Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O životě ve vesmíru II

Zatím nikdo s podobnou myšlenkou, pokud vím, nepřišel, a tak dovolte, abych zde prezentoval hned dvě své teorie, které by mohly mimozemský život potvrzovat. Kolik už bylo velkých objevů a vynálezů, které byly zprvu posměšně označovány za naivní představy?

O životě ve vesmíru II

Ve vědě není možné říkat "není možné".  D. A. Arago

Slavný poustevník žil čtyřicet let v odloučení od lidí a přemýšlel o životě. Když se ho ptali reportéři, co za tak dlouhou dobu objevil, řekl jim: "Víte, život je taková hluboká studna." "Ano? To snad ne", namítali reportéři. "Ne? Tak ne", odvětil poustevník.   Anekdota

 

Zatím nikdo s podobnou myšlenkou, pokud vím, nepřišel, a tak dovolte, abych zde prezentoval hned dvě své teorie, které by mohly naopak mimozemský život potvrzovat. Omlouvám se velice, že si protiřečím se svým dřívějším daleko skeptičtějším esejem O životě ve vesmíru  http://dufek.blog.idnes.cz/c/241709/O-zivote-ve-vesmiru.html. Ale takový už je život a zejména na poli fyziky a vesmíru zejména si nemůžete být nikdy jisti, jestli platí to, co platilo ještě včera. Je to skoro jako v ekonomii.

Vždycky mě udivovala podobnost makro a mikrosvěta. Když mi bylo asi patnáct, usoudil jsem, že jádra atomů jsou hvězdy a elektrony, které je obíhají, jsou planety. A stejně tak planety, kroužící  ve vesmíru kolem hvězd, jsou elektrony, hvězdy jsou jádra atomů a částicemi jsou asteroidy, meteory, komety, hvězdný prach a podobné kosmické smetí. Naše Země je elektronem atomu (sluneční soustavy), ten je součástí molekuly (Mléčné dráhy) atd. A my jsme třeba součástí čaje, který si zrovna, po miliardy našich let, někdo nepředstavitelný a zcela mimo naše chápání, nalévá do hrnku. Zrovna tahle představa se mi tehdy zalíbila. Bohužel nemáme nejmenší šanci tyto grandiózní bytosti poznat. Pak jsem se časem dozvěděl od moudrých lidí, že to jsou naivní představy.

Nedávno jsem si přečetl připodobnění atomu k fotbalovému hřišti. Podle tohoto srovnání by atom, zvětšený na velikost hřiště, představoval hlavně prázdný prostor. Jádro atomu by se krčilo jako řekněme fotbalový míč uprostřed hřiště, zatímco elektrony by se jako maková zrnka či hrášky pohybovaly někde v zadních řadách tribun. Nepřipomíná vám to něco?

Řekněte sami: kolik už bylo velkých objevů a vynálezů, které byly zprvu posměšně označovány za naivní představy? Uvidíte, že časem se přijde na to, že kolem elektronů obíhají ještě menší částice, asi jako satelity kolem planet a že některé z nich jsou umělé.

Prý mohou existovat paralelní vesmíry. Podle teorie kvantové fyziky, ale i podle měření v experimentech, dvě elementární částice, které se někdy dostaly do styku, reagují na podnět pro jednu z nich stejně a naprosto současně, ať jsou od sebe vzdáleny třeba miliardy kilometrů. (Zatím to bylo změřeno na vzdálenost jen asi deseti kilometrů, a možná jen díky chybě.) Prý reagují stejně proto, že mají stejné vlastnosti. Rychlost přenosu této informace (o reakci jedné částice k částici druhé) je prý mnohokrát větší než rychlost světla. No, já nevím - na druhou stranu fyzikové zase tvrdí, že neexistuje větší rychlost, než je rychlost světla.  Podle mého názoru tu však nejde o žádnou rychlost, když je ta reakce současná; to fyzikové nějak popletli.

Takže rychlost světla prý nelze překonat. Pomiňme fakt, že jiní fyzikové tvrdí opak. Protože rychlost je veličina relativní, vztahující se k určitému bodu, je možné, že paprsek světla letí jedním směrem a druhý paprsek světla směrem opačným. Pak rychlost jednoho paprsku vztažená k paprsku opačnému je dvojnásobkem rychlosti světla. A když se ty dva paprsky či částice srazí, pak se srazily rychlostí rovnou dvojnásobku rychlosti světla. Ale Pavel, který vystudoval Matfyz, mi ukázal rovnici, podle které to není možné. Tak si ty fyziky vemte…

A co když skutečně při velkém třesku - kdy v předcházející singularitě bylo nutně všechno v tom nejtěsnějším styku, že těsnější být nemůže - vzniklo více paralelních vesmírů? Možná Matrix není tak úplně mimo. Pak nepochybně v těch druhých vesmírech existují identické Země s identickými lidmi, kteří mají identické reakce s našimi. S pravděpodobností výskytu tohoto jevu si pohrál pan A. C. Clarke. Třeba naše podvědomí není závislé ani tak na zážitcích z útlého dětství, jak mylně tvrdí psychologové, nebo na našich minulých životech, jak říkají vyznavači reinkarnace, ale na našich dvojnících, vzdálených od nás miliardy světelných let, anebo naopak velmi blízko, jako třeba v Matrixu. Jak máte potom hnout se spoustou problémů, které ovlivňuje někdo jiný? Prý podvědomí je odpovědné za to, že se nemůžeme zbavit svých zlozvyků, jako je kouření, přejídání, vysedávání u počítače apod. Proti skrytému protivníkovi se těžko bojuje. Je známo, že se svými zlozvyky, o nichž tu byla řeč, můžeme jen těžko hnout. Z hlediska mé teorie je to docela pochopitelné, když stejný zlozvyk mají naši dvojníci v paralelním vesmíru a museli bychom pohnout i s nimi.

Takže stačí do některého z těch paralelních vesmírů vniknout a tam to zařídit. Že je to možné, jsme viděli právě v Matrixu. Jen je třeba přijmout mou teorii a neodsuzovat ji už zase à priori jako naivní představu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubor Dufek | sobota 24.11.2012 17:07 | karma článku: 13,47 | přečteno: 853x
  • Další články autora

Lubor Dufek

Špekáčky, Babiš a roušky

Má jedenáctiletá vnučka mi hlásila: Přivezli jsme špekáčky na opékání, ale nekoupili jsme je od Kosteleckých uzenin, protože patří Babišovi. Nad jejím "dětským názorem" jsem se musel zamyslet...

8.6.2020 v 16:00 | Karma: 33,62 | Přečteno: 1556x | Diskuse| Politika

Lubor Dufek

Dr. Hnízdil - kritik nebo vlk?

Známý MUDr. Hnízdil rozšiřuje svou působnost i na politiku. M. Kadeřábková zveřejnila 2. 2. 2020 na Seznamu článek s názvem Psychopat ve vládě funguje jako vlk. Rozdělí stádo a pak ho zničí. Mám k článku připomínky.

20.2.2020 v 16:40 | Karma: 33,47 | Přečteno: 2076x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

24. srpen 1968 - útok na "sídlo kontrarevoluce"

24.srpna 1968 jsem přespal doma na Vinohtadské 17 proti obsazenému Čs. rozhlasu. Právě tehdy zahájili sovětští okupanti útok proti protějším domům. Vyprávění je součástí mé knihy Andělíčci strážníčci s.r.o. Má vyjít v září 2018.

24.8.2018 v 15:00 | Karma: 17,18 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Alkohol - metla nebo lék?

V poslední době jsem se musel zamyslet nad motivy, prospěšností i negativními důsledky pití alkoholu. Pak mi nahrála předvelikonoční tradice.

19.3.2017 v 14:35 | Karma: 16,98 | Přečteno: 679x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Měl jsem pár kamarádů v Moskvě

Na pracovní cestě do Moskvy jsem se seznámil s třemi ruskýmí chlapci. To přátelství bylo poněkud kuriozní.

9.3.2017 v 16:00 | Karma: 24,87 | Přečteno: 1129x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Británie odškodní desetitisíce pacientů s kontaminovanou krví, zaplatí miliardy

21. května 2024  16:18

Britská vláda vyplatí další odškodné desítkám tisíc lidí, kteří se kvůli kontaminované krvi v...

Kvůli důchodové reformě bude mimořádná schůze, čekají se opět noční bitvy

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  16:13

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Policie našla v zemině z výkopu další kosti, patřily třem lidem. Pošle je na pitvu

21. května 2024  16:11

Lidské kosti, které v pondělí objevili pracovníci technických služeb během výkopových prací v...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  15:52

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1141x
V současné době učím cizince česky. Píšu eseje, fejetony a povídky, z nich část byla uveřejněna v internetových časopisech a v rozhlase; některé z nich v autorském čtení. Připravuje se k vydání kniha mých textů.

Seznam rubrik