Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Výročí provázela nejedna ostuda

Máme za sebou piety připomínající 75. výročí od osvobození německého koncentračního tábora v polské Osvětimi Rudou armádou. Jeden by očekával, že onen 27. leden 1945 si svět připomene důstojně, jak by se slušelo a patřilo. Ale ne.

Jenže! Místo toho se uvedené výročí a současně i Mezinárodní den památky obětí holokaustu staly vodou na mlýn demagogiím, lžím a zpochybňování těch, kteří se rozhodující měrou zasloužili o to, že Evropa byla zvěrstev německých fašistů a jejich přisluhovačů zbavena. Na řadu přišla tvrzení drasticky vytržená z kontextu, nepravdy, výmysly a urážky, často až stupidně vulgární, těch, kteří na tento nešvar a ohavnost současné doby upozornili.

Vrcholem toho všeho se pak stalo tvrzení německého časopisu Der Spiegel, který na sociální síti napsal, že vyhlazovací tábor Osvětim (Auschwitz-Birkenau) osvobodila americká armáda. Nic na tom nemění ani pozdější omluva redakce za, podle ní, velmi trapnou chybu. Takové chyby či omyly, byť vůbec připustíme, že jakkoliv neúmyslné, se v těchto(!) souvislostech NESMÍ stát! Pokud ano, pak nejde o nic jiného, než o neomalenost nejhrubšího zrna a barbarství z kategorií nejbrutálnějších.

Pokud jsem napsal, že vrcholem ostudy se stalo tvrzení německého časopisu Der Spiegel, pak třešničkou na tomto velmi hořkém a smradlavém pomyslném dortu je fakt, že na vzpomínkovou akci v Osvětimi byly pozvány všemožné delegace, dokonce i zástupci země, která v období druhé války tento likvidační tábor zřizovala, ale zástupci těch, kteří toto místo osvobodili, pozváni nebyli.

No, hlavně že svět hlásá, že na hrůzy minulosti se nesmí zapomínat.

A nehlásá to ústy politiků jenom svět. Ale rovněž domácí politická scéna. Přitom však, na profilech sociálních sítí například ODS a TOP 09, nepadlo o Rudé armádě a vojscích maršála Ivana Stěpanoviče Koněva, kteří jeden z hlavních symbolů genocidy nacistického Německa osvobodili, nepadlo ani slovo. Jak silně pokrytecké! Nic na tom nezmění ani více či méně oprávněná tvrzení, že Koněv byl takový, nebo onaký. Prostě lágr v Osvětimi osvobodila Koněvova vojska a tečka. To je fakt, nezaměnitelný a nezměnitelný fakt, ať se to komu líbí, nebo ne!

V souvislosti se vzpomínaným výročím a mezinárodním dnem mnozí z řečníků na nejrůznějších úrovních poukazovali na rostoucí antisemitismus. Mluvili o potřebě zabránit terorismu, ať už se jej dopouští kdokoliv, řečnili o demokratizaci světa, o právu na svébytnost a o dalších ušlechtilých představách. Jmenovali přitom nejeden stát. Včetně toho islámského. Upozorňovali rovněž na jakousi touhu po rozpínavosti Ruska a na nutnost zabránit tomu. Ale doslova mistrně se vyhýbali USA.

A přitom právě tato směska národů a národností seskupená do unie se pro svět stala po II. světové válce tím největším problémem. Stovky základen USA postupně rozmístěných kolem téměř celého světa s cílem co nejrychleji zabránit tomu, kdyby se někdo v takzvané americké zájmové oblasti pokusil nastolit ve vlastní zemi demokracii, která se neslučuje s demokratickými představami a potřebami strýčka Sama.

Nikdo z řečníků zviditelňujících se před účastníky tryzny za oběti holokaustu však nezmínil, že stejně tak, jako fašistické Německo zlikvidovalo a vymazalo z mapy například české Lidice, Ležáky, Vařákovy paseky, či francouzskou vesnici Oradour-sur-Glane, američtí mírotvorci a demokraté 16. března 1968 zlikvidovali a zmasakrovali v době války ve Vietnamu ve vesnici M? Lai na 500 neozbrojených vietnamských civilistů, včetně žen a dětí. Nebo snad vojáci 23. pěší divize Americal U.S. Army, kteří si v M? Lai počínali se stejnou „perfektností“ a brutalitou, jako germánští fašisté, byli nějací mimozemšťané, kteří s americkou armádou prosazující demokratizaci Vietnamu podle amerických představ neměli nic společného?

Obávám se, že falšování a překrucování dějin je prvním krokem k tomu, aby se lidstvo planety Země znovu dostalo do vážných problémů. Do problémů, ze kterých by s velkou pravděpodobností živý už nevyvázl nikdo. A to jenom proto, že hrstka politiků, byznysmenů a jim podobných hodlá přeměnit svět k obrazu svému. Navzdory přání miliard takzvaně obyčejných lidí toužících žít v klidu a míru, navzdory historicky nezvratitelným faktům, které jim však v současnosti nehrají do karet.

V písni ve filmu Trhák herec Juraj Kukura zpívá: „…nech brouka žít.“ Já si dovolím vyzvat politiky: „…nechte lidi žít! To bude váš trhák!“

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dušan Póč | středa 29.1.2020 15:46 | karma článku: 37,93 | přečteno: 1217x
  • Další články autora

Dušan Póč

Čunkova ubohost strhává s sebou další malověrné a slabomyslné

Že zoufalé činy vykonávají zoufalí lidé, to je generacemi ověřená pravda. Skutečnost, kterou v minulém týdnu červeně podtrhla a hlavně potvrdila parta kolem (NE)hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka.

19.4.2020 v 16:52 | Karma: 11,40 | Přečteno: 366x | Politika

Dušan Póč

Když vrána k vráně usedne

Jeden by si myslel, že ten koronavirus a pomyslně jeho opatření přimějí takzvaně mocné k postavení se do první linie bojujících proti pandemii. To by ale nebyl Zlínský kraj, aby tomu nebylo jinak. Díky jeho vůdci a jeho pomahačům.

16.4.2020 v 16:54 | Karma: 8,11 | Přečteno: 260x | Politika

Dušan Póč

To jen tak někdo nevymyslí…

Několik týdnů již trvají různá opatření, která přijal stát na zpomalení a postupné zastavení koronavirové pandemie. Několik týdnů již trvají různé aktivity, jimiž se snaží radnice měst a obcí pomoci lidem v nelehké době...

14.4.2020 v 11:45 | Karma: 0 | Přečteno: 242x | Politika

Dušan Póč

Čunek opět vystrčil svoje drápy neomalenosti

Začal jsem si klást otázky, kdeže se v době koronavirové krize ztratil největší odborník na zdravotnictví, přinejmenším ve Zlínském kraji, senátor a hejtman Jiří Čunek.

6.4.2020 v 10:30 | Karma: 14,28 | Přečteno: 683x | Politika

Dušan Póč

Chytrým jsem napověděl, a… Kopat neumím

Co jiného dělat, v těchto časech, než brouzdat po internetu. Tedy, když jste na tom fyzicky tak, jako jsem já. A číst už pomalu nemáte co, sledovat TV je skoro psychicky nebezpečné, hrabat se ve fotoarchivu vás už nebaví a tak...

21.3.2020 v 16:44 | Karma: 15,25 | Přečteno: 329x | Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Poslanci projednají korespondenční volbu pro české občany v zahraničí

9. května 2024  5:15

Na mimořádné schůzi se poslanci vrátí k návrhu vládní koalice na zavedení možnosti korespondenční...

Výkonný výbor TOP 09 schvaluje nominaci Ženíška na post ministra pro vědu

9. května 2024

Širší vedení vládní TOP 09, výkonný výbor, se schází už v 7 hodin ráno, aby schválilo nominaci...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik