Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když vrána k vráně usedne

Jeden by si myslel, že ten koronavirus a pomyslně jeho opatření přimějí takzvaně mocné k postavení se do první linie bojujících proti pandemii. To by ale nebyl Zlínský kraj, aby tomu nebylo jinak. Díky jeho vůdci a jeho pomahačům.

Zatímco zdravotníci, hasiči, policisté, stovky a tisíce dobrovolníků, pečovatelů, prodavačů a dalších profesí, včetně většiny starostů měst a obcí napříč politickým spektrem jsou plně zaměstnaní hledáním cest, jak pomoci lidem a svým kolegům ´ve zbrani´ při zvládání dosud nepoznané epidemie, vedení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně s podporou hejtmana Zlínského kraje vymýšlí nesystémová a nelegitimní opatření, která i podle mnohých zaměstnanců špitálu nejsou ničím jiným, než pohrdáním lidmi a jejich prací v uvedeném zdravotnickém zařízení a arogancí moci.

Zatím posledním rozmarem dua hejtman Jiří Čunek – předseda představenstva a ředitel KNTB MUDr. Radomír Maráček se stala změna léty zaběhnuté a osvědčené pracovní doby nelékařského personálu. Učiněno tak bylo ale bez vědomí odborů, což je v rozporu se Zákoníkem práce, respektive jeho § 99.

Ale s nějakými zákony si hejtman Čunek starosti nedělá, a jak je vidět, podařilo se mu pro jeho nechutný styl práce získat také řadu nohsledů.

Není se proto čemu divit, že odborářům v KNTB došla trpělivost a vydali otevřený dopis. V něm mimo jiné stojí:

Dne 20. 3. byl vydán managementem nemocnice pokyn o změně pracovní doby, z dlouhodobě ověřené a fungující 6 – 18 na 7 – 19. Po zvednutí se vlny nevole bylo toto nařízení dne 23. 3. zrušeno a dne 24. 3. opět nařízeno. A to s účinností od 29. 3.! Čtyři dny na přípravu změny fungování celé nemocnice a návazných provozů! Čtyři dny na změnu režimu u bezmála dvou tisíc zaměstnanců a jejich rodin.Zdroj: otevřený dopis

Otevřený dopis zevrubně popisuje dopady onoho zákeřného a nekoncepčního rozhodnutí managementu KNTB (o rozhodnutí musí podle mě vědět i Čunek, protože on je zodpovědný za činnost nemocnic a jejich vedení a bez jeho vědomí se nesmí nic uskutečnit – pozn. autora). Píše se v něm rovněž o tom, že pro zachování původní pracovní doby po skončení nouzového stavu v KNTB byla uspořádána podpisová akce, do níž se zapojilo 811 zaměstnanců.

Zaměstnanci nemocnice se obraceli na předsedu představenstva e-mailem. Většině z nich však, jak stojí v dopisu, nebylo odpovězeno. Opakovaně jsme žádali předsedu představenstva o urgentní schůzku. Z naší strany byla snaha tuto situaci řešit. Nicméně předseda představenstva na naše nabídky nereagoval, byť je informován o 811 podpisech pod podpisovou akcí. Znamená to, že ho názor zaměstnanců opravdu nezajímá?Komunikace ohledně vykazování práce v nouzovém stavu je ještě tragičtější. Vedení nemocnice původně chtělo pracovníky ve zdravotnictví nelegálně posílat na řádnou dovolenou. Od tohoto upustilo až po ostré výměně názorů s právníkem OSZSP. Dělníci, THP, NLZP, všichni se s pochopením snažili přizpůsobit podmínkám, mnohdy i proti ZP, vytvořili týmy, začali pracovat ve dvanáctihodinových směnách vč. víkendů, svátků a nocí. Odměnou jim bylo na jedné straně neproplácení přesčasů, na straně druhé (kdy nebylo možno zajistit prostory pro epidemiologicky bezpečný výkon povolání = překážka na straně zaměstnavatele) nařizování dovolené, náhradního volna atp. Jinde zavedený příplatek pro členy COVID týmu je v KNTB tabu.Zdroj: otevřený dopis

 

Není se proto čemu divit, že tato arogance moci překročila pro mnohé zaměstnance nemocnice únosnou mez. Situace, která v současnosti v KNTB panuje, totiž nejen podle mého názoru a mých poznatků, nemá obdoby snad v celé její historii.

Víme, že nemocnice za období nouzového režimu nebude krácena na platbách od pojišťoven, proto nám není jasný záměr představenstva krátit peníze a dovolené zaměstnancům. Snad jde jen o snahu ušetřit (na odměny pro spolupracující a loajální?). Pokud by nedošlo k rychlému řešení, je možné očekávat vyhrocení situace.Upozorňujeme zástupce Zlínského kraje, jako zakladatele nemocnice, že situace v KNTB je na bodě varu. Nekomunikace managementu, vydávání nesystémových a nelegitimních příkazů od stolu, bez zvážení všech důsledků nejen pro zaměstnance, ale i pro kvalitu léčebné a ošetřovatelské péče činí klima v nemocnici neúnosné a mezi zaměstnanci vyvolává pocit frustrace a znechucení. V ostatních nemocnicích se management snaží zaměstnancům nelehkou dobu co nejvíce usnadnit, v KNTB je situace zcela opačná.Žádáme zástupce Zlínského kraje, jako zakladatele nemocnice, o nápravu situace v KNTB, o kontrolu firemní kultury a narovnání nesystémových opatření, abychom se v nemocnici mohli plnohodnotně věnovat tomu, k čemu je určena. Tedy kvalitní péči o pacienty…Zdroj: otevřený dopis

Osobně se domnívám, že problémem zdravotnictví ve Zlínském kraji je fakt, že si vrána sedla k vráně, respektive na jednu haluz nazvanou zlikvidovat všechno, co funguje, si sedli Jiří Čunek (ex-automechanik a bezpečák ve zbrojovce), jenž se coby takzvaný hejtman pasoval do role největšího odborníka na zdravotnictví, protože on přece chtěl medicínu studovat, a vedle něj na větvi zaparkoval předseda představenstva nemocnic v kraji a ředitel KNTB MUDr. Radomír Maráček (ex-ředitel FN Olomouc).

Za dané situace ty dva dokáží rozehnat a změnit situaci k lepšímu, žijeme v demokratické společnosti, pravděpodobně až krajské volby na podzim letošního roku. Obávám se totiž, že nyní ke změně alarmujícího a zdravotnictví devastujícího stavu, rovněž díky kolaboraci některých krajských zastupitelů na hejtmanovu stranu, není v nejvyšším krajském orgánu vůle a chuť.

Nyní jde proto hlavně o to, snažit se podle mého názoru záměrnou a plánovanou devastaci krajského zdravotnictví uvedenými dvěma vránami co nejvíce zmírnit.

Bůh s tebou, zdravotnictví Zlínského kraje, když už ten, který se do role tvého zástupce na území regionu pasoval, propadl satanášským touhám.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dušan Póč | čtvrtek 16.4.2020 16:54 | karma článku: 8,11 | přečteno: 260x
  • Další články autora

Dušan Póč

Čunkova ubohost strhává s sebou další malověrné a slabomyslné

Že zoufalé činy vykonávají zoufalí lidé, to je generacemi ověřená pravda. Skutečnost, kterou v minulém týdnu červeně podtrhla a hlavně potvrdila parta kolem (NE)hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka.

19.4.2020 v 16:52 | Karma: 11,40 | Přečteno: 367x | Politika

Dušan Póč

To jen tak někdo nevymyslí…

Několik týdnů již trvají různá opatření, která přijal stát na zpomalení a postupné zastavení koronavirové pandemie. Několik týdnů již trvají různé aktivity, jimiž se snaží radnice měst a obcí pomoci lidem v nelehké době...

14.4.2020 v 11:45 | Karma: 0 | Přečteno: 242x | Politika

Dušan Póč

Čunek opět vystrčil svoje drápy neomalenosti

Začal jsem si klást otázky, kdeže se v době koronavirové krize ztratil největší odborník na zdravotnictví, přinejmenším ve Zlínském kraji, senátor a hejtman Jiří Čunek.

6.4.2020 v 10:30 | Karma: 14,28 | Přečteno: 683x | Politika

Dušan Póč

Chytrým jsem napověděl, a… Kopat neumím

Co jiného dělat, v těchto časech, než brouzdat po internetu. Tedy, když jste na tom fyzicky tak, jako jsem já. A číst už pomalu nemáte co, sledovat TV je skoro psychicky nebezpečné, hrabat se ve fotoarchivu vás už nebaví a tak...

21.3.2020 v 16:44 | Karma: 15,25 | Přečteno: 332x | Politika

Dušan Póč

Chtěl jsem, ale nemohu… Mlčet

Před pár dny jsem se rozhodl, že v současné zejména pro řadového obyvatele tohoto státu nejednoduché době, se až do uklidnění situace odmlčím. A nechám takzvané kompetentní v klidu pracovat. Ale to prostě nejde!

20.3.2020 v 12:50 | Karma: 29,12 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik