Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vrtění psem podle Jiřího Paroubka

Předsednictví Evropské unie v těchto týdnech plně zaměstnává českou vládu. Relativně malá země, jako je Česko, musí vynaložit velké úsilí na to, aby se svých úkolů zhostila, i proto, že někteří francouzští politici neustále pokukují, jestli náhodou nejsme příliš pasivní a neměli by nám přispěchat na pomoc a některých (pro ně zajímavých) úkolů nás zbavit. Do toho bude česká vláda čelit v úterý již pátému návrhu na vyslovení nedůvěry.

V normálních podmínkách existuje mezi vládou a opozicí po dobu předsednictví EU psaná či nepsaná dohoda o neútočení. Předsednictví totiž není vysvědčením jen pro vládu, ale je podle něj hodnocen předsedající stát jako celek. V Evropě si už většinou zvykli na to, že český prezident při svých zahraničních aktivitách uplatňuje na řadu věcí (změna klimatu, řešení ekonomické krize či směřování Evropské unie) své soukromé názory, jejichž rozpor se směřováním českého předsednictví pak jako představitelé vlády musíme vysvětlovat. Zbytku světa jsou vyhraněné názory pana prezidenta známé méně, a proto se globální partneři na Českou republiku a její zahraniční politiku dívají často s velkým otazníkem v očích.

Nyní se do českého předsednictví EU rozhodl razantně zasáhnout i předseda ČSSD Jiří Paroubek. Zřejmě usoudil, že mu dosavadní pozitivní obraz našeho předsedání EU ubírá na náskoku ve stranických preferencích. Bylo by zajímavé, kdyby mediální stratégové Lidového domu objasnili, je-li konání volebního sjezdu ČSSD ve stejných dnech jako Evropská rada, jeden z vrcholů českého předsednictví, pouhou shodou náhod, nebo promyšleným tahem, jak odpoutat pozornost českých médií od evropské agendy.

Že opoziční strany nejsou svolné k párování ministrů cestujících za svými předsednickými povinnostmi je už také zjevné a je nutné se s tím smířit. Tam, kde to jde, je třeba termíny ministerských akcí přesunout mimo dobu schůze Poslanecké sněmovny, a tam kde to nejde, vyslat zastoupení na nižší úrovni, což samozřejmě vždy snižuje kredit předsednické země.

Nyní tedy přistoupil Jiří Paroubek ke zbrani nejsilnější, k pokusu o vyslovení nedůvěry vládě. Zda uspěje budeme vědět v úterý nebo ve středu tohoto týdne. Dílčím úspěchem zatím bylo posílení jeho pozice předsedy strany – že jde vládě tvrdě po krku mu zcela jistě přidalo pozitivní stranické body, toto „vrtění psem“ se mu vyplatilo. Jiří Paroubek před hlasováním o důvěře říká, že v případě nedůvěry nechá vládu dožít těch „pár zbývajících týdnů“ předsednictví EU. Sám dobře ví, že těch týdnů ještě zbývá 14, je to stále ještě větší část našeho předsednictví. A protože byl sám předsedou vlády, ví také, jaký je rozdíl mezi vládou předsednické země s plným mandátem a vládou udržovací.

Předseda ČSSD ale nemá zájem na tom, aby česká vláda v předsednictví EU uspěla, protože by to vládním stranám mohlo přinést nežádoucí politické body. Proto, pokud v příštích dnech Poslanecká sněmovna vládě vysloví nedůvěru, nebude to špatná zpráva jen pro vládní koalici, ale vrhne to i stín na české předsednictví EU. Radovat se tak bude moci nejen parlamentní opozice a další politici, kterým vláda leží v žaludku, ale i ti zahraniční škarohlídové, kteří předvídali, že Česko svou předsednickou roli z různých důvodů nemůže zvládnout. Ponechám na čtenářích, jaký krok poslanců by byl v dané chvíli zodpovědnější.

Autor: Jan Dusík | úterý 24.3.2009 10:09 | karma článku: 47,03 | přečteno: 18668x
  • Další články autora

Jan Dusík

Čeští ministři místo sebe do Bruselu vysílají vztyčený prostředníček

Čerstvá studie Asociace pro mezinárodní otázky zjistila, že mezi čtyřmi zeměmi, které v příštích dvou letech budou předsedat Evropské unii, mají čeští ministři jasně nejslabší účast na jednáních Rady EU. Proč je to problém?

14.6.2021 v 9:19 | Karma: 13,09 | Přečteno: 459x | Politika

Jan Dusík

IEA nastavuje zrcadlo energetice: žádná varianta českého odchodu od uhlí se do něj nevejde

Mezinárodní energetická agentura sestavila scénář, jak dosáhnout nulové emise uhlíku do roku 2050 https://www.iea.org/reports/net-zero-by-2050

23.5.2021 v 10:47 | Karma: 8,90 | Přečteno: 479x | Životní prostředí a ekologie

Jan Dusík

Příznivé životní prostředí v Ostravě jako ústavou zaručené právo?

V Česku došlo k dosud bezprecedentnímu kroku v oblasti ochrany životního prostředí: statutární město Ostrava podalo u Městského soudu v Praze žalobu proti České republice – konkrétně proti vládě a příslušným ministerstvům (životního prostředí a dopravy) – že dostatečně nezajistila ochranu práva na příznivé životní prostředí, založeného článkem 35 Listiny základních práv a svobod. Advokátní kancelář zastupující Statutární město Ostrava v žalobě navrhuje, aby bylo orgánům státu zakázáno porušovat ústavní právo města Ostrava na příznivé životní prostředí a naopak uloženo zajistit plnění emisních a imisních limitů.

25.5.2010 v 17:05 | Karma: 10,89 | Přečteno: 1501x | Ostatní

Jan Dusík

Pozdní prozření pana prezidenta

Vracení ekologických zákonů Poslanecké sněmovně se již stalo pro prezidenta Václava Klause rutinou. Může v těchto případech zpravidla využít i svůj oblíbený argument, že jsou to normy nám vnucené Evropskou unií a jako takové škodí suverenitě České republiky. Pokud se postoj pana prezidenta propojí s dlouhodobým názorem tripartity, že nemáme v ochraně životního prostředí jít ani o píď nad evropské předpisy, mohli bychom v podstatě říci, že se již netřeba ochranou životního prostředí dále zabývat.

15.4.2010 v 10:18 | Karma: 14,57 | Přečteno: 1698x | Ostatní

Jan Dusík

Politický brouk na Šumavě vylétl ještě dříve než ten skutečný

Jak jsem očekával, a potvrdil to i jihočeský volební speciál Otázek Václava Moravce, bude specifickým hitem volební kampaně na jihu Čech kůrovcová kalamita, která letos v důsledku vichřice Kyrill z roku 2007 - a to zdaleka ne jen v národním parku Šumava - nastane. Mezi Správou národního parku a obcemi v parku přitom funguje nejlepší spolupráce za poslední desetiletí, jak mě o tom naposledy začátkem března ujišťovali místní starostové; chápu ovšem, že v předvolebním klání toto pro politiky - zejména ty populistické - není právě příznivá skutečnost.

8.4.2010 v 7:27 | Karma: 15,82 | Přečteno: 1336x | Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  15:35

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Emigrantovi v USA pomohl s důchodem archiv StB, našli v něm doklad o zaměstnání

2. května 2024  15:15

Seniorovi žijícímu v USA pomohl s důchodem v ČR archiv Státní bezpečnost (StB). Právě v něm totiž...

U Prahy vykolejil v zatáčce osobní vlak. Jel 100 km/h, strojvedoucí v něm nebyl

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  15:13

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2731x
Už od studií se snažím hledat cesty pro lepší životní prostředí. Do roku 2010 v Česku (přes deset let na ministerstvu životního prostředí, nakonec krátce jako ministr ve vládě Jana Fischera). Od roku 2011 pozoruji český vývoj z francouzsko-švýcarského pomezí - nejdříve jako úředník OSN, momentálně ve Světovém fondu pro ochranu přírody (WWF). Publikované názory jsou moje osobní.

Seznam rubrik