Herodes, to byl král, aneb doma řezali je málo

Původně jsem začal psát o tom, co slibuje titulek. Jenže u jednoho příkladu jsem zjistil, že nadpis je výstižný také pro politiky, soudce, policajty a další.  O bydlenkách (objev MF DNES), jejich dorůstajících spratcích (to máme mládež) a deprivantech z mého okolí tak bude až další článek. Pozorný čtenář jistě pozná, v kterém místě došlo k bodu zvratu, kde jsem se rozhorlil (spíš rozběsnil), a přehodil výhybku.

Situace je značně nepřehledná

Obvodní soud pro Prahu 4 před rokem osvobodil matku, která svého syna dvakrát potrestala vařečkou. Předtím ještě úřady stačily rozhodnout o odebrání dětí. Chlapec i jeho sestra strávili půl roku v Klokánku. Té paní za to napařili roční podmíněný trest s tříletou zkušební dobou! Nepomohlo jí ani, že v její prospěch vypovídaly dětská lékařka, třídní učitelka, družinářka i přizvaná psycholožka…

Tento kocourkovský rozsudek naštěstí zrušil Nejvyšší soud s tím, že její čin nelze za daných okolností označit jako týrání. K soudu tak musela ta nešťastná žena nejméně třikrát.

Podle drakonického trestu soudím, že to musela být vařečka nadměrné velikosti typu XXL nebo příslušný soudce (soudkyně) byl v mládí podobnou vařečkou trestán přímo na hlavě. Lepší by bylo takové soudce odebrat z justice a šoupnout je na celý rok také do Klokánku. Na případ policii upozornila školní psycholožka, ta by z Klokánku neměla vylézt nadosmrti.

Srovnejte tuto situaci s kauzou Janouška. Ten přizabil Vietnamku, navíc byl napraný jak doga a jaký je výsledek. Paní „Vařečkovou“ křižovali za nic a ožrala Janoušek dál řídí auto a soud se vleče a vleče a vleče… Divné je, že takzvané orgány činné v trestním řízení musí moc dobře vědět, komu Janoušek po nehodě volal. Časopis Reflex spekuloval o neblaze proslulém policajtovi Husákovi. Mimochodem, tento „policista“ dostal policajtskou trafiku na severu. Stal se ředitelem policie Libereckého kraje…

Ať to byl, kdo to byl, já jsem si nevšiml, že by někoho od policie vykopli tak, že by obletěl celou zeměkouli a vrátil se s banány za ušima. V kauze kmotrů Janouška a Rittiga je údajným vedlejším produktem paní Nečasová - Nagyová a lidé z Vojenského zpravodajství. Tak proč v kauze Janoušek versus Vietnamka není vedlejším produktem onen zdatný fízl - telefonista. Takového už nejde nazvat ani policajtem.

Těch příkladů by mohla být spousta. Vypadá to, že Parkanová je v ilegalitě stejně jako Vít Bárta. Oba případy provází mediální ticho. I zmiňovaný Janoušek a Rittig si užívají relativního klidu. A Kolibřík Bém, ten se zatím pořádně nedostal ani do hledáčku protikorupční policie, ač odposlechy s Mazánkem zveřejněné v MF DNES byly přímo alarmující. Neměl nakonec ten lidem nenáviděný Kalousek pravdu, když se jednou otázal: „To jste tam všichni takoví debilové?“ To, co namátkově uvádím, očividně nikoho nepálí. Hlavně, že si někdo zchladil žáhu na „Vařečce“. Snadné terče, to jim jde skvěle.

Místo skutečných problémů se policie, justice a politici zabývají pranicí dvou policejních prezidentů - žabáků. Íčkova a Bártova. Čestné by bylo, kdyby to ti dva pánové vyřešili jako aristokraté. Soubojem, třeba na airsoftové pistole.

V rámci právních argumentů a pseudoargumentů jaksi zaniká informace, že stát musí uhradit Lessymu ušlý plat, víc než milion korun, plus satisfakci za takzvanou nemajetkovou újmu. Pan Červíček jde cestičkou, kterou již prošlápl Lessy. Bude se soudit. Možná to bude také trvat rok či víc. Víte jak soudy rozhodnou? To neví ani ony. Pokud Červíček vyhraje, i on bude žádat ušlý plat policejního prezidenta. Platit to budeme zase my všichni.

Já bych byl pro ten souboj. Podle Darwinovy teorie by měl přežít ten silnější a schopnější. K souboji dojít ale nemůže. Jeden prezident je za osmnáct, druhý za dvacet bez dvou. Ať by duel vyhrál kdokoliv, tato teorie by byla vyvrácena. Vítězem by se stalo tak jako tak policejní béčko. To by bylo popření darwinismu a všechny učebnice biologie by se musely přepsat. Ideálním stavem, při soubojích k tomu docházelo, by bylo, kdyby nepřežil ani jeden současný policejní prezident.

S těmi policejními prezidenty to připomíná starý a známý partyzánský vtip. Partyzáni s Němci bojovali o les. Jeden den se lesa zmocnili partyzáni. Druhý den je Němci vyhnali. Další den Němce vyhnali partyzáni. A to se opakovalo tak dlouho, dokud nepřišel hajný a nevyhnal z lesa všechny.

V roli onoho hajného bych viděl nově vznikající vládu a zejména pana Babiše. Neříkal snad, že bude stát řídit jako firmu? Teď má ideální příležitost to demonstrovat. Já si nedovedu představit, že by v Agrofertu takovým způsobem dva žabáci bojovali o nějaký ředitelský post. V soukromé firmě by letěli oba. A na hodinu. K takové situaci by však ani nemohlo dojít, protože pan Babiš by přece neplatil dva ředitele současně.

Ti policajti si dělají z národa úplnou legraci. V Přerově existuje jedno policejní oddělení, kde jsou dva zástupci vedoucího. Jsou stejně schopní jako Lessy a Červíček. Jinými slovy, nedělají nic rozumného. Já se divím, že jich je tak málo. Proč ne tři? Proč ne čtyři? Asi proto, že nebylo zatím potřeba upíchnout dalšího policejního papaláše na další zbytečné místo. Takže nejen prezidium, ale i Přerov bude nutno řídit jako firmu.

I když je současná situace nepřehledná, podle výroků a náznaků jde dedukovat, že opravdu budeme mít třetího policejního prezidenta. Údajně bude vypsáno výběrové řízení. Já mám jen obavu, aby to nebyl další policejní panák, tak jako jsme dosud viděli. Nikdo z politických elit nemá zájem, aby v čele policie byl policejní predátor, který rozlouskne ty nejožehavější a největší politicko-ekonomické kauzy. Takový chlap tu snad ani není. Ale i kdyby se našel, tak ho do čela policie stejně nepostaví. Pravděpodobně to vyhraje ten, kdo nebude vadit nikomu, čili další loutka.

Politici si hrají na opozici a koalici, ale je to úplně jedno. Kostlivce ve skříni má každá partaj. I hnutí ANO, jen se o tom v tomto případě zatím moc nemluví a nepíše. K tomu si připočtěte, že kolem ČSSD, virtuálně vítězné strany, je tolik mrtvol jako v Midsomeru. Ta strana se snad vybije sama. A to, co zbyde, dorazí voliči v dalších předčasných volbách. Může mít proto ČSSD nějaký zájem na objektivním vyšetření politických kauz? Možná těch ODS a TOP 009. Takže co myslíte? Dovolí politici, aby nový policejní prezident byl „ranař“? A nemyslíte, že ten titulek je univerzální a hodí se nejen na spratky, ale i na policajty?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dušan Navrátil | pátek 10.1.2014 14:45 | karma článku: 38,94 | přečteno: 4572x