Ekonomická krize má i pozitiva:evropské peníze na ekologické topení

Evropský parlament tento týden schválil změnu nařízení, které určuje podmínky pro čerpání peněz z evropských fondů. Tato novela rozšiřuje možnosti čerpání i na projekty zateplování, energetických úspor a využívání obnovitelných zdrojů energií v bytových a rodinných domech – problém označovaný odborně „housing“.

O umožnění toho, abychom mohli evropské peníze využívat i na úspory a obnovitelné zdroje (např. tepelná čerpadla nebo solární panely) v domácnostech, a to bez omezení na sociálně slabé skupiny obyvatel, jsme s Evropskou komisí vedli spor již od roku 2007. Argumentovali jsme nejen konkrétním ekonomickým stimulem pro občany, ale i významným přínosem těchto investic pro stav životního prostředí. Zateplení domů a náhrada zdrojů vytápění  povede jak ke snížení emisí skleníkových plynů, tak ke zlepšení stavu ovzduší ve městech i na venkově, protože bude možné nahradit nynější málo účinné kotle na uhlí.

Evropská komise našim argumentům sice naslouchala a možná i rozuměla, ale vždycky se našel důvod, proč změnit podmínky pro čerpání fondů nešlo. V závěru minulého roku se ale její přístup změnil, a to ze dvou důvodů. Prvním bylo schválení tzv. klimaticko-energetického balíčku, legislativy, která má do roku 2020 v Evropě snížit emise skleníkových plynů o 30% a současně zajistit 20% podíl obnovitelných zdrojů na evropském energetickém mixu. Druhým a rozhodujícím důvodem bylo hledání odpovědi na postupující ekonomickou krizi – evropskou prioritou se staly investice do energetiky a maximální zjednodušení podmínek pro jejich uskutečnění. A tak se v rekordním čase podařilo připravit a schválit úpravu evropského nařízení, díky níž jsou rázem výdaje na zateplování domů pro bydlení a jejich vybavení obnovitelnými zdroji uznatelné k proplacení z evropských fondů.

Ministerstvo životního prostředí letos na jaře spustí bezprecedentní program financování úspor energií a obnovitelných zdrojů. Použije k němu prostředky získané za prodej přebytků emisí skleníkových plynů zemím, kterým se povolenek nedostává (prvním kupujícím povolenek je Japonsko). Spolu s nynější změnou podmínek pro čerpání evropských fondů vznikne významný zdroj prostředků pro všechny občany. Navíc se díky penězům využitým na tyto malé projekty podle odhadů MŽP vytvoří či udrží desítky tisíc pracovních míst v místních a regionálních firmách.

Spokojen by tedy měl být každý. Je vždy příjemné referovat o tom, co nová evropská legislativa přinese konkrétního občanům – čím to bude častější, tím lépe!

Autor: Jan Dusík | sobota 4.4.2009 0:05 | karma článku: 13,03 | přečteno: 1212x