Co takhle pracovat, mladíku?

Opět nastalo odpoledne a mne čekalo cestování  vlakem.  Příjemně mne překvapilo  to, že přistoupila má známá. Nějakou dobu jsme se neviděly. No a pochopitelně jsme využily cestování k obyčejnému plkání dvou ženských ve zralém věku. Naši  pozornost upoutala ještě jedna cestující, která nastoupila na následující zastávce. Byla elegantně oblečená a vkusně nalíčená. To jsme obě s mou známou diskrétně uznaly. Paní se usadila na protější sedadlo.  

Věnovaly jsme se naplno naší diskuzi. K elegantní dámě si mezitím  přisedla aktivní seniorka s batohem a také začaly diskutovat. Atmosféru narušil asi 3O- letý muž, který nás oslovil s prosbou.

"Dobrý den, nerad vás mladé /!!!/ dámy ruším, ale stala se mi nemilá věc. Jedu do Bílé a koupil jsem si jízdenku jen do Frýdku, na víc nemám.Tak jestli byste mi mohly pomoci..."

"To vám nevyjde", ubezpečila mladíka má známá.

Než stačila něco více vysvětlit, ujala se řízení vzniklé situace elegantní dáma a my jsme všichni, včetně mladíka,  zírali. Ten myslím nejvíce.

"A co takhle pracovat, mladíku? Já jsem už v důchodu a ještě pracuju, " sdělila hrdě paní.

"Já nemůžu práci sehnat, mám schizofrenii a proto mne nikdo nechce zaměstnat, " vysvětloval mladík.

"Jak jste zajištěn finančně?" pokládala paní další otázku.

"Důchod nemám, komise přišla k závěru, že nejsem na tom tak špatně", zněla odpověď.

"Já vám práci dám, jste schopen pracovat fyzicky?", šokovala nás paní. Ale nejvíce byl vydivočený dotazovaný mladý muž. Ten chvílemi koktal a utíral si pot z čela. Oceňovala jsem, že vydržel. Jiný by to možná vzdal a raději utekl.

"Takovým způsobem, jaký tu předvádíte, se vaše situace nevyřeší. Vy potřebujete mít práci, třeba jen brigádu. Ale chodit a loudit peníze od jiných lidí, kteří je poctivě vydělávají, mi nepřipadá vhodné," pokračovala cestující a vytáhla z tašky diář.  Mladý muž dal paní na sebe kontakt a ta mu slíbila, že se mu co nejdříve ozve s nabídkou.

Jaké pokračování bude mít tato úsměvná příhoda nikdo z nás neví. Já jsem ocenila přístup cestující a snad i mladý muž pouvažuje o nabídce. Bude to jen a pouze na něm, jak se rozhodne. Měl by si uvědomit , že se denně  nestává , aby mu někdo nabídl práci. A ve vlaku, to už teprve ne!

Přeji všem čtenářům a čtenářkám krásné podzimní dny.

Autor: Hana Ederová | středa 26.9.2012 18:24 | karma článku: 26,07 | přečteno: 1943x
  • Další články autora

Hana Ederová

Když dochází životní energie

9.9.2018 v 14:55 | Karma: 12,62

Hana Ederová

O vzájemné toleranci

30.12.2015 v 12:41 | Karma: 7,69

Hana Ederová

Jsou muži ještě lovci?

8.11.2015 v 16:40 | Karma: 22,16

Hana Ederová

Zapomněl jsem si doma aktovku!

5.11.2015 v 17:01 | Karma: 6,84