Promiňte, pane prezidente aneb "No, we can't!"

Vážený pane prezidente, jsme hrdí na to, že Vaše historická schůzka s lídry Evropské unie se uskuteční právě u nás v Praze, díky tomu, že Česko právě předsedá Evropské unii. Omlouváme se ale, že Vaše přivítání bude díky pádu naší vlády poněkud rozpačité. Pro nás Čechy je totiž teď daleko důležitější téma, kdo zasedne v "letní překlenovací vládě", než diskuse s Vámi nad tématy globální politiky.

Tak nějak by mohlo také znít sobotní přivítání Baracka Obamy v Praze. Když se o jeho první schůzce s evropskými hlavami států a vlád jednalo, byla mezi nejdůležitějšími body programu zmiňována příprava klimatické dohody pro prosincové jednání v Kodani. Koneckonců i kvůli tomu se vypravila delegace českého a švédského ministra životního prostředí a komisaře EU Dimase v půlce března do Washingtonu, aby připravila obsahové body jednání. Pro Evropskou unii jako celek je totiž změna postoje americké administrativy k jednáním o klimatu velmi důležitá.

Namísto toho ale návštěva prezidenta Obamy a jeho týmu v důsledku aktuálního politického vývoje bude daleko více zdvořilostní, než se předpokládalo. České předsednictví si musí pracně vybojovávat své místo na slunci, ale vynucená demise je pro vládu další ranou v tom, aby byla brána jako rovnocenný partner pro návštěvu Obamova kalibru. Vzácný víkendový host si tak možná v Praze užije toužebně očekávané jarní počasí, na uvádění "Green New Deal"do života se ho totiž asi nikdo nezeptá.

Není proto divu, že se těžiště klimatických vyjednávání teď vychyluje směrem k jiným hráčům, než je české předsednictví Evropské unie. Valná většina členských zemí EU totiž nedopustí zmaření úspěchu kodaňské konference českou politickou nestabilitou. Proto se teď - ke škodě mezinárodního kreditu České republiky - daleko více pozornosti soustředí na jednání G8 pod italským předsednictvím či setkání hlavních ekonomik svolávané Spojenými státy. Můžeme jen doufat, že nás k těmto jednáním jako hosta aspoň přizvou.

Václav Klaus tedy může být spokojen: téma klimatu bude při summitu EU-USA potlačeno a pro něho nepříjemná agenda přípravy kodaňské konference se bude řešit někde jinde, kde role České republiky bude výrazně menší. Poslanci svým vyslovením nedůvěry vládě dali velkým zemím EU nečekaný dárek v tom, aby mohly opět říci, že v zájmu Evropy není vhodné svěřovat malým předsednickým zemím s nestabilní politickou situací příliš velký vliv.

Přemýšlím tedy, který z dvou významů hesla "Evropě to osladíme!" jsme vlastně předvedli. Obávám se, že ten horší...

Autor: Jan Dusík | čtvrtek 2.4.2009 10:46 | karma článku: 24,14 | přečteno: 1599x