Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za ekonomickou krizi může ministerstvo životního prostředí!

Takový dojem musí člověk nabýt při čtení materiálu tripartity „Krátkodobá opatření pro východiska z krize a řešení jejích důsledků“, který vláda vzala na vědomí a uložila ministrům jeho naplňování. Dočte se v něm, že mezi krátkodobá (!) opatření k hospodářskému oživení patří mimo jiné to, že máme zkanalizovat Labe pro vodní dopravu, sebrat domácnostem peníze z programu Zelená úsporám, postavit dva nové bloky v Temelíně nebo schválit novou energetickou koncepci směřující k vyuhlení republiky či stavbě závodů na výrobu jaderného paliva. Na jednání tripartity i vlády jsem proti tomuto materiálu protestoval, přesto byl nakonec schválen.

Je mi vždycky smutno, když vidím, jak se - na rozdíl od nás - jinde ve světě průmysl snaží ekonomické oživení hledat v modernizaci, efektivnějším využití energií a materiálů a vyvíjení nových technologií (naposled například zde: http://www.wbcsd.org/Plugins/DocSearch/details.asp?DocTypeId=33&ObjectId=Mzc0MDE). Jen vyšší efektivitou a inovativními řešeními může náš průmysl čelit ekonomickému boomu v Číně. Přál bych si, abychom i u nás dokázali spojit ekonomický růst s udržitelným rozvojem, jako to umí třeba v Německu nebo Skandinávii. Místo toho se u nás neustále vrací argument, že naše legislativa životního prostředí je na průmysl příliš přísná a že je třeba se přestat při stavbě dálnic nebo vodních cest ohlížet na chráněná přírodní území.

Přesto vím, že má pracovní náplň jako ministra životního prostředí bude i po přijetí tripartitního materiálu stejná: bránit dalšímu zhoršování stavu životního prostředí a připravovat takové předpisy, finanční a jiné nástroje, které k tomu budou pomáhat. Přes apel tripartity předložím vládě takový zákon o ochraně ovzduší, který zlepší podmínky nejen na Ostravsku dusícím se smogem. Budu dál usilovat o to, aby se v domácnostech využily všechny peníze v programu Zelená úsporám na jejich zateplení a náhradu starých špinavých kotlů na uhlí obnovitelnými zdroji. Nedopustím, aby se dál kanalizovaly české řeky na úkor ochrany přírody i protipovodňové ochrany. Při přípravě nových energetických projektů budu vyžadovat, aby měly co nejlepší parametry pro životní prostředí. A u energetických a jiných koncepcí budu ze všech sil bojovat o to, aby byly únosné pro naše již dost poškozené životní prostředí.

Všechny tyto kroky jsem připraven obhajovat před vládou, tripartitou i veřejností. Budu se snažit přesvědčovat, že účinná ochrana životního prostředí a řešení ekonomické krize nejsou v rozporu, ale vzájemně na sobě závisí.

Autor: Jan Dusík | úterý 9.2.2010 8:27 | karma článku: 27,86 | přečteno: 2539x
  • Další články autora

Jan Dusík

Čeští ministři místo sebe do Bruselu vysílají vztyčený prostředníček

Čerstvá studie Asociace pro mezinárodní otázky zjistila, že mezi čtyřmi zeměmi, které v příštích dvou letech budou předsedat Evropské unii, mají čeští ministři jasně nejslabší účast na jednáních Rady EU. Proč je to problém?

14.6.2021 v 9:19 | Karma: 13,09 | Přečteno: 459x | Politika

Jan Dusík

IEA nastavuje zrcadlo energetice: žádná varianta českého odchodu od uhlí se do něj nevejde

Mezinárodní energetická agentura sestavila scénář, jak dosáhnout nulové emise uhlíku do roku 2050 https://www.iea.org/reports/net-zero-by-2050

23.5.2021 v 10:47 | Karma: 8,90 | Přečteno: 479x | Životní prostředí a ekologie

Jan Dusík

Příznivé životní prostředí v Ostravě jako ústavou zaručené právo?

V Česku došlo k dosud bezprecedentnímu kroku v oblasti ochrany životního prostředí: statutární město Ostrava podalo u Městského soudu v Praze žalobu proti České republice – konkrétně proti vládě a příslušným ministerstvům (životního prostředí a dopravy) – že dostatečně nezajistila ochranu práva na příznivé životní prostředí, založeného článkem 35 Listiny základních práv a svobod. Advokátní kancelář zastupující Statutární město Ostrava v žalobě navrhuje, aby bylo orgánům státu zakázáno porušovat ústavní právo města Ostrava na příznivé životní prostředí a naopak uloženo zajistit plnění emisních a imisních limitů.

25.5.2010 v 17:05 | Karma: 10,89 | Přečteno: 1501x | Ostatní

Jan Dusík

Pozdní prozření pana prezidenta

Vracení ekologických zákonů Poslanecké sněmovně se již stalo pro prezidenta Václava Klause rutinou. Může v těchto případech zpravidla využít i svůj oblíbený argument, že jsou to normy nám vnucené Evropskou unií a jako takové škodí suverenitě České republiky. Pokud se postoj pana prezidenta propojí s dlouhodobým názorem tripartity, že nemáme v ochraně životního prostředí jít ani o píď nad evropské předpisy, mohli bychom v podstatě říci, že se již netřeba ochranou životního prostředí dále zabývat.

15.4.2010 v 10:18 | Karma: 14,57 | Přečteno: 1698x | Ostatní

Jan Dusík

Politický brouk na Šumavě vylétl ještě dříve než ten skutečný

Jak jsem očekával, a potvrdil to i jihočeský volební speciál Otázek Václava Moravce, bude specifickým hitem volební kampaně na jihu Čech kůrovcová kalamita, která letos v důsledku vichřice Kyrill z roku 2007 - a to zdaleka ne jen v národním parku Šumava - nastane. Mezi Správou národního parku a obcemi v parku přitom funguje nejlepší spolupráce za poslední desetiletí, jak mě o tom naposledy začátkem března ujišťovali místní starostové; chápu ovšem, že v předvolebním klání toto pro politiky - zejména ty populistické - není právě příznivá skutečnost.

8.4.2010 v 7:27 | Karma: 15,82 | Přečteno: 1336x | Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2731x
Už od studií se snažím hledat cesty pro lepší životní prostředí. Do roku 2010 v Česku (přes deset let na ministerstvu životního prostředí, nakonec krátce jako ministr ve vládě Jana Fischera). Od roku 2011 pozoruji český vývoj z francouzsko-švýcarského pomezí - nejdříve jako úředník OSN, momentálně ve Světovém fondu pro ochranu přírody (WWF). Publikované názory jsou moje osobní.

Seznam rubrik