhotná a já jsem se hodně těšila na vnoučátko. Takže- do boje s příšerou, která mne napadla!!. Bylo rozhodnuto. Když onemocníte rakovinou, máte pak dosti času k zamyšlení nad životním stylem, jaký jste doposud  vedli. To se dělo také u mne. V první řadě jsem se rozhodla, že se do funkce vrchní sestry nechci vrátit. V době, kdy jsem byla v plném invalidním důchodu, jsem si doplnila vzdělání psychiatrické sestry o výcvik v psychoterapii. Uvažovala jsem, co budu dělat dále, až přijde čas, vrátit se do pracovního procesu.

Zamyslela jsem se nad onemocněním, které mne postihlo. V prvním okamžiku, kdy jsem se diagnózu dověděla, jsem byla logicky naštvaná. Naskytla se otázka“Proč právě já?“. Ale kupodivu jsem se na tu nemoc nezlobila. Vždyť ona přišla s tím, že mne chce upozornit nato, že nedělám ve svém životě věci dobře. Vnímala jsem ji jako přítelkyni, která mi chce říci, že je čas na změnu. Možná radikální, ale výsledek by mohl být uspokojivý. A tak jsem tu nemoc- tu mou novou přítelkyni, poslechla.

Ještě jednou jsem se vrátila na původní pracoviště. Tehdy do funkce psychoterapeuta a mými klienty  se stali lidé s duševním onemocněním. Většina byli  lidé  trpící schizofrenií.  S těmito lidmi jsem pracovala 3 roky. Za okolností, které byly pro mne velmi složité, bolestné  a ponižující, jsem s organizací rozvázala pracovní  poměr . Ale   na své klienty do dneška s úctou vzpomínám. Naučili mne rozumět potřebám lidí s duševním onemocněním. A to nebylo vůbec málo. Přes internet jsem oslovila jednu paní doktorku, která je majitelkou psychoterapeutického stacionáře. Štěstí mi přálo a nyní už tři roky pracuji v denním psychoterapeutickém stacionáři. Mám vynikající nadřízené /jak se říká lidově- šéfy/, a pracuji s úžasným kolektivem dalších 4 kolegyň.  Denně se setkávám s klienty , kteří  onemocněli duševním  onemocněním. Nesmírně si jich vážím, protože vím, že jejich život není  jednoduchý .  Oni  jsou ti, kteří mne učí. A myslím, že jsem pilnou žákyní. Alespoň se o to snažím.

     Díky rakovině, která mne postihla, jsem přehodnotila svůj život.  Za ničím se už neženu. V první řadě jsem se naučila naslouchat svému tělu, jsem pokornější, miluji lidi a zvířata. Velmi  intenzivně si uvědomuju fakt, že život je nesmírně křehký . Stačí  málo a vše je v našem životě jinak. Z tohoto místa chci také  poděkovat mému manželovi,  dcerám , vnoučátkům a zvířecí rodině / 4 kočkám a 3 psům/ , že mne mají moc rádi.  Chci poděkovat za vše, co pro mě dělají. Chci poděkovat lékařům, laborantkám a všem pracovníkům ve zdravotnictví, že významně přispěli k tomu, abych mohla žít.

Velký vděk patří také laboratorním zvířatům, bez kterých bychom nemohli užívat preparáty. Oni jsou ti, na kterých medicina musí vyzkoušet preparáty dříve, než je začnou užívat lidé. Tak to prostě je.

Já na setkání s rakovinou nenadávám. Své zamyšlení jsem pojmenovala „Může být nemoc přijata za přítelkyni?“ Já mám v tom jasno, já jsem ji takto přijala. A co vy? Jaký je váš názor? Můžeme diskutovat, a budu moc moc ráda. Všechny zdravím.

    

Autor: Hana Ederová | neděle 12.8.2012 0:00 | karma článku: 9,97 | přečteno: 792x
  • Další články autora

Hana Ederová

Příroda je největším zdrojem zdraví

Všechny naše problémy pramení z toho, že nenasloucháme své duši. Stav našeho fyzického těla odpovídá stavu naší psychiky.

10.9.2018 v 18:43 | Karma: 11,20 | Přečteno: 285x | Diskuse| Ostatní

Hana Ederová

Když dochází životní energie

V dnešní uspěchané době je běžné, že se mnozí ženeme za výdělkem, doděláváme resty v práci i po pracovní době, nebo se právě honíme za něčím jiným. Tímto způsobem však ztrácíme drahocennou životní energii.

9.9.2018 v 14:55 | Karma: 12,62 | Přečteno: 529x | Diskuse| Ostatní

Hana Ederová

O vzájemné toleranci

Blíží se konec roku. Opět si většina z nás vytvoří různá předsevzetí, která s většími /spíše však menšími/ úspěchy zvládá naplnit. Důsledkem tohoto počínání je pak rozladěnost a zklamání.

30.12.2015 v 12:41 | Karma: 7,69 | Přečteno: 266x | Diskuse| Ostatní

Hana Ederová

Jsou muži ještě lovci?

Ta otázka mě už napadla několikrát. V minulosti platilo, že muž byl lovec a žena byla ta, kterou se muž snažil ulovit, pochopitelně obrazně řečeno. Jak je tomu dnes, je muž stále lovcem?

8.11.2015 v 16:40 | Karma: 22,16 | Přečteno: 1169x | Diskuse| Ostatní

Hana Ederová

Zapomněl jsem si doma aktovku!

Zase to pondělí, ach jo! A kde je do konce týdne, přemýšlela jsem cestou do práce. Taky máte pocit, že víkend rychle uteče? Než se člověk otočí, je tu nový pracovní týden.

5.11.2015 v 17:01 | Karma: 6,84 | Přečteno: 234x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 862x
Jmenuji se Hana Ederová, provozuji Poradnu pro bolavou duši

https://poradnaprobolavoudusi.pageride.cz/

Seznam rubrik