Čunek válcoval, ale…

Slušnost mi velí, poblahopřej. Nezdráhám se a Jiřímu Čunkovi k jeho jasnému zvolení senátorem již v prvním kole pomyslně třepu pravicí. To ale neznamená, že jsem s výsledkem spokojen. Výsledek je ale pro mě impulsem.

Rozhodnutí lidí zvolit na další období senátorem Jiřího Čunka respektuji. Z technického hlediska šlo o demokratickou volbu a nemám v této chvíli sebemenší důvod ji zpochybňovat. Jen se mi osobně nelíbí způsob, jakým bylo rezultátu dosaženo.

Do voleb, i když předem vím, že lidé kolem staronového senátora v obvodu 77, alias JČ 077, se mnou souhlasit nebudou, zasáhla církev spřízněná s Jiřím Čunkem. Je veřejným tajemstvím, a mluví se o tom i mezi věřícími, že někteří římskokatoličtí faráři důsledně své ovečky, ať už přímo či nepřímo, nabádali k tomu, koho že to vlastně mají volit.

Realisticky uvažující člověk si jistě dokáže udělat sám úsudek, jakže taková slova pana faráře zapůsobila zejména mezi dříve narozenými věřícími. A nebylo tomu tak na Vsetínsku, alespoň podle mých informací, pouze v případě senátních voleb. Ale rovněž v případě těch komunálních. Tedy tam, kde lidovci měli šanci moc nad obcemi ovládnout, nebo si alespoň zajistit nezanedbatelný vliv na místní vládu.

Jsem toho názoru, že takovéto praktiky nemají v demokratické společnosti co dělat. Do svatostánků prostě politika nepatří. I když chtít to po Vsetínu, respektive lidech, kteří jej doposud ovládají, je nemožné. Lidovci se totiž neštítili ani toho, aby jednu z volebních místností umístili právě do modlitebny.

Přesto znovu zdůrazňuji, výsledek volby do senátu beru na vědomí. Ale protože jsem přesvědčen o tom, že Jiřímu Čunkovi vůbec nejde o práci pro region, ale zejména a až na prvním místě o jeho vlastní prospěch a možnost, jak realizovat svoje megalomanské chtíče, budu se o jeho dalším působení nejenom v senátorském, ale hlavně a především hejtmanském křesle zajímat.

Nejsem totiž vůbec přesvědčen o tom, že Jiří Čunek je mužem na svém místě. Výsledek nevýsledek, církev necírkev, jeho přehmaty v poslední době, z nichž některé mohou být i fatální, hovoří za vše.

Autor: Dušan Póč | neděle 7.10.2018 10:47 | karma článku: 24,04 | přečteno: 1165x