Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tak jsme se konečně dočkali…

Ne kosmonauta Gagarina, ale odmítnutí spalovny v centru města! Radní vedení starostou Jiřím Růžičkou konečně pochopili a po roce urputného přesvědčování Vsetíňany vystavili německému investorovi takzvanou stopku.

Jejich rozhodnutí musí sice ještě posvětit vsetínské zastupitelstvo, které se sejde za pár dní. Ale ve městě snad není nikoho z pragmaticky uvažujících a myslících lidí, kdo by se jen domníval či dokonce připustil možnost, že většina z jednadvacítky zvolených zástupců obyvatel města by snahu konšelů zvrátila.

Z tohoto pohledu lze tedy, byť s předstihem, zvolat: HEURÉKA, BINGO… Vsetínskému konšelstvu za toto rozhodnutí se sluší a patří poděkovat. Sám za sebe tak činím a rád.

Zřejmě se nenajde nikdo, tedy alespoň z těch, kteří se o moje texty zajímají, kdo by mě po vyjádření poděkování podezíral z nějaké podlézavosti k vedení města, ke změně názoru na způsob vedení Vsetína především ze strany starosty Růžičky, místostarostky Simony Hlaváčové, konšelů Jiřího Žůrka, Martiny Hovořákové a dalších. Tak tomu rozhodně není!

Už jen proto, že z počátku, o spalovně na Ohradě se veřejně mluví přesně rok, se snažili o to, jak najít cesty k vyhovění investorovi. A neváhali při tom dělat z obyvatel města trotly, kteří ničemu nerozumí (viz Dělá z obyvatel negramoty a pohrdá jimi).

Nic na jejich nabubřelosti zpočátku nezměnily ani petice, protestní pochody, jednoznačná odmítavá stanoviska při setkání s obyvateli města nazvaném S námi pro vás za jeden provaz, lamentace některých opozičních zastupitelů a podobně (viz Tonoucí se stébla chytá...).

Jednoznačné odmítnutí v duchu požadavku nemalé části obyvatel města ze strany vedení rathausu nezaznělo. Růžička totiž stále jako pštros strkal hlavu do písku a jediné, na co se zmohl, bylo, že radnice počká, až co na to jiní (viz Vsetínský rathaus se rozhodl vyčkávat...).

Nenašel v sobě odvahu, a v té době snad ani ochotu, aby zcela jasně, zvláště v tak ožehavém problému, vyjádřil svůj osobní jednoznačný postoj. Ba naopak, vloni při předvánočním kulatém stolu na téma spalovna ano či ne, se posadil mezi zastánce jejího vybudování v prostoru mezi obytnými domy, mateřskými a základními školami a nákupními centry (viz Kulatý stůl k ZEVO se konšelům moc nepovedl). A neplatí to pouze o starostovi Růžičkovi, ale týká se to rovněž některých dalších členů městské rady a zastupitelské vládní koalice, včetně rádoby ekoložky Simony Hlaváčová, která byla v záležitostech spalovny starostovi velkou oporou a její výstavbu prosazovala.

Tak to totiž vypadá, že vedení města Vsetína změnilo svůj počáteční a až donedávna prezentovaný postoj (nedokázalo jej nikdy racionálně obhájit a tak tedy kdoví čím a kým motivovaný – selským rozumem však rozhodně ne!) až na nátlak vsetínské veřejnosti. A až poté, co se zaleklo nedávných nehod ve spalovně v Liberci, kterou konšelé dávali obyvatelům města za vzor a nějakou takovou chtěli povolit ve Vsetíně postavit (Hlaváčová se do Liberce vydala osobně si toto bezpečné zařízení prohlédnout), nebo v rakouském Linci. Zřejmě až tyto nepříjemné události vedly k tomu, že si Růžička, Hlaváčová, Žůrek a další, lidově napsáno, cvrkli do textilu a přiměly je postavit se na stranu odpůrců zřízení spalovny na Ohradě.

Osobně považuji takovýto zlom v myšlení dosavadních konšelských zastánců stavby spalovny na Ohradě za alibistický. A obávám se, že nyní se budou snažit hledat cesty k tomu, aby veřejnost, bez ohledu na to, jaká je pravda, přesvědčili o tom, že jsou to právě oni Růžičkové, Hlaváčové, Žůrkové a spol, kteří se postarali o to, že spalovna, pokud ve Vsetíně bude, vznikne jinde než na Ohradě.

Naštěstí, Vsetíňané nejsou naivkové, kteří si nechají nabulíkovat kdeco a do dalších komunálních voleb nezapomenou, kdo a jak se k nim krátce po zatím těch posledních choval, jak je nazýval a co si o nich myslel.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dušan Póč | pátek 25.10.2019 13:00 | karma článku: 17,20 | přečteno: 467x
  • Další články autora

Dušan Póč

Čunkova ubohost strhává s sebou další malověrné a slabomyslné

Že zoufalé činy vykonávají zoufalí lidé, to je generacemi ověřená pravda. Skutečnost, kterou v minulém týdnu červeně podtrhla a hlavně potvrdila parta kolem (NE)hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka.

19.4.2020 v 16:52 | Karma: 11,40 | Přečteno: 366x | Politika

Dušan Póč

Když vrána k vráně usedne

Jeden by si myslel, že ten koronavirus a pomyslně jeho opatření přimějí takzvaně mocné k postavení se do první linie bojujících proti pandemii. To by ale nebyl Zlínský kraj, aby tomu nebylo jinak. Díky jeho vůdci a jeho pomahačům.

16.4.2020 v 16:54 | Karma: 8,11 | Přečteno: 260x | Politika

Dušan Póč

To jen tak někdo nevymyslí…

Několik týdnů již trvají různá opatření, která přijal stát na zpomalení a postupné zastavení koronavirové pandemie. Několik týdnů již trvají různé aktivity, jimiž se snaží radnice měst a obcí pomoci lidem v nelehké době...

14.4.2020 v 11:45 | Karma: 0 | Přečteno: 242x | Politika

Dušan Póč

Čunek opět vystrčil svoje drápy neomalenosti

Začal jsem si klást otázky, kdeže se v době koronavirové krize ztratil největší odborník na zdravotnictví, přinejmenším ve Zlínském kraji, senátor a hejtman Jiří Čunek.

6.4.2020 v 10:30 | Karma: 14,28 | Přečteno: 683x | Politika

Dušan Póč

Chytrým jsem napověděl, a… Kopat neumím

Co jiného dělat, v těchto časech, než brouzdat po internetu. Tedy, když jste na tom fyzicky tak, jako jsem já. A číst už pomalu nemáte co, sledovat TV je skoro psychicky nebezpečné, hrabat se ve fotoarchivu vás už nebaví a tak...

21.3.2020 v 16:44 | Karma: 15,25 | Přečteno: 329x | Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Zaplavené ulice, desítky výjezdů hasičů

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  16:07

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Při bouřkách a dešti může od...

Pětiletá holčička se ztratila při výletě na Šumavě, ušla dva kilometry

6. května 2024  15:50

Po pětileté holčičce pátrali v neděli dopoledne policisté, horská služba i vrtulník. Dívka se...

Když se běží pro miminka do dlaně. Pohyb pomáhá předčasně narozeným dětem

6. května 2024  15:20

Tak malé, že se vám vejdou do dlaně. Řeč je o předčasně narozených dětech, které stráví začátek...

V predátorských titulech publikovala i Nerudová. Bylo to dávno, hájí se

6. května 2024  15:16

Danuše Nerudová je lídr kandidátky STAN a také aspiruje na post europoslankyně. Česko by ráda...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik