Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pochází financování ODS z hazardu?

ODS má problémy s transparentností svých financí od samého počátku. Na tomto blogu jsem již dříve zmiňoval „ódéesácké“ sponzory Bácse, Sinhu a Pepu z Hong Kongu. A teď tu máme podezření na neznámého pachatele, „Pepu z Přerova“. Takže se zdá, že po několika letech nejasnosti kolem financování tuto stranu opět doběhly.

Arabové mají ropu. My máme ODS s panem Knoblochem a Langerem. Máme TOP 09 s panem Kalouskem. Škoda, že Nečas, Kalousek a spol. padli. Už z nás nikdy nebude východoevropský ekonomický tygr. Mimo Koženého, Krejčíře, Pitra a dalších podobných jsme mohli exportovat také „ódéesácké“ sponzorské know-how. Ruce by nám utrhli. Jen stachanovci a úderníci z ODS dovedou mít výtěžnost 780 až 1000%. Jen oni, tam, kde normální člověk vidí 1%, umí dosáhnout efektivity 10%. To je ta Koženého jistota desetinásobku. ODS i po létech ukázala, že na to má. Nemají se za co stydět, a proto směle „Hlavu vzhůru!“ a „všichni“ budou „happy“. Ta procenta budou čtenářům objasněna níže.

 

Na úvod použiji namátkově titulky několika článků z roku 2012.

Magnát z paneláku Knobloch sehnal ODS miliony. Desetina darů ODS přišla z Přerova

Má ODS peníze z neprůhledných zakázek? Otázky a odpovědi kolem nové kauzy HN

O mé přezdívce "nový Ivan Langer" jsem ještě neslyšel, tvrdí sponzor ODS Knobloch

Je bohatý podnikatel Knobloch nový Ivan Langer? Ptá se deník

Přerovský kmotr znovu na scéně

Další zakázka pro Rittiga: za rozpočtové plány dostal dva miliony

Velký prostor tomu tématu věnovaly HOSPODÁŘSKÉ NOVINY v jednom ze svých tehdejších pátečních vydání. Osobou Knoblocha a hazardem v Přerově se velmi podrobně zabývala i STRANA ZELENÝCH PŘEROV.

Je s podivem, že ač se o tom často psalo, ač jsou tyto informace veřejně dostupné, nikdo ze státního zastupitelství či z policie si toho nepovšimnul. To přesně koresponduje s prohlášením investigativního novináře pana Klímy. Ten jednou v televizním rozhovoru prohlásil, že čekal, že po odvysílání třaskavých reportáží začnou drnčet telefony od státních zástupců. A byl zklamaný. Nic. Ticho po pěšině. Zde je to stejné. Proto jsem podal na Vrchní státní zastupitelství v Olomouci trestní oznámení.

 

Rekapitulace obsahu výše uvedených článků

Doporučuji seznámit se s obsahem oněch novinových článků. To, co uvádím dál, je jen stručný výčet. Jako červená nitka se všude objevují následující informace: Přerov je město, kde je velká nezaměstnanost (budu komentovat níže). Podle výroční zprávy ODS z roku 2011 téměř desetina „sponzorských“ darů pochází od přerovského podnikatele Roberta Knoblocha (který pro jistotu v Přerově ani nesídlí) a propletence jeho firem a jeho známých a dále jeho obchodních partnerů. Vesměs se jedná o osoby či firmy podnikající v hazardu. Přerovské firmy napojené na Knoblocha nejsou vidět na první pohled. Proto není vůbec jasné, zda jsou to ti praví dárci. Mohou jen někoho krýt. A pokud je tu podezření z nezákonné činnosti, jedinou možností je toto prověřit. Buď se podezření prokáží, nebo ne, ale jak policie, tak i státní zastupitelství musí ze zákona konat. Nebo někdo již dopředu ví, že je všechno čisté? To nemůže vědět nikdo a jak se ukazuje, veškeré okolnosti tohoto „sponzorování“ ODS jsou krajně podezřelé.

V článcích je dále popisována Knoblochova politická „Eine Karriere“. Jakmile začali do ODS z Přerovska téci miliony, Knobloch šel nahoru nejen politicky (člen oblastní rady, předseda regionálního sdružení ODS, členství ve výkonné radě ODS – supluje tam i vlastní státostranou vypuzeného Langera), ale dostal i křesla v dozorčí radě Lesů České republiky a Povodí Moravy. V Lesích České republiky tak dochází k napojení na osobu „lobbisty“ Ivo Rittiga, který je již delší dobu v hledáčku ÚOOZ. V tomto konkrétním případě se jedná o spornou zakázku bez výběrového řízení v hodnotě 2 miliony Kč. Vyšetřování Rittiga s Janouškem vedlo k zatčení Nagyové a poslanců ODS, pádu Nečasovy loutkové vlády, atd., atd.

Bavíme se o sponzorských darech za dva roky v hodnotě 19 milionů korun (informace z roku 2012). Teď to možná dělají sofistikovaněji nebo po oné sérii článků to ustalo. Ale, jak tvrdila JUDr. Lenka Bradáčová z Vrchního státního zastupitelství Praha, pokud existují záznamy, lze rozmotat i starší kauzy. A toto staré není. Objem milionů zatím odhalených novináři při financování ODS přesahuje částku, kvůli které je souzen doktor Rath. Skončí i financování ODS z přerovských heren také u soudu? Jistě, formálně budou mít tito „sponzoři“ vše v pořádku. Ani majitel herny či její pronajímatel není tak pitomý, aby do ODS tahal igelitky s miliony.  

V článcích je dále probírána i zajímavá otázka, proč Knobloch oficiálně žije v paneláku v jižních Čechách. Existuje oficiální vysvětlení, nelze ale vyloučit ani to neoficiální. V jedné diskusi je informace (tedy neoficiální), že ředitel příslušného finančního úřadu je Knoblochův spolužák. Pokud je to pravda, není těch náhod nějak příliš? Obrátí se orgány činné v trestním řízení na příslušný finanční úřad? Nebo to opět budou muset vypátrat investigativní novináři např. pomocí zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím? Nebo to mám udělat já? V dalším článku se objevuje spekulace, zda Knobloch není Langerovou figurkou, která se postupně emancipuje. Tím by Langer kompenzoval ztrátu svého přímého vlivu, o který přišel po svém vykroužkování voliči. V jiném článku, vlastně rozhovoru Knobloch odpovídá vyhýbavě, případně protiotázkou. I tento rozhovor byl zajímavý.

Z některých odpovědí jsem pochopil, že to vše dělá jen z čistého entuziasmu. Přivedl mě tím výrokem až k slzám. A to je správné. Tak to má být. To je ten návrat k pravicovým hodnotám. To je ta často zmiňovaná cesta ke kořenům. Jen aby v těch kořenech nebyli zabydleni pánové Lájos Bács,  Radžív M. Sinha nebo Pepa z Hong Kongu. Už tam jen chyběla ta jejich švejkovská „mobilizace“ a „boj proti korupci“ a „konzervativní hodnoty“. Hlavně hlasitě troubit na polnici. Nejlépe prostonárodními rýmovačkami na billboardech. Tak si představuji sebereflexi ODS .

Analýza Strany zelených Přerov ohledně přerovského hazardu říká, že členové ODS mají vliv na umístění každého třetího automatu v Přerově. Jména majitelů a objekty lze snadno zjistit, např. i z té zprávy. A nejde jen o okresní „ořezávátka“, jedná se o společnosti ze skupiny Synot. K tomu si připočtěte nekřesťanskou slabost koaličního partnera ODS, tj. Kalouska z TOP 09, pro podporu hazardu a už to začíná dávat smysl. Podporou zákona o hazardu na tom vydělají firmy (některé i obskurní) spojené s ODS a sponzorující ODS. A koaliční partner na oplátku zase vypomůže v jiné špinavosti, kterou je potřeba protlačit do zákona. To vše dává smysl.

 

Něco málo statistiky a matematiky

Jak již bylo řečeno, přerovský okres patří mezi ty nejvíce postižené nezaměstnaností. Co se týče oné nezaměstnanosti, tak v lednu 2013 byl přerovský okres v tabulce na dvanáctém místě od konce. Jen 11 okresů bylo horších. Před Přerovem je tedy 66 lepších okresů včetně Prahy. Vycházím z toho, že oficiálně máme 77 okresů + hlavní město Praha, tj. 78 správních jednotek.

Číslo 100 děleno 78 je přibližně 1,3. Příspěvek každého okresu by tedy měl být 1,3% do kasy ODS. Provedeme-li korekci na pozici okresu Přerov v tabulce nezaměstnanosti, dostaneme se na hodnotu asi 1%. Tedy takovým dílem by měl být příspěvek okresu Přerov. Přerovské „sponzorské“ dary jsou řádově vyšší. Jaká byla tedy realita? 10%. Deset procent. To znamená desetinásobek celostátního průměru. Dále to znamená, že v Přerově to holt umějí. To jsou hospodáři. Smekám klobouk. Jestli toto není podezřelé financování strany, tak ten smeknutý klobouk sním. Pochopitelně morální aspekt financování strany – peníze z hazardu – v tomto výpočtu nemůže být zohledněn.

Můžeme na to jít i jinak. Máme-li 77+1 okresů a každý okres je plný schopných Knoblochů, proč neuvažovat, že každý okres „plní normu“ na 10% jako Přerov. Potom 10 x (77+1) = 780. A sakra. To máme 780%, s korekcí na slabost Přerova můžeme uvažovat až 1000%. Dovede-li bídný Přerov dodávat 10%, může okres bohatší dodat i 20%. A opět jsme u těch úderníků. Jak to ti chlapi dělají?

Samozřejmě, že tento výpočet bude zpochybňován. Třeba okresů je 76+1 (i oficiální informace se rozcházejí), třeba je každý okres specifický, třeba těch lidí schopných jako pan Knobloch není tolik, třeba ne všude je ODS zastoupena a další třeba, třeba… Asi by to připomínalo polemiku církevních koncilů, kde se dohadovali, kolik andělů se vejde na špičku jehly. A vůbec. Kolik Knoblochů a Íček se asi vejde na špičku ODS? Mnohem nesmyslnější, než mé výpočty je absurdní (oficiální) tvrzení, že sponzorování ODS bylo ve zmiňovaném období korektní.

Jak je vidět ze statistiky a z kupeckých počtů, reálnost financování ODS z Přerova je stejně pravděpodobná jako to, že expremiér Gross je geniální akciový investor. Je-li Gross geniální investor, je Knobloch geniální sponzor. Pak je vše v pořádku. Uvidíme, zda policie dojde u Knoblocha ke stejným závěrům jako u Grosse. Potom ale zbývá buď vyjít do ulic, nebo emigrovat.

Ani TOP 09 se nemá za co stydět. V této souvislosti má svůj zákon o hazardu.  Má své hrdiny, má své ikony, má své tváře. Kalousek, Drábek, Šiška.  Jak rád bych je viděl na billboardech. Jen se chvěji obavou, že se mi to nesplní, že to bude jako při prezidentské volbě, kdy Kalousek nevystrčil ani nos. Možná byl jen nemocný. Že by viróza? Nebo nechtěl dráždit voliče? Co potom zmatený volič? Jak se má orientovat? Kalouskovci bez Kalouska.  Vysvětlení pana Schwarzenberga, že na Kalouskovy billboardy nebyly peníze, je z říše pohádek. Nejlepší ekonom Evropy, ekonomický medailista, který rozhodoval o miliardách, a nevybylo na něj? Proč si to nevyřval a nevyfackoval? Že by se Kalousek před volbami na jeden měsíc polepšil?

Jestliže prezident Zeman nazval Schwarzenberga maskotem, já bych přirovnal pana Kalouska k volebnímu Yettimu strany TOP 09. Nemyslím tím, že by byl mohutný, chlupatý nebo podobný lidoopovi nebo že žije v nepřístupných oblastech himalájského pohoří. To bych si nedovolil. Pan Kalousek je velmi důstojná persona. Míním tím pouze to, že všichni „topkaři“ o Kalouskově volební kampani mluví, ale vidět ho nikde není. Kde udělali „pravičáci“ z TOP 09 chybu? Ani ty billboardy mu nedali… Prostě volební Yetti.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dušan Navrátil | neděle 20.10.2013 14:14 | karma článku: 15,68 | přečteno: 582x
  • Další články autora

Dušan Navrátil

Přestupky jsou naše věc, děláme to pro obec!

Takto by šlo volně parafrázovat heslo, se kterým do komunálních voleb v naši obci vstupuje jedno z místních sdružení.

19.9.2022 v 7:05 | Karma: 0 | Přečteno: 94x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Premiér Fiala utajoval informace

Usvědčil ho nechtěně ředitel GIBS Dragoun v rozhovoru, který poskytl novináři Radimu Vaculíkovi z portálu Novinky.cz. Vtíravou otázkou je, zda premiér Fiala svou nečinností neporušil zákon, když důvodné podezření nechal vyšumět.

13.9.2022 v 8:05 | Karma: 6,58 | Přečteno: 164x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Nezisková organizace premiéra Petra Fialy

Mít neziskovku je fajn. Státní peníze se tam jen točí. Jednu takovou neziskovou organizaci má i premiér Fiala a páchá v ní pouze samé dobré skutky, podobně jako Matka Tereza. Takže nikdo nemůže být nespokojený. Opravdu?

13.9.2022 v 7:02 | Karma: 23,71 | Přečteno: 3955x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Na otázku „Pořád ještě bijete svoji manželku?“ nelze dobře odpovědět.

Stejně tak nejde dobře odpovědět na otázku, zda budete příště volit ANO či ODS. Další strany, trpajzlíky z pěti slepence úplně pomíjím. Uvádím i další informace o demonstraci na Václaváku. Neskutečné podvraťáctví mainstreamu!

11.9.2022 v 7:51 | Karma: 20,94 | Přečteno: 444x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Co vám česká média tají, to prozradil americký senátor Ron Paul.

Washington bojuje s Ruskem na Ukrajině, zbytek Ameriky si připadá, že se stává Zimbabwe. Biden slibuje poslat miliardy zkorumpovanému lídrovi za oceán, a přitom se americká města podobají vybombardovaným městům v Libyi či Iráku.

10.9.2022 v 7:01 | Karma: 29,41 | Přečteno: 904x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  11:23

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49,  aktualizováno  11:21

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

Radostné ohňostroje i slzy. Raísího smrt vyvolala v Íránu smíšené pocity

21. května 2024  11:19

Smrt íránského prezidenta Ebráhíma Raísího vyvolala mezi obyvateli blízkovýchodní země smíšené...

Asadova manželka má leukémii. Dřív se léčila z rakoviny prsu

21. května 2024  11:08

Syrská první dáma Asma Asadová má leukémii. V úterý to uvedla kancelář syrského prezidenta Bašára...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 143
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2277x
Motto: Nikdy nesoupeř s blbcem. Stáhne tě na svou úroveň a tam tě převálcuje svými zkušenostmi.

Boj s blbostí se nedá vyhrát, ale musí se vést.