Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nákup rohlíků je nyní hračka

V jedné ze svých reportáží redaktorka Vostrá doplatila na to, že napsala pravdu o policajtech z Hranic na Moravě. Napsala článek a stálo ji to místo. Skandál, který ve vyspělé Evropě nemá obdoby. Nicméně její oběť význam měla. Díky tomu vznikly tzv. „Skříčilovy univerzální a originální moravsko-slezské logaritmické tabulky pro policisty v činné službě“ (odkaz naleznete dole).

Zrod užitečné pomůcky

Ten název „EDIKT olomoucký“, jímž bylo nařízení uvedeno v praxi, je příliš skromný. Já bych to nazval rovnou Patentem, nebo ještě lépe, Zlatou bulou olomouckou. Skromnost zde vůbec není na místě.

Někteří čtenáři možná nabyli dojmu, že se policii moc pošklebuji. A mají pravdu. Jenže neznají můj skutečný důvod. Pošklebuji se proto, jelikož jsem ve skutečnosti mnohem hloupější, než oni. A s tím se nedokáži vyrovnat. Důkazem mé slabomyslnosti je i to, že píši blogy, místo dělání něčeho rozumnějšího.

Já měl dříve stejný problém, jako ti policajti. Oni nedokázali spočítat zadržené, já zase rohlíky. A všem nám skvěle posloužily Skříčilovy tabulky. Já se k nim dostal nelegálně, vlastně jen díky tomu, že policajti z Lipníku nad Bečvou se ničeho nebojí a vynáší informace dnes a denně. A čeho by se měli bát? Policejní prezident Martinů donášel Nečasovi, co by si nevynesli v Lipníku. Na tom přece není vůbec nic špatného. Mělo by se to rovnou dát do služebního zákona. Potom by remcalové neměli o čem remcat.

Tabulky jsem získal přes redaktorku Šárku Vostrou. A ta se k ní dostala na maškarním plese policistů. Všimla si jedné věci. Policajti při počítání vypitých panáků používali jakýsi laminovaný tahák, či tabulku, ve které byla čísla i piktogramy. Vše před Šárkou ostražitě schovávali. Ale ta s alkoholem umí pracovat. Ne nadarmo je pečená vařená na každé moravské záchytce. A navíc je investigativní. Prostě si počkala, až se muži zákona uvolní a pak, když byli naměkko, je dojala vyprávěním o svém smutném dětství. Nebylo policajta, který by nezjihl, některé dojala až k slzám. Nakonec z nich to jejich služební tajemství vytáhla. Úplná Mata Hari. Vostrá ale ctí novinářskou etiku, nikdy by svůj zdroj informací nikomu neprozradila. Nadpraporčík Jaroslav Mamánek z Lipníku nad Bečvou se tak vůbec nemusí bát prozrazení. Jeho jméno nikde nepadne. I slib, že Skříčilovy tabulky nebudeme šířit dál, jsme splnili tím, že jsme je na Ulozto.cz zaheslovali. Heslem je slovo „heslo“ a to zná jen Vostrá a já.

S těmi rohlíky je to tak. Když jsem od manželky dostal pokyn koupit pečivo, měl jsem s tím vždycky problém. Celou noc jsem nespal a opakoval jsem si to slovo - číslo, které mi řekla. Cestou do obchodu jsem musel dávat pozor, abych nezakopl, nepřeřekl se a vše nepopletl. Byly to nervy.  V malých obchodech jsem problém neměl. Řekl jsem vždy to zvláštní slovo a dostal jsem rohlíky.

S nástupem supermarketů a zánikem malých krámků se vše zkomplikovalo. Po ruce nebyl prodavač. Ale i toto jsem obešel. Předstíral jsem vždy, že jsem doma zapomněl brýle, a požádal nějakého člověka, vesměs hodnou důchodkyni, aby mi rohlíky odpočítala do sáčku. Nikdy jsem nezapomněl slušně poděkovat.

Lidé byli ochotní, rádi vždy pomohou někomu, kdo je pitomější, než oni sami. Jen jednou jsem se obrátil na nevhodného člověka. Musel to být policajt v civilu. Protože místo toho, aby mi odpočítal rohlíky, obrátil se na hodnou důchodkyni s výmluvou, že zapomněl doma brýle. To známe.

Ale teď je všemu mému trápení konec. Díky „Skříčilovým univerzálním a originálním moravsko-slezským logaritmickým tabulkám pro policisty v činné službě“ chodím po supermarketu jako frajer. Konečně jsem pochopil hrdost Mr. Beana, který v obchodě machroval s kreditní kartou. Držel ji mezi dvěma prsty a všem ji ukazoval. Teď i já mám díky vynálezu plk. Skříčila stejný pocit nadřazenosti jako Mr. Bean. Konečně nejsem pro společnost přítěží.

Práce s tabulkou je opravdu snadná tak, jak bylo popisováno ve zmiňovaném článku. Manželka mi ráno kroužkem zatrhne kýžený počet rohlíků. Já si po příchodu do oddělení pečiva vyberu vhodný prostor. Tam srovnám větší počet rohlíků do jedné řady. Pro tyto účely nemusí být srovnány podle velikosti. Poté do levé ruky uchopím Skříčilovu tabulku. Ta obsahuje dva sloupce. V levém je vždy uvedena arabská číslice, v pravém sloupci jsou nakresleny postavičky zadržených. Původně byla tabulka určena pouze pro policejní potřeby. Jak ale vidíte, lze ji s úspěchem využívat i pro civilní praxi. Je jako udělána pro takové lidi, jako jsem já.

No a potom přebytečné rohlíky házím znovu do regálu. Postupuji shora dolů. A to tak dlouho, až mi počet panáčků v tabulce sedí s počtem rohlíků. A mám nakoupeno. Potom již zbývá jen zaplatit a s pocitem vítěze z marketu odejít. A to vše díky tomuto epochálnímu vynálezu. Nejen, že ulehčil nelehkou práci tisícům řadovým policistů, ale pomohl a ochránil i mě. Pomohl s nákupem a ochránil mě před pocitem méněcennosti z toho, že neumím napočítat ani do pěti.

Když jsem u toho marketu. Několikrát, v rámci mírné provokace v mezích zákona, mě napadla taková věc. Týká se to různých akcí, zejména těch na mléko. Nevím proč, ale když přerovský Kaufland prodává levné mléko, stojí tam obrovité fronty na nákupní vozíky. Horší, než za socialismu na banány. Divné je, že jsem si toho nevšimnul u dalších supermarketů. Cena mléka je v akci stejná, ale žádné fronty. Možná je to nějaké kauflanďácké super mléko z hor, mléko nad mléko, co já vím.

Stalo se mi to několikrát. Já si šel koupit jen cigarety, takže jsem musel obejít tu nervózní veleřadu tvořenou zejména důchodci. S podezřením a nevraživě mě pozorovali. Třeba si mysleli, že je všechny chci přelstít a nečekaje na vozík, vrátit se obtížen dvěma krabicemi mléka pod paží. Měl jsem pocit, že francouzské hole v jejich rukách jemně vibrují. Bylo to nebezpečné.

Z krimi zpráv známe případy agresivních důchodců umně využívajících při rvačkách vše, co mají po ruce, zejména hole. A takový rozzuřený důchodce, bránící zlevněné mléko, je nebezpečnější víc, než lvice chránící svá mláďata. Proto jsem ani neprovokoval. Vždy jsem si v takové situaci ale vzpomněl na slova z písničky „Reklama na ticho“ od Pavola Habery. Pochopitelně parafrázovaná:

Reklamu na mlieko dnes v Kauflandu dávajú… môžete ho zohnať len pod rukou… pred Kauflandom stojí rád dlhý pomalý v tlačenici musí stáť mlieko dostali… v konzervách a plechovkách od Coca Coly také čerstvé mlieko ach až to zabolí… výberové mlieko zo zárukou získa ho kto príde skôrminulo sa mlieko nie sú zásoby

Napadlo mě, jak by asi reagovali. Hlavně na ten závěr… Pochopitelně tak přesně jsem text neznal, jen přibližně. Přesnou citaci jsem našel až na internetu. A bylo to ještě trefnější. On byl problém i v tom, že jsem s sebou neměl sparingpartnera, kterému bych to před nimi šetrně sdělil. A to je možná dobře. Kdybychom tak provokovali, možná bych už žádný blog nikdy nenapsal. Což by ale škoda také nebyla.

 

POZN

Jak a proč vznikla popisovaná tabulka a kdo v tom měl prsty, se dozvíte zde:

Vostrá versus policajti z Hranic

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dušan Navrátil | čtvrtek 2.1.2014 13:21 | karma článku: 11,19 | přečteno: 1320x
  • Další články autora

Dušan Navrátil

Přestupky jsou naše věc, děláme to pro obec!

Takto by šlo volně parafrázovat heslo, se kterým do komunálních voleb v naši obci vstupuje jedno z místních sdružení.

19.9.2022 v 7:05 | Karma: 0 | Přečteno: 94x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Premiér Fiala utajoval informace

Usvědčil ho nechtěně ředitel GIBS Dragoun v rozhovoru, který poskytl novináři Radimu Vaculíkovi z portálu Novinky.cz. Vtíravou otázkou je, zda premiér Fiala svou nečinností neporušil zákon, když důvodné podezření nechal vyšumět.

13.9.2022 v 8:05 | Karma: 6,58 | Přečteno: 164x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Nezisková organizace premiéra Petra Fialy

Mít neziskovku je fajn. Státní peníze se tam jen točí. Jednu takovou neziskovou organizaci má i premiér Fiala a páchá v ní pouze samé dobré skutky, podobně jako Matka Tereza. Takže nikdo nemůže být nespokojený. Opravdu?

13.9.2022 v 7:02 | Karma: 23,71 | Přečteno: 3942x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Na otázku „Pořád ještě bijete svoji manželku?“ nelze dobře odpovědět.

Stejně tak nejde dobře odpovědět na otázku, zda budete příště volit ANO či ODS. Další strany, trpajzlíky z pěti slepence úplně pomíjím. Uvádím i další informace o demonstraci na Václaváku. Neskutečné podvraťáctví mainstreamu!

11.9.2022 v 7:51 | Karma: 20,94 | Přečteno: 444x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Co vám česká média tají, to prozradil americký senátor Ron Paul.

Washington bojuje s Ruskem na Ukrajině, zbytek Ameriky si připadá, že se stává Zimbabwe. Biden slibuje poslat miliardy zkorumpovanému lídrovi za oceán, a přitom se americká města podobají vybombardovaným městům v Libyi či Iráku.

10.9.2022 v 7:01 | Karma: 29,41 | Přečteno: 904x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fico je nadále ve vážném stavu, oznámil Kaliňák. Krvácení do břicha zastavili

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  11:44

Aktualizujeme Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl ve...

Opusťme bludný kruh nenávisti, vyzvala společně Čaputová s Pellegrinim

16. května 2024  11:40,  aktualizováno  11:42

Aktualizujeme Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a předseda parlamentu Peter Pellegrini, který ji ve funkci...

Atentátník je na svůj čin hrdý. Obvinili ho z pokusu o vraždu, hrozí mu doživotí

16. května 2024  10:44,  aktualizováno  11:40

Slovenská policie obvinila jednasedmdesátiletého Juraje C. podezřelého ze středečního útoku na...

Prezident Pavel jmenoval Ženíška ministrem. Je to osmá změna ve vládě

16. května 2024  6:05,  aktualizováno  11:33

Přímý přenos Prezident Petr Pavel jmenoval ve čtvrtek Marka Ženíška z TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum a...

  • Počet článků 143
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2285x
Motto: Nikdy nesoupeř s blbcem. Stáhne tě na svou úroveň a tam tě převálcuje svými zkušenostmi.

Boj s blbostí se nedá vyhrát, ale musí se vést.