Když se umíme dívat okolo sebe

Většina z nás je prakticky stále ve stresu. Kolik toho musíme přes den stihnout! Není proto divu, že se příliš kolem sebe nerozhlížíme. Možná jsme si ani nevšimli, že nastává předjaří. To je vcelku příjemná zpráva. Konečně skončí zima a je zde naděje na příjemné, jarní dny. Dokonce vidím k našeho okna azurově modrou oblohu a sluníčko také nezahálí. Co si více přát!

Rozhodla jsem se proto využít krásného slunečného dne. Trošku načerpat energii. Usedám na lavičku v zahradě. S obrovskou radostí mne vítá naše fenka Tara. Úžasný tvor. Stále optimisticky naladěná, ať je jakékoliv počasí. Je to psí puberťačka, takže jistě psíčkaři vědí, o čem je řeč. Plná elánu mi přinese pískací balónek a žadoní, abych jí ho házela. S radostí vyhovím. Neúnavně běhá a přináší žlutý, pískací předmět. Je nesmírně pracovitá, což je výrazným znakem německých ovčáků. Její pracovitost je nakonec vidět i na fasádě domu, okousaném nábytku v pergole a přestěhování některých květináčů, které se jí patrně nelíbily. To bude pro nás pořádná makačka, napravit škody téhle psí slečny. Ale nevadí, pevně věřím tomu, že Taru tyhle pitomosti časem přejdou.

Rozhlížím se po trávníku. Pomaličku se začíná zelenat. Stejně tak na naší skalce sleduju, že se začínají probouzet některé trvalky. V zahradě u sousedů vidím trsy sněženek, pozdrav blížícího se jara. Mám ráda toto období. Vnímám jej jako začátek něčeho nového. Zaposlouchala jsem se do zpěvu opeřenců, kteří sedí v koruně stromů. Tara pozorně naslouchá tomuto koncertu, který nám připravili tito malí pěvci. Kolikrát mne napadlo, jak to ta příroda umí krásně zařídit, na tu my lidé prostě nemáme. Jen kdybychom si toho uměli více vážit.

Pomalu se blíží doba oběda. To mi připomíná, že se za chvíli objeví můj životní parťák a bude se ohlížet, co by tak mohlo být na talíři. Drbu Taru za uchem a užívám si krásného dopoledne, pokud to jde. Jsem pokorná ženská a už díky svým životním zkušenostem vím, že věci mohou být úplně jinak.

Naučme se vnímat vše, co se děje okolo nás. Mnohdy se v našich životech ženeme za něčím a jsme nazlobení, když se nám to nedaří. Hledáme štěstí a nevšimneme si, že je nám na dosah. Vždyť je to škoda. Přeji laskavým čtenářům krásné jarní dny, plné pohody.

 

Autor: Hana Ederová | úterý 17.3.2015 11:52 | karma článku: 7,88 | přečteno: 220x
  • Další články autora

Hana Ederová

Když dochází životní energie

9.9.2018 v 14:55 | Karma: 12,62

Hana Ederová

O vzájemné toleranci

30.12.2015 v 12:41 | Karma: 7,69

Hana Ederová

Jsou muži ještě lovci?

8.11.2015 v 16:40 | Karma: 22,16

Hana Ederová

Zapomněl jsem si doma aktovku!

5.11.2015 v 17:01 | Karma: 6,84