Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak vážně myslí ČSSD své ekologické sliby?

Je třeba zastavit masivní kácení českých  stromořadí? Je správné ucpat díru v horním zákoně, kvůli níž se různé finanční skupiny už čtrnáct let vyhýbají  své zákonné povinnosti v naději, že nakonec od státu zadarmo získají přístup k majetku za miliardy? Je dobře dát šanci na koupi státních pozemků nejen těžařským firmám, ale i obcím? Většina lidí má v těchto otázkách jasno. Až do minulého úterý se zdálo, že podobně jsou na tom i poslanci ČSSD.

O to větším překvapením bylo, že se právě poslanci ČSSD pokusili novelu zákona o ochraně přírody i novelu horního zákona  vyřadit z jednání a odsunout tak schválení výše uvedených návrhů nejméně o rok. Co sněmovna nestačí schválit v tomto volebním období totiž automaticky padá pod stůl a vláda vzešlá z podzimních voleb musí každý návrh projednat znovu od začátku. To by znamenalo další rok ve prospěch kácení bez pravidel a spekulací těžařů.

ČSSD přitom veřejně tvrdila, že oba návrhy podporuje. Stínový ministr životního prostředí Petr Petržílek v České televizi otevřeně podpořil MŽP i zastupitele a občany ze severních Čech i Moravy a slíbil, že pro návrh novely horního zákona bude hlasovat přinejmenším polovina poslanců ČSSD.  K druhému tématu dokonce strana vydala tiskovou zprávu, kde dramaticky vyzvala všechny poslance, „aby v rámci novely zákona o ochraně přírody,… podpořili zákaz nezodpovědného ničení krajiny“..

Do vlastních poslaneckých lavic ale ani jeden ze stranických  apelů a veřejných slibů nedolehl. Novela horního zákona leží v Poslanecké sněmovně už od podzimu a poslancům ČSSD se ji podařilo už třikrát vyřadit z programu poslaneckých schůzí. Poslední ránu se jí minulé úterý pokusil zasadit Vlastimil Aubrecht a spolu s ním 53 jeho stranických kolegů. S podporou pouhých 2 poslanců ODS a 4 nezařazených naštěstí tentokrát neuspěli. Signál to byl ale srozumitelný – plnění slibů se nekoná.  

Ještě výmluvnější průběh mělo hlasování o novele zákona o ochraně přírody. Zde stranické volání po zastavení kácení uposlechli pouzí dva poslanci ČSSD. Čtyři se zdrželi a všichni ostatní podpořili návrh poslance Kratochvíle (také ČSSD) na vyřazení návrhu. Tentokrát sice získali sociální demokraté podporu i od komunistů, v hlasování přesto naštěstí neuspěli.

Lidé tak stále mají naději, že se dočkají jasných a férových pravidel pro kácení stromořadí. Obce mají šanci, že budou pro těžební společnosti  rovnoprávnými partnery. A poslancům ČSSD zůstala poslední příležitost při nadcházejícím hlasování vážně pošramocenou pověst své strany napravit.

Autor: Jan Dusík | pondělí 4.5.2009 11:46 | karma článku: 21,08 | přečteno: 1843x
  • Další články autora

Jan Dusík

Čeští ministři místo sebe do Bruselu vysílají vztyčený prostředníček

Čerstvá studie Asociace pro mezinárodní otázky zjistila, že mezi čtyřmi zeměmi, které v příštích dvou letech budou předsedat Evropské unii, mají čeští ministři jasně nejslabší účast na jednáních Rady EU. Proč je to problém?

14.6.2021 v 9:19 | Karma: 13,09 | Přečteno: 459x | Politika

Jan Dusík

IEA nastavuje zrcadlo energetice: žádná varianta českého odchodu od uhlí se do něj nevejde

Mezinárodní energetická agentura sestavila scénář, jak dosáhnout nulové emise uhlíku do roku 2050 https://www.iea.org/reports/net-zero-by-2050

23.5.2021 v 10:47 | Karma: 8,90 | Přečteno: 479x | Životní prostředí a ekologie

Jan Dusík

Příznivé životní prostředí v Ostravě jako ústavou zaručené právo?

V Česku došlo k dosud bezprecedentnímu kroku v oblasti ochrany životního prostředí: statutární město Ostrava podalo u Městského soudu v Praze žalobu proti České republice – konkrétně proti vládě a příslušným ministerstvům (životního prostředí a dopravy) – že dostatečně nezajistila ochranu práva na příznivé životní prostředí, založeného článkem 35 Listiny základních práv a svobod. Advokátní kancelář zastupující Statutární město Ostrava v žalobě navrhuje, aby bylo orgánům státu zakázáno porušovat ústavní právo města Ostrava na příznivé životní prostředí a naopak uloženo zajistit plnění emisních a imisních limitů.

25.5.2010 v 17:05 | Karma: 10,89 | Přečteno: 1501x | Ostatní

Jan Dusík

Pozdní prozření pana prezidenta

Vracení ekologických zákonů Poslanecké sněmovně se již stalo pro prezidenta Václava Klause rutinou. Může v těchto případech zpravidla využít i svůj oblíbený argument, že jsou to normy nám vnucené Evropskou unií a jako takové škodí suverenitě České republiky. Pokud se postoj pana prezidenta propojí s dlouhodobým názorem tripartity, že nemáme v ochraně životního prostředí jít ani o píď nad evropské předpisy, mohli bychom v podstatě říci, že se již netřeba ochranou životního prostředí dále zabývat.

15.4.2010 v 10:18 | Karma: 14,57 | Přečteno: 1698x | Ostatní

Jan Dusík

Politický brouk na Šumavě vylétl ještě dříve než ten skutečný

Jak jsem očekával, a potvrdil to i jihočeský volební speciál Otázek Václava Moravce, bude specifickým hitem volební kampaně na jihu Čech kůrovcová kalamita, která letos v důsledku vichřice Kyrill z roku 2007 - a to zdaleka ne jen v národním parku Šumava - nastane. Mezi Správou národního parku a obcemi v parku přitom funguje nejlepší spolupráce za poslední desetiletí, jak mě o tom naposledy začátkem března ujišťovali místní starostové; chápu ovšem, že v předvolebním klání toto pro politiky - zejména ty populistické - není právě příznivá skutečnost.

8.4.2010 v 7:27 | Karma: 15,82 | Přečteno: 1336x | Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  19:28

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Skandály potápí AfD. V průzkumech je předehnali vládní sociální demokraté

30. dubna 2024  19:24

Vládní sociální demokracie (SPD) německého kancléře Olafa Scholze, která v posledním roce v...

Z Německa chtějí chalífát. Gangsta pop-islamisté jsou dosud nepoznaná hrozba

30. dubna 2024  19:23

O víkendu šokovala Německo, když na demonstraci v Hamburku vyzývala k vytvoření chalífátu. Tajným...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41

Na 24 ze 168 stanic fungujících alespoň 30 let v úterý, poslední den měsíce dubna, kdy se tradičně...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2731x
Už od studií se snažím hledat cesty pro lepší životní prostředí. Do roku 2010 v Česku (přes deset let na ministerstvu životního prostředí, nakonec krátce jako ministr ve vládě Jana Fischera). Od roku 2011 pozoruji český vývoj z francouzsko-švýcarského pomezí - nejdříve jako úředník OSN, momentálně ve Světovém fondu pro ochranu přírody (WWF). Publikované názory jsou moje osobní.

Seznam rubrik