Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Česká republika: Vítejte v popelnici!

To ještě nebyla dálnice z Ústí nad Labem do Drážďan hotová, když jsme jeli s manželkou cosi vyřídit kousek za německé hranice, takže Libouchec, Petrovice a Wilkomenn in Deutschland! Za necelý půlden stojíme u závory znovu v opačném směru, Petrovice otevírají svou náruč. Ta náruč je ale nějaká jiná, divná, jak to? Po chvíli nám to dochází: není jiná - je to náruč úplně stejné popelnice, již jsme před osmi hodinami opouštěli. 

Nedávno jsem někde četl, že člověk, který sedí kupříkladu v smradlavém vlakovém kupé (pot, salámy etc.), ten smrad vnímá jen prvních pár minut po usednutí. Pak jeho čichové buňky otupí nebo prostě vypnou, aby během cesty z toho smradu jejich majitel a životadárce nezpitoměl. Jakmile se ale na chvíli projde po vagóně (třeba do jídelního vozu pro pivo za stovku), buňky se probudí a návrat mezi sedm stejně čichově otupělých spolucestujících znamená pro výletníka pravý hák - K.O. se nedostaví jen díky včasnému zhroucení na v nástupní stanici pracně vybojované místo u dveří kupé, kde to přece jen poněkud luftuje.   

Tenhle princip zřejmě nefunguje jen u čichu. Den co den, kdykoli vyjdu z našeho paneláku, leží v trávě (no v trávě, spíš v tu a tam posečené přehlídce plevele) několik sešlapaných pet lahví (ty vítr přemísťuje poněkud obtížně, takže jejich skladba kolem domu je stále víceméně podobná) a zhruba stejné množství jejich nesešláplých sester větrem putujících od domu k domu (ty vítr miluje, dávají mu pocit síly a smysluplnosti, když je žene vpřed a někdy i vzhůru). Den co den jezdím nahoru a dolů zaplivaným výtahem, den co den se bez obav při otevírání holýma rukama dotýkám nedůstojně špinavých vstupních dveří, den co den vycházím z domu s očima upřenýma na chodník, abych si na botách na cesty neodnesl i památku, kterou po chodníku po ránu rozestřeli všichni ti k pomilování slintající bulteriéři, dobrmani či brazilské fily.

Den co den nastupuji do auta nedaleko smradlavých, svinčíkem obestlaných popelnic, a den co den to vlastně už vůbec nevnímám.

A tak jsme se tehdy za tou hraniční závorou ocitli v roli onoho cestujícího, jenž se vrací do svého kupé a díky vlastní otupělosti netuší, do čeho jde. Sotva se závora zvedla, vjeli jsme do jiného světa. Namísto silnice jen obrovská asfaltová placka bez krajů a středu, kolem níž se v polorozlámaných plechových kadibudkách nabízí zboží nejpodřadnějšího druhu. Když mineme poslední vietnamskou boudu, otevírá se nám pohled na nekonečný svinčík za torzy rezavých plotů a železných bran, jedním pantem (druhý se pohupuje na posledním kousku zrezlého sváru nad stonky půlmetrové, týdny nesečené trávy) střežících hromady nejprapodivnějšího haraburdí, jež se v jejich "sféře vlivu" nastřádalo za léta, kdy pomezek patřil nikomu a všem, a jež ani za další léta, když už nic nepatří zároveň nikomu a všem, stejně nikomu nevadí a nikomu nepřekáží. Kolem silnice bez krajnice (asfalt střídá prach, prach tráva a tráva zase po pár metrech vrůstá do asfaltu) se válí papíry, lahve, noviny, co se kde komu hodilo vytrousit z auta, a nikdo to neuklízí, nikomu to nepřipadá divné.

Jen ti, co se na čas (a stačí opravdu jen pár hodin) vydají z kupé s nápisem Česká republika ven na čerstvé povětří při návratu nevěřícíma očima zírají na ten svinčík a hnus a všechno v nich křičí: Jak to, že žiju v popelnici a nevím o tom! (Jenže už druhý nebo třetí den poté ale znovu sahají rukama bez rukavic na léta nemyté dveře svého paneláku a cestou k autu či autobusu kličkují po chodníku mezi psími enóny a mlčí.) 

Vracel jsem se do téhle země, kterou opravdu miluju, už z mnoha stran, a vždycky to bylo podobné. Už můj přítel ze studií Komárek, když se v osmaosmdesátém roce vrátil do dráty obehnaných Čech z návštěvy od strýce ve Švýcarsku, tehdy pravil: Je to, jako když přijedeš do popelnice.

Bylo to přesné. A je pořád. I když už se přes Petrovice nejezdí.

 

 

  

 

Autor: Jan Dvořák | úterý 4.9.2007 9:21 | karma článku: 16,58 | přečteno: 1428x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Na vrcholcích bílých moří

Byla mlha. Stoupali jsme po horské stezce výš a výš, až nás bezzubé dásně mračen uvelebené na úbočí hory procedily vzhůru, do světa bezoblačného nebe, v němž se ve sluncem ozářených bílých mořích povalovaly zbytky dnešního rána.

2.11.2007 v 20:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 2148x | Diskuse| Kultura

Jan Dvořák

Blog iDNES je milionář!

Je to nedávno, co blog iDNES spatřil světlo světa a už je milionářem. A táhne - nás, obyčejné mužiky pera, zkušené novinářské matadory a taky celebrity. Právě bloggerská práce to je, co způsobilo, že se o blog zajímá stále více lidí. A z mnohých z vás jsou dnes hvězdy blogu. A co se na blogu nosí? Kdo je tu králem? Co o tom všem říká statistika? Zajímá vás to taky? Nuže, račte si kliknout!

1.11.2007 v 16:25 | Karma: 19,49 | Přečteno: 4532x | Diskuse| Média

Jan Dvořák

Zbourejte Labskou boudu! A Sněžku taky!

A lidi zastřelte. Joj, jak bude krásně na hřebenech Krkonoš!

1.11.2007 v 9:04 | Karma: 24,83 | Přečteno: 2812x | Společnost

Jan Dvořák

Sexmise počesku aneb Jak velrybě zlomit vaz

Slyšeli jste to určitě. Není to složité. Pochytejte pár těch nejvýkonnějších, obden z jejich pohlavních žláz jako z jedových zubů kobry vymačkejte trochu té životadárné tekutiny, a máte to. Svět bez mužů, svět bez manželství, úžasný, dokonalý svět bez lásky.

30.10.2007 v 8:33 | Karma: 23,11 | Přečteno: 4591x | Diskuse| Společnost

Jan Dvořák

Výrobci oblečení pro mládež: Směl bych vám nafackovat?

(Ne)milí výrobci triček, mikyn a kalhot pro mladé holky! Píšu vám, abyste věděli, že mám tajný a neuskutečnitelný sen. S chutí vám nafackovat!

30.10.2007 v 0:02 | Karma: 27,79 | Přečteno: 3285x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3509x
Druhdy admin Blog iDNES.cz, pak vedoucí webu Flying Revue.cz. A teď zase logoped klinického typu na plný úvazek.