Houbaři a houbařky, tyhle (ne)prašivky znáte?!

Tři tucty kouzelných různých hub z našich lesů. Jako karikaturista se snažím pobavit lidi kreslenými obrázky, tak snad Vám udělám radost i fotečkami houbiček.

Hadovka smrdutá, nejedlá (napřed je jako vajíčko a to jedlé je, zkusili jsme ho upravit jako vídeňský řízek, no...). Lakovka ametystová, jedlá, sbírají se kloboučky, ale taky nic moc.

Límcovka měděnková, jedlá, ale slabota. Řasnatka neboli kustřebka, nejedlá, ale zajímavá :)

Pavučinec kozlí, nepoživatelný (zapáchá jak po kozlovi...). Šupinovka kostrbatá, jedlá, jen mladé plodnice, staré jsou tuhé, nahořklé.

Liška obecná, tu asi známe, sbíráme a konzumujeme všichni. Pečárka (neboli žampión) polní, výtečná.

Muchomůrka červená, nejedlá (psychotonikum), ale potěší oko :) Muchomůrka citrónová, mírně jedovatá.

Muchomůrka načervenalá (růžovka či masák), vynikající, na kmíně i na řízky.

Muchomůrka pošvatá, jedlá, ale žádná sláva, roste ovšem, když nic neroste :)

Václavka smrková, jedlá. Třepenitka svažčitá, nepoživatelná pro hořkost, ale ráda se fotí :)

Hřib kovář (modrák), chutný. Hřib žlučník (hořčák), nejedlý, často mě rozzlobí, když si ho spletu s pravákem :)

Kotrč kadeřavý, výtečný, děláme z něj "dršťkovku". Krásnopórka žemlička, jedlá, ale tuhá.

Kuřátka květáková, jedlá, nutno odřezat nahořklé konce větévek. Kuřátka tuhá, jedlá, ale už sám název napovídá...

Pestřec obecný,  jedovatý (v malém množství se používá jako koření). Pýchavka obecná, výtečná.

Šiškovec černý. Hřib nachovýtrusý. Obě houby jedlé, vcelku dobré, ale jen "mlaďoši".

Bedla červenající a bedla vysoká, z obou řízečky mňam!

Křemenáč březový, dobrý a taky hezký :) Kozák březový, dobrý.

Ryzec kravský, nejedlý. Šafránka červenožlutá neboli kardinálka (barva jako kardinálský klobouk), jedlá, ale spíše do směsí.

Ryzec smrkový a peprný, oba výborné na kmíně, druhý ovšem už dle názvu pikantnější (taková chuťovka k pivu, či mdlému jídlu).

Klouzek sličný. Slizák mazlavý.  Výtečníci - tedy chuťově :)

Rosolozub huspenitý, jedlý, dobrý do guláše i do salátů. Boltcovitka - ucho Jidášovo, přidáváme do jídel, sbíráme, nemrzne-li i v zimě. V tyto dny (po dešti) ji jistě naleznete na starých černých bezech!
Až teď jsem zjistil, že jsem nevyfotil žádnou holubinku. Taky syrovinka tu chybí, našli jsme loni jen pár menších a ty se mi fotit nechtělo a větší se pak už neobjevily... Jinak hřibům pravákům jsem předminule tady věnoval celý fotoblog.
Anžto nejsem žádný mykolog a taky mýliti se je lidské, tak pokud některá houba nebude tak úplně jedlá, nechoďte mě pak jako duch strašiti! :-)

A nepřehlédli jste můj minulý Nezdwořácký "od 18ti" kreslený fór? :-)   

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Oldřich Dwořák | čtvrtek 12.3.2015 13:27 | karma článku: 22,04 | přečteno: 1310x