Tání ledů v Antarktidě i na Pražském hradě

Dvě zprávy o tání ledů jsme mohli zaznamenat o tomto víkendu. První tání - skutečné - se konalo na Antarktidě, kde se od pevniny utrhl ledový šelf o rozloze větší než Kypr. Druhé - politické - předvedl Barack Obama na zápraží Pražského hradu. Je dobře, že obě tyto události ukazují stejným směrem - do Kodaně, kde v prosinci vyvrcholí mezinárodní jednání o nové klimatické smlouvě.

cesti politici prihlizeji vystoupeni Baracka Obamy o pripravenosti bojovat se zmenou klimatu

Prezident Václav Klaus zlehčuje pražské sdělení Baracka Obamy k ochraně klimatu a pochvaluje si, že na schůzce u něho se tématu věnovali pouze tři minuty. Není ovšem čím se chlubit - od návštěvy Baracka Obamy v Praze a vrcholného summitu EU-USA si totiž většina evropských politiků slibovala daleko větší důraz na klima, než bylo nakonec kvůli napjaté vnitropolitické situaci a oslabení role českého předsednictví EU možné. Je ale dobře, že prezident Obama nakonec téma ochrany klimatu otevřel při svém veřejném projevu sám, bez vyzvání svého českého hostitele a před zraky miliónů diváků na celém světě.

Pro připomenutí příslušná pasáž Obamova projevu: "To protect our planet, now is the time to change the way that we use energy. Together, we must confront climate change by ending the world's dependence on fossil fuels, tapping the power of new sources of energy like the wind and sun, and calling upon all nations to do their part. And I pledge to you that in this global effort, the United States is now ready to lead."

Je skoro symbolické, že v den, kdy prezident Obama přiletěl do Prahy, aby s evropskými státníky jednal - mimo jiné - o klimatických změnách, nabídla příroda v podobě popraskání mostu mezi antarktickou pevninou a Wilkinsovým šelfem připomenutí významu a urgentnosti tohoto tématu. Druhým týdnem probíhají v Bonnu expertní vyjednávání o nové klimatické dohodě a i tam je viditelné, že signály z USA dávají naději, že se v prosinci podaří dohodu uzavřít.

Tání ledů na Hradčanech sice bylo asi ojedinělé, zato bylo vidět a slyšet i na velkou dálku. Přejme si, aby to celosvětové politické tání vedlo k tomu, aby se co nejdřív zastavilo skutečné tání ledovců, které může vést k významným ekonomickým, environmentálním i sociálním škodám.

Autor: Jan Dusík | pondělí 6.4.2009 22:03 | karma článku: 14,82 | přečteno: 1602x