Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vsetín má sice Oscara, ale…

Vratné kelímky a Vsetín rovná se jedno a totéž! Město je totiž držitelem Ekologického oscara v kategorii Obec. Záznam z jejího předávání vysílala v sobotu televize. Sluší se tedy pogratulovat a já tak činím rád. Jsem Vsetíňan!

Ziskem Ekologického oscara, respektive sochy symbolizující pěst držící planetu Zemi a voucheru hodnotě 100 tisíc korun, byla završena dvouletá práce Simony Hlaváčové, vsetínské místostarostky a realizátorky projektu nazvaného Je to čistě na nás, zaměřeného na omezení spotřeby jednorázových plastů. Při realizaci pomáhaly vsetínské firmy, neziskové organizace a okolní obce, které, jak uvedla jmenovaná konšelka, se nebály a vzaly globální problém doslova do svých rukou.

Nejde však přitom jen o vratné kelímky používané při pořádání různých sportovních, společenských a kulturních akcí. Ale také o používání znovupoužitelných textilních sáčků či tašek vyráběné ve spolupráci s neziskovým sektorem.

Město Vsetín začalo vratné kelímky s vlastním designem používat v rámci boje s jednorázovými plasty. Pořídilo 12 000 kelímků a již 3500 jich zapůjčilo. Ty nahradily přes 8600 jednorázových pohárků. Látkové sáčky, které odebírá vsetínská radnice, šijí klientky Azylového domu ve Vsetíně. Úřad pak látkové tašky prodává za symbolickou cenu.Autor z podkladů MěÚ Vsetín

Dovolím si tedy ještě jednou upřímně pogratulovat. Nejsem totiž takový barbar, abych nedokázal ocenit práci, která vede ke zlepšení velmi pošramoceného životního prostředí. Ať má na jejím výsledku zásluhu kdokoliv.

Jenže to by nebyl snad ani Vsetín, aby tady nebylo ALE! Byť je zavedení vratných kelímků a látkových tašek sebevíc chvályhodné, nejde s ohledem na ekologii a životní prostředí ve městě o nic přelomového, zásadního. Znovu! To neznamená, že bych si tohoto kroku jako vsetínský patriot nevážil.

V kontrastu s kelímky a taškami jsou ve městě nicméně jiné, podstatně závažnější problémy zmiňovaného charakteru.

Je totiž potřeba podívat se na to, v jakém stavu se město v posledních letech, i za místostarostování Hlaváčové, ale nejenom jí, nachází. Město je špinavé, neuklizené. Chodníky zarůstají plevelem a spíše než místo pro pohodlnou a bezpečnou chůzi připomínají housenkovou dráhu (včetně těch nedávno prý opravených) na níž zvyšují adrenalin cyklisté, kteří se po nich bez povšimnutí městských strážníků a jejich nadřízených prohánějí, jak se jim zachce. Diskutovat by se dalo o bezpečnosti jako takové, o chování problémově zvládaných skupin a jedinců a podobně. To vše opět bez zájmu odpovědných placených z peněz daňových poplatníků.  

Ano, i to patří do celkového pohledu na životní prostředí a podmínky pro život ve městě. Ať se to komu líbí, nebo ne!

A do toho vstupuje zamýšlená výstavba spalovny ve městě. Respektive v jeho samotném silně obydleném a frekventovaném centru! Osobně se domnívám, že to je v současnosti mnohem zásadnější a ožehavější problém, než zavedení jednorázových kelímků a výroba látkových tašek.

Tento problém již městem hýbe řadu měsíců – viz Dělá z obyvatel negramoty a pohrdá jimi | viz Kulatý stůl k ZEVO se konšelům moc nepovedl. Obyvatele města zvedá ze židlí. Zorganizovali protestní pochod, petici, zcela jasně se proti spalovně na Ohradě vyjádřili při diskusním fóru nazvaném S námi pro vás za jeden provaz…

A radnice vedená Jiřím Růžičkou mlčí, respektive stále strká hlavu do písku, chová se alibisticky a čeká. Nic na tom, že chce tento problém znovu otevřít na listopadové schůzi vsetínských zastupitelů.

Růžička hlásá, že mu názor veřejnosti nebude cizí, že prý nevylučuje ani referendum. Že však počká, až dostane stanovisko toho či onoho…

Ale proč? Copak nemá dost argumentů pro to, že lidé ve Vsetíně na Ohradě spalovnu nechtějí a doporučují postavit ji v některé z okrajových částech města?! Ti lidé, které on ve městě zastupuje, pro něž má pracovat, protože oni jsou jeho zaměstnavatelé, oni jej ze svých daní platí! Nikdo jiný to není! Měl by proto již dávno německému investorovi dát zcela jasně najevo, že město, a tedy i jeho radnice, zásadně s výstavbou spalovny na Ohradě nesouhlasí a podporu od radnice nedostane.

Osobně se divím, že tak již Jiří Růžička dávno neudělal. Bez ohledu na to, co tvrdí investor, jeho podporovatelé, vedení a představitelé toho či onoho úřadu a podobně. I bez ohledu na svůj osobní názor. On je tady pro obyvatele města a ne pro sebe či někoho jiného.

Tak dává najevo, že jsou mu jeho zaměstnavatelé, tedy obyvatelé Vsetína lhostejní, že on upřednostňuje jiné, protože… Že by osobní zájem podepřený bůh ví čím? A to platí i pro ty, kteří starostův postoj tolerují a hlásí se tak k němu.

Po Vsetíně se již v tomto směru mluví o něčem jako bližší cizí peníze, než vlastní kabát.

Autor: Dušan Póč | pondělí 14.10.2019 17:34 | karma článku: 16,65 | přečteno: 336x
  • Další články autora

Dušan Póč

Čunek opět bez respektu! Čeho či koho se bojí?

Zatímco Ministerstvo vnitra vyzvalo zlínské hejtmanství, aby schválení stavby nové nemocnice projednalo znovu a v souladu se zákonem, mocipán Jiří Čunek se rozhodl, že výnos od Vltavy respektovat nebude a jede si dál po svém.

4.2.2020 v 11:01 | Karma: 30,15 | Přečteno: 1242x | Politika

Dušan Póč

Já, Jiří Čunek, po Bohu nejmocnější a nejmoudřejší

To, že je Jiří Čunek nemocný narcismem, to soudní lidé vědí. Že však je hejtman Zlínského kraje až hulvátsky a grobiánsky sebestředný, to jsem nečekal ani já, který, a nejsem v tom sám, tohoto takzvaného politika vůbec nemusí.

31.1.2020 v 18:08 | Karma: 36,51 | Přečteno: 5176x | Politika

Dušan Póč

Výročí provázela nejedna ostuda

Máme za sebou piety připomínající 75. výročí od osvobození německého koncentračního tábora v polské Osvětimi Rudou armádou. Jeden by očekával, že onen 27. leden 1945 si svět připomene důstojně, jak by se slušelo a patřilo. Ale ne.

29.1.2020 v 15:46 | Karma: 37,93 | Přečteno: 1217x | Politika

Dušan Póč

ODS v sobě skrývá nového Biĺaka

Tak nám ODS nabízí nového Biĺaka, Indru, Koldera, Švestku či kapka, paní Müllerová. I tak si lze vysvětlit volbu Alexandra Vondry do vedení partaje, která, jak ukázal její 29. kongres, netouží po ničem jiném, než po bezbřehé moci.

21.1.2020 v 11:44 | Karma: 39,26 | Přečteno: 1897x | Politika

Dušan Póč

Prý zvítězil rozum…

První, co se po Novém roku a v první pracovní den v poštovní schránce (ne na rohu ulice) objevilo, byl takzvaný jediný oficiální magazín Zlínského kraje. S úvodníky týkajícími se dopravy v regionu a nového krajského špitálu.

3.1.2020 v 11:57 | Karma: 24,67 | Přečteno: 969x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik