Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rampula a švýcarská konta

Těch obstavených kont je ve Švýcarsku asi stovka a je na nich blokováno 13,3 miliardy korun. Švýcarský soud v Bellinzone  rozhodl, že Česko nedostane nic. Odsouzení „manažeři“ MUS mají švýcarské konfederaci zaplatit 16 miliard korun jako odškodné.

Právníci zastupující Českou republiku jsou „docela optimističtí“. Věřme, že je to optimismus zcela jiného druhu, než předvádí Ivo Ištvan ve svém nekonečném stíhání kmotrů. Cesty, jak se Česko může domoci alespoň části peněz, jsou dvě.

Žaloba v rámci civilního sporu, kdy Český stát může žádat restituci (nahrazení) škod. Druhou možností je žádat kompenzace diplomatickou cestou. Tak či onak, obojí si vyžádá dlouhé roky a velké finanční náklady. Přitom lumpárny „manažerů“ MUS šly zastavit mnohem dříve, mnohem levněji a na domácí půdě. K žádným škodám navíc ani dojít nemuselo.

Když vše skončilo, jak to skončilo, je alespoň skvělé, že ministerstvo zahraničí nevede Schwarzenberg alias Kalousek. Při jejich diplomatickém taktu by nejspíš došlo na letišti opět k zablokování nějakého švýcarského letadla tahačem. Dalším krokem by bylo vyhlášení války neutrálnímu Švýcarsku. Byla by to válka poctivá a spravedlivá o 13,3 miliard korun českých. Alespoň by se v praxi vyzkoušely Kalouskovy padáky s plochou drahou letu. Po jejich nasazení by Švýcarsko okamžitě kapitulovalo a peníze by byly naše.

Máslo na hlavě má jak ODS, tak i bývalá vláda Miloše Zemana. Ti první umožnili, aby za „úřednické“ (politické) vlády Tošovského stát ztratil kontrolu na Mosteckou uhelnou společností (MUS). Ti druzí prodali zbytek státního podílu v MUS nastrčené nevěrohodné firmě (Appian) za pakatel 650 milionů korun.

Když toto tunelování (firemní incest) začala rozplétat švýcarská prokuratura, lidé jako Rampula a Kalousek od věci dávali ruce pryč. Švýcarské, vlastně české, miliardy si přehazovali jako horký brambor. Nikdo se ke škodě nehlásil. To oni, ne my, mlžily státní instituce.

Jeden to házel na druhého. Ani Vrchní státní zastupitelství (Rampula), ani Ministerstvo financí (Kalousek) nikde neviděly, že by Česká republika byla finančně poškozena. Asi jim chyběl ten švýcarský nadhled. Je to logické. Když nebyl spáchán trestný čin, nemohla vzniknout žádná škoda. „To dá zdravý rozum,“ dodal by k tomu rozvážný Moravák Ivo Ištvan, kdyby nebyl tak zaneprázdněn trafikami. 

Když nějaká firma má miliardy na stovkách zahraničních kont je to podezřelé. Peníze se musí točit, nebo dlouhodobě investovat. Tak jen ležely ladem. Nejspíš měly sloužit jako rezerva na horší časy (schované do kapsičky), jak v odposleších moudře filozofovala trestně stíhaná doktorka Pancová z kauzy Rath. Tak se přece chová rozvážný hospodář - myslí na zadní kolečka.

Nejvyšší podíl viny na mezinárodní ostudě nese bývalý státní zástupce z VSZ Praha, JUDr. Vlastimil Rampula. To on Švýcary informoval, že k žádnému trestnému činu u nás nedošlo. To on, „chytře a promyšleně“ svou nečinností kauzu zametal pod koberec. Švýcarská prokuratura ale naštěstí měla „jiný právní názor“. A také Švýcarský soud to později viděl jinak.

Kdo za to v Česku ponese odpovědnost? Rampula? Kalousek? Bývalé vlády? Nikdo. Ti pánové se ani nesnažili mírnit dopad toho, k čemu došlo. Potom již zachraňovali jen své krky a koryta.

V půlce roku 2014 by mohl začít platit tzv. služební zákon. Mediální optimisté tvrdí, že protekční úředníci přijdou o místa. Jsou to optimisté. Dovedete si představit, jak bude z úřadů vyhozeno takových 80% úředníků? Je to můj odhad podle Paretova pravidla. Skutečnou práci dělá jen 20% lidí. Ostatní se s nimi vezou a pro chod úřadu jsou zbyteční. Pravidlo prokazatelně platí i v jiných oblastech. Nejen jako měřítko efektivity práce úřadu.

Takto – masivním propouštěním - to zcela jistě nepůjde. Potom ale hrozí další nebezpečí nového zákona. Hrozí, že současný stav nekompetentních či zkorumpovaných úředníků bude zakonzervován a bude to ještě horší, než dříve. Potom se lempla ve státních službách už nepůjde zbavit vůbec.

Krásně to lze demonstrovat na institutu státního zastupitelství. Tam již funguje něco, co bych nazval „lite“ verzí služebního zákona. Z důvodů, aby politici nemohli ovlivňovat kauzy (stejně to dělají), je státní zástupce v praxi téměř neodvolatelný. Je chráněný skoro více, než soudce. K tomu si připočtěte stavovskou kolegialitu prokurátorů a dílo zkázy je dokonáno.

Díky tomu evoluční proces probíhající v jiných státních úřadech byl ve státním zastupitelství narušen. Proto tam dnes funguje doba ledová a jakákoliv inovace (mimo Ištvanových) jde ztuha. Že je vše v pořádku, tomu věří jen nejvyšší státní zástupce Zeman, vrchní státní zástupce Ištvan a všichni bývalí komunisté v tomto právním skanzenu prokuratury.

Málokterý politik si toto uvědomuje. Nebo to ví, ale nehodlá se tím zabývat. Bílou vránou se mi tak jeví pan Kubera z ODS. Ač „ódéesák“, oproti všem těm Íčkům, Kubům, Pospíšilům, Němcovým a Bémům vypadá normálně a mluví civilně. Zatím, mimo Kubery, jsem nikoho jiného neslyšel hovořit o nebezpečí zakonzervování současného stavu v řadách státních úředníků.

Hnutí Úsvit Tomio Okamury nabízí řešení. Krásné řešení. Právní a hmotnou odpovědnost úředníků, státních zástupců a soudců. Je to skvělé, ale bohužel populistické. Takový zákon nikdy přijat nebude a bohudík (nebo bohužel) Úsvit nebude mít nikdy takovou vládní většinu, aby to prosadil.

Konkrétně tento návrh by byl rozumný. Jen si to představte v praxi: Rampula a Kalousek platí jako mourovatí a je jim obstaven veškerý soukromý majetek na úhradu škody, která státu vznikla. Jistěže by to absolutně nestačilo. Ale bylo by gesto. Stejné gesto, jako když prezident Zeman založil konto na úhradu státního dluhu, kde posílá svůj plat či jeho část. Toto gesto by ale pro lidi znamenalo mnoho.

Kdejaká firma vymáhá po svém zaměstnanci, který ji majetkově poškodil, bagatelní částky a nikdo se nad tím nepozastavuje. A právem, protože je to normální. Tady lítají prošustrované státní miliardy a nic. Rampula si klidně „právničí“ a obhajuje Rittiga. A Kalousek v opozici nejspíš hledá dalšího politického maskota pro svůj x-tý comeback. 

Největší efektem „Okamurova principu“ by byl vzkaz a výstraha dalším Rampulům a Kalouskům, kteří jistojistě opět povstanou, že za své činy ponesou konkrétní represivní následky.

 

Ilustační foto: Profimedia.cz; Hans Štembera; Petr Topič, MAFRA; HN - Lukáš Bíba; Profimedia.cz

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dušan Navrátil | úterý 3.12.2013 14:57 | karma článku: 26,50 | přečteno: 1070x
  • Další články autora

Dušan Navrátil

Přestupky jsou naše věc, děláme to pro obec!

Takto by šlo volně parafrázovat heslo, se kterým do komunálních voleb v naši obci vstupuje jedno z místních sdružení.

19.9.2022 v 7:05 | Karma: 0 | Přečteno: 94x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Premiér Fiala utajoval informace

Usvědčil ho nechtěně ředitel GIBS Dragoun v rozhovoru, který poskytl novináři Radimu Vaculíkovi z portálu Novinky.cz. Vtíravou otázkou je, zda premiér Fiala svou nečinností neporušil zákon, když důvodné podezření nechal vyšumět.

13.9.2022 v 8:05 | Karma: 6,58 | Přečteno: 164x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Nezisková organizace premiéra Petra Fialy

Mít neziskovku je fajn. Státní peníze se tam jen točí. Jednu takovou neziskovou organizaci má i premiér Fiala a páchá v ní pouze samé dobré skutky, podobně jako Matka Tereza. Takže nikdo nemůže být nespokojený. Opravdu?

13.9.2022 v 7:02 | Karma: 23,71 | Přečteno: 3956x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Na otázku „Pořád ještě bijete svoji manželku?“ nelze dobře odpovědět.

Stejně tak nejde dobře odpovědět na otázku, zda budete příště volit ANO či ODS. Další strany, trpajzlíky z pěti slepence úplně pomíjím. Uvádím i další informace o demonstraci na Václaváku. Neskutečné podvraťáctví mainstreamu!

11.9.2022 v 7:51 | Karma: 20,94 | Přečteno: 444x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Co vám česká média tají, to prozradil americký senátor Ron Paul.

Washington bojuje s Ruskem na Ukrajině, zbytek Ameriky si připadá, že se stává Zimbabwe. Biden slibuje poslat miliardy zkorumpovanému lídrovi za oceán, a přitom se americká města podobají vybombardovaným městům v Libyi či Iráku.

10.9.2022 v 7:01 | Karma: 29,41 | Přečteno: 904x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39,  aktualizováno  14:46

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Flandry jsou opět naše, hlásají separatisté. S africkou modelkou na plakátech

21. května 2024  14:35

Krajně pravicová strana Vlámský zájem dlouhodobě usiluje o odtržení severní části Belgie. V kampani...

Prodavač si ve stánku zapojil svůj terminál, řeznictví okradl o sedm milionů

21. května 2024  14:29

Mezi milionáře se svojí zlodějskou pílí vypracoval muž z Tachova, který podle policie...

Novorozená štěňata kdosi hodil do kontejneru, ujala se jich adoptivní matka

21. května 2024  14:27

Šest asi dvoudenních štěňat někdo vyhodil do kontejneru na okraji Zbraslavic na Kutnohorsku. Z...

  • Počet článků 143
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2277x
Motto: Nikdy nesoupeř s blbcem. Stáhne tě na svou úroveň a tam tě převálcuje svými zkušenostmi.

Boj s blbostí se nedá vyhrát, ale musí se vést.