Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zastupitelé naplnili očekávání, ale…

Výsledek hlasování zastupitelů k žádosti čtyř cikánských rodin na mimosoudní dohodu ve vztahu k jejich žádosti na odškodné naplnil očekávání většiny obyvatel Vsetína. Zvolení zástupci lidu městského požadavek Cikánů odmítli.

O nejen z mého pohledu nehorázném a neetickém a svým způsobem také majoritní většinu lidí žijících ve Vsetíně ponižujícím požadavku Cikánů (nejde o hanlivé vyjádření: Cikáni jsou český a vžitý i za Masarykovy republiky běžně užívaný výraz – exonymum – pro příslušníky romského nebo sintského etnika. Od Mezinárodního romského sjezdu v roce 1971 se objevuje požadavek Romů, aby nebyli označováni jako Cikáni, ale jako Romové, sdružení Sintů naopak proti tomuto požadavku protestovalo) jsem ve svém blogu psal již před Velikonocemi (viz odkaz – Jsem rád, že mohu konečně pochválit).

Přesto, že výsledek hlasování (v pondělí 29. dubna 2019 – pozn. autora) se rovněž s ohledem na to, že mnozí Vsetíňané mají ještě v živé paměti to, co Cikáni z domu u vsetínské polikliniky udělali a co se tam dělo, jaké útrapy lékaři, zdravotní sestry a pacienti zažívali, a vnímá tu situaci a tehdejší stav objektivně a hlavně nezaujatě a bez jakýchkoliv předsudků, včetně těch rasových, je výsledek hlasování (14 pro odmítnutí mimosoudní dohody, tři z přítomných zastupitelů nehlasovali nijak a jeden zastupitel se zdržel hlasování – pozn. autora) svým způsobem, alespoň já to tak mám, do jisté míry překvapující. Myslel jsem si, že výsledek hlasování bude jednoznačnější. I když, v hloubi duše a kdesi vzdáleně bylo možné postoj určité části vsetínských zastupitelů tak nějak očekávat.

A ona skupina, jako již několikrát v minulosti, nezklamala. Spíše překvapila tím, že se ani k tak ožehavému problému, který má hluboký lidský podtext, nedokázala postavit čelem a raději odmítla hlasovat. Nemohu si pomoct, ale tito zastupitelé (Koalice pro otevřený Vsetín) dali před lidským a spravedlivým vyřešením problému v duchu litery zákona (v České republice snad stále ještě platí, že všichni její obyvatelé mají stejná práva, ale také stejné povinnosti, a to bez ohledu na jejich světonázor, víru, barvu pleti a podobně – pozn. autora) přednost politikaření, alibismu a strkání hlavy do písku. Byť v diskuzi se snažili své rozhodnutí obhajovat, seč jim síly stačily a některá jejich vyjádření bylo možné brát svým způsobem a takzvaně s odřenýma ušima za pochopitelná. Takový postoj, jaký v poslední dubnové pondělí roku 2019 veřejně KOV prezentovala, je však pro mě osobně neobhajitelný. Nebo se KOVáci zalekli toho, že spor může skončit až u mezinárodního soudu pro lidská práva ve Štrasburku? Ani to by však pro ně omluvou nebylo!

Naštěstí pro obyvatele Vsetína si však takových odpovědnosti se vyhýbajících zastupitelů zvolili nepodstatný počet. A nezvolili si ani takové své zástupce, kteří by se ve většině zalekli a nechali ovlivnit vyjádřením nové soudkyně krajského soudu a jejímu naznačení, že se při rozhodování se hodlá řídit právním názorem Vrchního soudu, jenž je pro Vsetín nepříznivý a obě strany vybídla k mimosoudnímu vypořádání (osobně to považuji svým způsobem za vydírání a zastrašování – pozn. autora). A podmínky mimosoudního vyrovnání i přesto otevřeně považují pro město a jeho obyvatele za nepřijatelné.

Ostatně, nedovedu si ani představit, že by zastupitelstvo Cikánům ustoupilo (vystěhovaní Cikáni požadují mimo jiné odškodné ve výši 5,2 milionu korun, omluvy v médiích, odpuštění dluhů a sedm městských bytů – pozn. autora a viz již uvedený odkaz na můj předvelikonoční blog). Nechci předjímat, co by to pro už tak ne zrovna nejlepší a k idyle hodně vzdálené současné vztahy mezi většinou Vsetíňanů a cikánskou minoritou znamenalo. Dovedu ale s téměř stoprocentní jistotou napsat, že nic příjemného či příznivého by to ani pro jednu stranu nebylo.

Takto však dala většina zvolených zástupců obyvatel města naprosto jasně najevo, že ve Vsetíně v tomto směru platí práva a povinnosti pro všechny bez výjimky stejně! A je s podivem, že toto základní pravidlo civilizovaného státu nedokázala zástupkyně oněch čtyř cikánských rodin, která je obdařena právním vzděláním svým klientům vysvětlit (…no, ale za ty prachy – mluví se o více než třech milionech korun, co za zastupování těchto Cikánů má dostat? Proč by to vysvětlovala? Že...). A ještě větší údiv pak vyvolává rozhodnutí Vrchního soudu, který se, pro obyčejného člověka plnícího si své občanské povinnosti z nepochopitelných důvodů, rovněž za Cikány staví!

Město totiž mohlo Cikány neplatiče ze zdevastovaného pavlačáku u polikliniky na základě soudního rozhodnutí vystěhovat bez náhrady. Dlužili totiž, mimo jiné, za nájem. Z humanitárních důvodů jim však radnice poskytla pomoc. A jak se nyní ukazuje, to neměl rathaus dělat. Protože ono známé české přísloví: „Za dobrotu na žebrotu“ platí v českém státě i v jednadvacátém století v plné své síle.

„Na Vrchním soudu musí být někdo rasista, když tvrdí, že jsme ty lidi měli nechat na ulici.“hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek

Zřejmě se nenajde nikdo, kdo by mě podezíral z toho, že se současnému vedení města a zvláště pak jeho určité skupině komunálních politiků hodlám zalíbit. Moje výhrady k práci zejména konšelů jsou známy. Ale když vidím, že i ti, s nimiž bych na pivo jen tak nezašel, dělají svou práci s odpovědností ne k sobě sama, ale až na prvním místě k obyvatelům města, pak pochválím. A jsem tomu rád. Takže, čtrnáctko odvážných, máš můj obdiv, dík a klobouček.

Poznámka pro úplnost:V roce 2006 bylo město nuceno řešit špatný stav pavlačového domu u polikliniky demolicí.Někteří lidé skončili v kontejnerových domech v lokalitě Poschla, několik desítek Cikánů se přestěhovalo do domků na Prostějovsku, Olomoucku a Jesenicku. Některé z rodin, které využily nabídku na přestěhování, poté město zažalovaly. Romové tvrdili, že byli ze Vsetína deportováni násilím. Údajně neměli ani možnost svobodně si zvolit místo, kam se s rodinami přestěhují.Soudy se případem zabývají od roku 2008, krajský soud třikrát žalobu zamítl, Vrchní soud však vždy vyslyšel odvolání žalobců (Cikánů – pozn. autora) a kauzu vrátil. V posledním případě navíc nařídil výměnu soudce.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dušan Póč | úterý 30.4.2019 12:43 | karma článku: 31,51 | přečteno: 696x
  • Další články autora

Dušan Póč

Čunkova ubohost strhává s sebou další malověrné a slabomyslné

Že zoufalé činy vykonávají zoufalí lidé, to je generacemi ověřená pravda. Skutečnost, kterou v minulém týdnu červeně podtrhla a hlavně potvrdila parta kolem (NE)hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka.

19.4.2020 v 16:52 | Karma: 11,40 | Přečteno: 367x | Politika

Dušan Póč

Když vrána k vráně usedne

Jeden by si myslel, že ten koronavirus a pomyslně jeho opatření přimějí takzvaně mocné k postavení se do první linie bojujících proti pandemii. To by ale nebyl Zlínský kraj, aby tomu nebylo jinak. Díky jeho vůdci a jeho pomahačům.

16.4.2020 v 16:54 | Karma: 8,11 | Přečteno: 260x | Politika

Dušan Póč

To jen tak někdo nevymyslí…

Několik týdnů již trvají různá opatření, která přijal stát na zpomalení a postupné zastavení koronavirové pandemie. Několik týdnů již trvají různé aktivity, jimiž se snaží radnice měst a obcí pomoci lidem v nelehké době...

14.4.2020 v 11:45 | Karma: 0 | Přečteno: 242x | Politika

Dušan Póč

Čunek opět vystrčil svoje drápy neomalenosti

Začal jsem si klást otázky, kdeže se v době koronavirové krize ztratil největší odborník na zdravotnictví, přinejmenším ve Zlínském kraji, senátor a hejtman Jiří Čunek.

6.4.2020 v 10:30 | Karma: 14,28 | Přečteno: 683x | Politika

Dušan Póč

Chytrým jsem napověděl, a… Kopat neumím

Co jiného dělat, v těchto časech, než brouzdat po internetu. Tedy, když jste na tom fyzicky tak, jako jsem já. A číst už pomalu nemáte co, sledovat TV je skoro psychicky nebezpečné, hrabat se ve fotoarchivu vás už nebaví a tak...

21.3.2020 v 16:44 | Karma: 15,25 | Přečteno: 332x | Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Argentinský prezident si rýpl do choti španělského premiéra. Madrid žádá omluvu

20. května 2024  11:16

Španělská vláda v neděli oznámila, že se rozhodla odvolat španělskou velvyslankyni v Argentině. A...

Na abertamské křižovatce během pár dní hořelo další auto, všichni stihli utéct

20. května 2024

Druhý požár osobního automobilu na v podstatě totožném místě v rozmezí pouhých několika dní...

Za Raísího truchlí Rusko i Hamás. My to nebyli, ujišťuje Izrael

20. května 2024  9:59,  aktualizováno  10:34

Do Íránu po smrti prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničí Hosejna Amírabdolláhjána míří...

Zemřel advokát Pavel Smutný, prezident Česko-izraelské obchodní komory

20. května 2024  9:51

V neděli 19. května zemřel ve věku nedožitých 65 let advokát, filantrop a prezident Česko-izraelské...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 887x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik