Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mnoho povyku pro nic! Zbytečně…

Členové hnutí Extinction Rebellion Vsetín rozmístili na stromy ve vsetínské městské části Rybníky vzkazy ilustrující jejich nesouhlas s požadovaným kácením dřevin. Stromů, jež mají jít k zemi kvůli opravám inženýrských sítí.

Na několika stromech rostoucích na městských pozemcích ve vsetínském sídlišti Rybníky i desítky let se v těchto dnech objevily vzkazy typu: Dám ti kyslík, když mi dáš život! Křičím, abych přežil! Jsem důležitější, než kus trubky a podobně. Neznalý problému se asi nestačí divit a ty, kteří chtějí nechat krásné a zdravé stromy pokácet, považuje za barbary. Pestrobarevné cedulky jsou však jedna věc a důvod, proč ke smýcení přibližně dvou desítek dřevin musí dojít je věc druhá. O té však Extinction Rebellion (kurňa, to je bezva valašský název…) Vsetín, autor vývěskové iniciativy, nemluví a má před sebou jen zelené vize.

Chci předestřít, že mám přírodu velmi rád. Ale i ten, kdo přírodu miluje, musí ji milovat s rozumem. A ten zjevně Extinction Rebellion Vsetín schází. Patrně se zhlédli v takzvané aktivistce Grétě a volají po něčem, co je svým způsobem nemožné, nebo je možné pouze za neúměrnou cenu. Dávám tak za pravdu radnici, když se rozhodla vyhovět žádosti správců inženýrských sítí a dá stromy, které ohrožují bezpečný provoz řadů pokácet.

Smýcení dřevin mě může mrzet a trápit mě skutečně bude, a hodně. Zvlášť když si uvědomím, že některé z těchto stromů si pamatuji už z doby mého dětství a mladosti. Ale to je tak všechno. Přednost musí v tomto případě dostat člověk a jeho bezpečnost.

Jak by asi reagovali Extinction Rebellion Vsetín a jejich příznivci, kdyby v důsledku prorůstání kořenů stromů, mimochodem před časem v ochranném pásmu rozvodů vody a tepla vysázených svévolně a tedy v rozporu se zákonem, došlo k havárii, při níž by, kromě přerušení dodávky médií mohlo dojít i k fatálním následkům například na zdraví byť jen jediného člověka? Dovedou si tito křiklouni představit, co dokáže takové prasklé potrubí horkovodního řadu? Nechci ani domýšlet…

Nehledě na to, že řady v sídlišti Rybníky jsou historicky nejstaršími ve Vsetíně a ještě nikdy nebyly opravovány. Rekonstrukce těchto inženýrských sítí je tedy pro další bezproblémové zajištění především dodávek tepla a vody v této části města nezbytná.

Těch důvodů, proč zajistit rekonstrukci inženýrských sítí ve vsetínském sídlišti Rybníky je však víc. Byť jejich bezpečný provoz je až na prvním místě. Neopomenutelnou pohnutkou musí být i fakt, snad Extinction Rebellion Vsetín dovolí, že sídliště podstoupí v nejbližších letech revitalizaci. To by byl humbuk, kdyby se správci rozvodů pustili do oprav až po rekonstrukci všech veřejných ploch a komunikací.

Takže, příště by to chtělo rozum do hrsti a nepodléhat populistickým zeleným choutkám. Zvlášť, když radnice deklarovala a stále to zdůrazňuje, že kácet se bude jen v nejnutnějších a nevyhnutelných případech, že místo smýcených stromů dojde k výsadbě nových a že další dřeviny nechá vysázet při již zmíněné revitalizaci sídliště.

To všechno svědčí o tom, že titulek tohoto blogu nepřehání. Extinction Rebellion Vsetín skutečně spustilo mnoho povyku pro nic. Možná chtěli dosáhnout u veřejnosti zviditelnění a snad i stejného úspěchu, jako dosáhl William Shakespeare se svou komedií Mnoho povyku pro nic. Nepovedlo se! I když, částečně ano. Extinction Rebellion Vsetín komedii předvedlo. Ale s přívlastkem tragi…, směšno… a podobně.

Autor: Dušan Póč | pátek 14.2.2020 9:41 | karma článku: 26,56 | přečteno: 760x
  • Další články autora

Dušan Póč

Lidé ze vsetínské Diakonie: Vám patří velké díky, hluboká úcta, uznání a pokora

Když jsem před rokem po jubilejní desáté dobročinné aukci ve svém blogu označil Diakonii Vsetín za příkladnou neziskovku, která už pravděpodobně vystoupala v pořádání lidské dobročinnosti na Olymp, hluboce jsem se mýlil.

18.11.2019 v 10:10 | Karma: 17,74 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Dušan Póč

Čunkovy dezinformace o KNTB Zlín znepokojují čím dál víc lidí

Vize na stavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně se hejtman Jiří Čunek vzdát nehodlá. A hledá cesty a způsoby, jak stávající zdravotnické zařízení, které má nová nemocnice nahradit, a zastánce její modernizace, dehonestovat!

11.11.2019 v 11:26 | Karma: 24,48 | Přečteno: 1226x | Politika

Dušan Póč

Ohledně spalovny ve Vsetíně je potřeba být stále ve střehu!

Vsetínští zastupitelé sice s křížkem po funusu, ale i tak, svým nedávným usnesením vyjádřili nesouhlas s výstavbou spalovny na Ohradě. Obyvatelé města však ani zdaleka vyhráno nemají. To usnesení má totiž několik skulinek.

7.11.2019 v 16:41 | Karma: 16,01 | Přečteno: 455x | Životní prostředí a ekologie

Dušan Póč

Vsetínský starosta Růžička lže!

Odmítáme spalovnu na Ohradě! Takové je rozhodnutí vsetínských zastupitelů, kteří, jak píše v tiskové zprávě radnice její mluvčí, pro toto hlasovali jednomyslně. Skutečnost je však taková, že zastupitelé už neměli o čem jednat!

5.11.2019 v 14:50 | Karma: 16,64 | Přečteno: 417x | Politika

Dušan Póč

Vsetínské radnice dělá z obyvatel města jury!

Prý zprovozněním tzv. Obchodní galerie Smetanova přibyla v centru Vsetína parkovací místa. Má to umožnit avizovaných 157 míst v podzemí objektu. Kdo dobu před postavením domu objektivně pamatuje, však stejný názor nesdílí.

1.11.2019 v 16:17 | Karma: 19,64 | Přečteno: 434x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik