Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O smyslu života

Občas slýchám otázku: "Jaké je asi naše poslání na světě?" To mě přivádí do rozpaků: což je mé poslání mimo mne a je pro mne předurčené? Má tu každý nějaké poslání a je jeho úkol je najít a naplnit? A jak je najít? Když budu sekat latinu, tak mám možná naději? Z toho by člověk snadno získal pocit odcizení. Pokora je hezká věc, ale k nalezení smyslu života asi nestačí. Pak si ale zas řeknu: "To jsem ale ignorant, vždyť uvažuju jako vulgární materialisti...

O smyslu života

                                                                        Mimo člověka celé tvorstvo ví, že základním životním                                                                           cílem je radovat se ze života.                Samuel Butler

Občas slýchám otázku: "Jaké je asi naše poslání na světě?" To mě přivádí do rozpaků: což je mé poslání mimo mne a je pro mne předurčené? Má tu každý nějaké poslání a je jeho úkol je najít a naplnit? A jak je najít? Když budu sekat latinu, tak mám možná naději? Z toho by člověk snadno získal pocit odcizení. Pokora je hezká věc, ale k nalezení smyslu života asi nestačí. Pak si ale zas řeknu: "To jsem ale ignorant, vždyť uvažuju jako vulgární materialisti, kteří tvrdí, že pátrat po smyslu života žádný smysl nemá, protože vše je dáno chemií a genetikou. Geny se snaží o svou reprodukci a to je všechno. Atak dále, a tak podobně.“

Můj život přece není beze smyslu. Člověk potřebuje mít pocit, že jeho život má nějaký smysl. Má tedy život nějaký smysl, a jestli ano, jaký? 

Zdá se, že ucelenější odpověď mají náboženství, neboť ta se zabývají způsobem života a smrti. Říkají, co dělat, abychom porozuměli sami sobě, byli sami se sebou v souladu a došli pokoje. Asi právě snaha o pochopení smyslu života je jejich podstatou. Kdo se ztotožní se svým náboženstvím, má po starosti s hledáním smyslu života. V křesťanství jím je cesta k Bohu, tedy k dokonalosti. Ta je ovšem velmi obtížná, protože člověk je tvor značně nedokonalý. Podle kabaly, mystického židovského učení, byl svět stvořen z božího nekonečna; smyslem lidské existence je pomáhat tento stvořený svět vrátit k Bohu, k božské harmonii. Je jím dosažení celistvosti. Zdá se, že se kabala příliš neliší od křesťanské cesty k Bohu, alespoň ne v tomto bodě..

Podle pana profesora Koháka "Člověk věřící vnímá svět ne jako náhodný shluk částic, nýbrž jako stvoření, které má svůj smysl a mravní řád. Věřícím se život a svět jeví úplně jinak: už ne jako náhodný zmatek, ale vidí v nich smysl". To ovšem ještě nemusí znamenat, že jiný pohled na svět v něm nutně musí postrádat řád a smysl. Má to však, pravda, o dost těžší. Když se třeba zeptám, jaký mravní řád má vesmír, musím, si odpovědět, že žádný. Je mravné nebo nemravné, že životnost sluneční soustavy je omezená a že život pozemský spolu s ní možná zanikne? Je mravné nebo nemravné, že soptící vulkán nebo tření zemských ker pohltí tisíce nevinných životů? Ostatně nejen lidských.

I filozofové, podobně jako mystici, chtějí pochopit podstatu světa, postavení člověka v něm a jeho vztah k světu a vlastně se také pokoušejí dobrat smyslu života. Handicap filozofie je v tom, že je vždy závislá na stupni poznání, které nikdy nebude konečné. Zatímco náboženství je ucelený systém pojetí světa a člověka. V něm tolik nezáleží na momentálním stupni poznání, pokud s ním není v rozporu, ale na jiné dimenzi: na víře. A samozřejmě na tom, jak dokáže pojmout i ty nejnovější poznatky. Což je vlastně ověřováním správnosti systému. Arthur Eddington, britský astrofyzik, řekl:  "Nevím, jestli životu rozumí líp básník, vědec nebo mystik".

A tak, pokud chceme přijít na smysl života, je asi nutno nejdřív se trochu zamyslet nad životem samým. Žasneme nad křídly motýla, nad rychlostí geparda, nad množstvím hormonů a enzymů, které regulují naše životní pochody, nad úlem a mraveništěm, nad důmyslem obranného, lovného a reprodukčního chování živočichů, nad složitostí duše, nad krásou sněhové vločky, která je ovšem v nás, ne v té neživé vločce. Ano, život je zázrak, ať už vznikl souhrou jedinečných podmínek nebo jej stvořil Bůh. A to život váš, můj, každý, i jepičí. 

Oponenti materialistů se ušklíbají nad údajnou schopností samoregulace a samovývoje hmoty. Já se rád ušklíbnu s nimi. Že je mozek nejvyšší organizovanou formou hmoty? Ten nešťastný marxák. Dovolte parafrázi: Duše je nejvyšší formou života. Promiňte prosím, já to jenom navrhoval, já věděl, že to neprojde, jak říká pan Werich. Život asi nebude mít nejvyšší formu. A pokud přece, mohla by to být ta, která bude existovat ještě za miliardy let a která přežije nejdéle. Možná budete souhlasit s tvrzením, že nejvyšší formou života nebyli vyhynulí veleještěři a trilobiti.   

V každém případě tu inkriminovanou schopnost sebezdokonalování má nikoliv pranýřovaná hmota, ale sám život. Ať se kloníme k Darwinovi či ke stvoření, život vykazuje evidentně snahu a schopnost přežít, a to nejen v jednotlivci, v druhu, ale v celé své pestrosti a různorodosti forem. Vezměte si například čerstvě vytvořený, absolutně pustý sopečný ostrov uprostřed oceánu, tisíce kilometrů od jiných ostrovů. Nic než kámen. Za pár let - kde se vzaly tu se vzaly - už je osídlen lišejníky a mechy. A za několik desítek let na něm doslova bují život v nejrůznějších formách. Možná že časem tomu tak bude i s vesmírem a jeho ostrovy čekajícími na osídlení.

Ostatně, snad v té interpretaci nemusí být tak nesmiřitelný rozpor. Stvoření hlásají nejrůznější náboženství; ještě jsem neslyšel, že by jim (těm nejrůznějším) evoluce překážela. "A koneckonců, proč by jednou z forem stvoření nemohla být evoluce?", říká s nadhledem pan profesor Kohák. V šestnáctém století byl pro katolickou církev problémem Koperníkův heliocentrický systém a Keplerovy elipsy, po nichž obíhají planety namísto tehdejší představy planetárních sfér. A vida, církev se s tím po mnohých peripetiích vyrovnala. Mám zato, že se časem vyrovná i s evolucí.  

Já prosím teď neobhajuju Darwina a jeho teorii. O to teď nejde. Hannah Arendtová říká, že "smyslem života je život". Není to tautologie, je to velká myšlenka. A život, pokud chce žít, logicky musí přežít, jinak by tu už dávno nebyl. Abychom mohli my a naši potomci, za něž jsme odpovědní a na nichž nám záleží, žít a přežít, musíme se hodně snažit. Musíme žít co nejlíp. To taky může znamenat, abychom nestagnovali a nezdegenerovali. Neboť:  "Kdo chvíli stál, již stojí opodál". Živočišný druh, který se nepřizpůsobí změnám, který se nezdokonaluje - nepřežije. Takže vlastně podmínkou přežití je zdokonalovat se.

Když už jsme tedy dostali dar nejvzácnější a vlastně jediný, život, měli bychom s ním naložit co nejlíp a žít ho, jak nejlíp to lze. Abychom žili v souladu se životem a ne proti němu. Se zřetelem k sobě, ale i k druhým, protože oni jsou taky život. A se zřetelem na svět a na přírodu, když už jsme si vzali tu zodpovědnost, o kterou se nás nikdo neprosil. V tom by snad mohl vězet ten zapeklitý smysl života.

Potíž ovšem nastává hned vzápětí: co to znamená - žít co nejlíp? Vždyť je to jednoduché: to přece musí vědět každý sám, co je pro něj správné a nejlepší. Nějaký morální kodex v sobě máme, víme, co se nesmí a tak trochu, co by se mělo ... Ale asi to zas tak přesně nevíme: co chvíli narazíme nebo zakopnem; nic nechce jít hladce. Člověk je přece jenom dost komplikovaný tvor. Budhisti říkají, že člověk touží po štěstí a nechce utrpení, ale neumí to. Jejich systém, jak to vyřešit, je složitý. Nechť posoudí oni sami, jak se jim to daří.

Vyprávěla mi má choť, bývalá učitelka, že byla na večírku svých žáků ze základní školy, kterým je už čtyřicet let. Ti dávno dospělí lidé, kteří už utržili nejeden životní šrám či prohru, se jí ptali, jak mají správně žít ... Nikdo je to nenaučil. Ukazuje se, že nejtěžší je porozumět sám sobě. Abychom dokázali rozlišit, co je nejdůležitější, co míň a co vůbec ne. Abychom věděli, jak žít. Na to přišli jen ti nejpovolanější a na to nejpodstatnější zas jen mezi nimi vyvolení. Kdo je nehledá, ten sotva porozumí sám sobě, natož jiným a světu a sotva dojde pokoje. Ledaže by byl prosťáček boží. Možná i proto jsou blahoslavení chudí duchem.  

Dalo by se říct, že jsem se vrátil obloukem k cestě k Bohu, tedy k ideálu, k dokonalosti. Dalo by se namítnout, že ten oblouk jsem si mohl ušetřit. Určitě se ale najde dost těch, které potěší, že v tom vlastně není rozdíl. A mě zas potěší, že mé poslání a smysl mého života není tajemstvím mimo mne, nezávisle na mně pro mne nachystaným. A když se budu snažit, možná je najdu. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubor Dufek | úterý 6.12.2011 17:55 | karma článku: 9,27 | přečteno: 806x
  • Další články autora

Lubor Dufek

Špekáčky, Babiš a roušky

Má jedenáctiletá vnučka mi hlásila: Přivezli jsme špekáčky na opékání, ale nekoupili jsme je od Kosteleckých uzenin, protože patří Babišovi. Nad jejím "dětským názorem" jsem se musel zamyslet...

8.6.2020 v 16:00 | Karma: 33,62 | Přečteno: 1556x | Diskuse| Politika

Lubor Dufek

Dr. Hnízdil - kritik nebo vlk?

Známý MUDr. Hnízdil rozšiřuje svou působnost i na politiku. M. Kadeřábková zveřejnila 2. 2. 2020 na Seznamu článek s názvem Psychopat ve vládě funguje jako vlk. Rozdělí stádo a pak ho zničí. Mám k článku připomínky.

20.2.2020 v 16:40 | Karma: 33,47 | Přečteno: 2076x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

24. srpen 1968 - útok na "sídlo kontrarevoluce"

24.srpna 1968 jsem přespal doma na Vinohtadské 17 proti obsazenému Čs. rozhlasu. Právě tehdy zahájili sovětští okupanti útok proti protějším domům. Vyprávění je součástí mé knihy Andělíčci strážníčci s.r.o. Má vyjít v září 2018.

24.8.2018 v 15:00 | Karma: 17,18 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Alkohol - metla nebo lék?

V poslední době jsem se musel zamyslet nad motivy, prospěšností i negativními důsledky pití alkoholu. Pak mi nahrála předvelikonoční tradice.

19.3.2017 v 14:35 | Karma: 16,98 | Přečteno: 679x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Měl jsem pár kamarádů v Moskvě

Na pracovní cestě do Moskvy jsem se seznámil s třemi ruskýmí chlapci. To přátelství bylo poněkud kuriozní.

9.3.2017 v 16:00 | Karma: 24,87 | Přečteno: 1129x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Autoritářské manýry, skandální, říká o chování Ficovy vlády po atentátu expert

21. května 2024  12:30

Podcast Po atentátu na premiéra Roberta Fica členové slovenské vládní koalice v bezprostřední reakci...

Střední školu v druhém kole hledá 29 tisíc dětí. Jenže termíny přijímaček se kryjí

21. května 2024  12:29

Až do pátku 24. května mohou neúspěšní deváťáci podávat přihlášku do druhého kola přijímacích...

Poslanci mají znovu jednat o odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  12:22

Přímý přenos Na poslední řádné schůzi před evropskými volbami se scházejí poslanci. Nejtřaskavějším bodem z...

Čerstvá řidička se srazila s malým cyklistou bez přilby. Transportoval ho vrtulník

21. května 2024  11:56

V nemocnici skončil se středně těžkým zraněním malý cyklista, s nímž se na Tachovsku srazilo osobní...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1141x
V současné době učím cizince česky. Píšu eseje, fejetony a povídky, z nich část byla uveřejněna v internetových časopisech a v rozhlase; některé z nich v autorském čtení. Připravuje se k vydání kniha mých textů.

Seznam rubrik