Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O kolegovi, který přistoupil do metra; tím to začíná

Jel jsem metrem do centra. Jako obvykle jsem se díval hlavně po hezkých holkách; teď v předjaří, když začínají odkládat kabáty, je to obzvlášť příjemné, takže i v metru může člověk pozorovat krásnou přírodu. Hned v další stanici přistoupil můj kolega z práce.

O kolegovi, který přistoupil do metra; tím to začíná

Jel jsem metrem ze stanice Skalka do centra. Jako obvykle jsem se díval hlavně po hezkých holkách; teď v předjaří sotva se trochu oteplilo, když začínají odkládat kabáty, je to obzvlášť příjemné, takže i v metru může člověk pozorovat krásnou přírodu. Ženy se s velkou oblibou strojí, aby se líbily, a přitom jsou tím krásnější, čím míň toho mají na sobě; tedy ty s pěknou postavou. I večerní róba je tím krásnější, čím víc toho odhaluje. 

Hned v další stanici přistoupil můj kolega z práce. Neměl jsem chuť dát se s ním do řeči, a tak jsem se díval nadále směrem dopředu, kde seděly dva daleko zajímavější objekty. Svého kolegu jsem vnímal jen periferním viděním, takže jsem nevěděl, jestli mě zaregistroval. V každém případě to nedával najevo, možná smýšlel jako já. Vystupoval jsem na Náměstí míru, odkud jsem šel do práce. Můj kolega jel dál, protože do práce chodí jen dvakrát v týdnu; šéf mu to toleruje. Vystoupil jsem, aniž bych se po kolegovi podíval. Okénkem odjíždějícího vlaku jsem pak viděl, že se po mně neohlédl.

Pak jsem o tom chvilku uvažoval. Není to divné, dělat, že svého známého nevidím? Nestalo se mi to poprvé. Jednou jsem ve vlaku metra seděl vedle dívky, s níž jsem se dříve tak trochu kamarádil, ale z toho kamarádství dál už nic nevzešlo. Byla zabraná do hovoru se svou sousedkou a možná o mně nevěděla. Jak je vidět, to se může stát i ženám - když jsou zabrané do hovoru. I když údajně mají lepší periferní vidění než muži a své okolí vnímají lépe. Nepozdravil jsem ji, neoslovil, nepřihlásil se k ní. Asi jsem postrádal motiv.

Jeden můj bývalý kamarád a spolužák mi kdysi řekl, že když vidí na ulici spolužáka, přejde raději na druhou stranu ulice, aby ho nemusel potkat a vyměňovat si s ním konvenční věty. Ale ten můj bývalý kamarád je trochu netypický; nechodí už dlouhá léta na třídní srazy, zřejmě jednak ze zmíněného důvodu, jednak i z jiných, osobních. 

V domě, kde bydlím už spoustu let, jsem dlouhá léta po nastěhování neznal všechny sousedy a dlouho jsem si o některých z nich nebyl jist, jestli mými sousedy jsou. A to jsem v Praze nebydlel vždycky, přistěhoval jsem se do ní až ve svých čtyřiadvaceti letech. Jsem z venkova, ale do Prahy jsem tehdy jezdil do školy, do gymnázia; ostatně vesnička, kde jsem bydlel, nebyla pravý venkov, byla to spíš pražská periferie. Ale něco takového, jako mně teď v metru, se nemohlo tehdy stát ani v autobuse, jímž jsme jezdili do Prahy, natož na ulici v mé vesnici nebo v sousední. Tam se lidi pozdravili, případně se na sebe usmáli, a pokud se nechtěli bavit, šli dál. I když to někdy nebylo jednoduché a třeba se ani nepovedlo jít rychle dál.

Je to pochopitelné. Na venkově se zdraví i lidé, kteří se neznají. V městě to nejde, tam by se člověk uzdravil, i když - jak zpívá Ljuba Hermanová... V městě jsou lidi tak natěsno, že si chrání svůj maličký prostor a ohrazují si ho hradbičkou anonymity. Dělají, že nevidí ty druhé, dělají, že ti druzí nejsou, zejména tam, kde jsou namačkáni. Zkuste se na někoho cizího usmát v metru, v tramvaji; bude si myslet, že jste blázen a většinou bude dělat, že to neviděl. Anonymity lidé v městě ovšem i houfně využívají: líbají se na ulici (to ještě může být jiným příjemné, i když ne všem), svačí a telefonují v tramvaji nebo na ulici, kradou, frotéři se otírají, voyeuři zírají, nějaké čuně si klidně v davu pšoukne. V městě se koncentrují úchylky a zločin. Mnozí lidé z města by neměnili a na venkov by se nikdy neodstěhovali. Nemohou bez anonymity být. Ale hlavně asi bez městského pohodlí a množství možností, které město nabízí. Města dokonce rapidně rostou - na úkor venkova. Když se zeptáte, proč vlastně by lidé z města nešli na venkov, řeknou vám třeba – jsou tu kina, divadla, restaurace, kavárny, vinárny, obchody, na jaké si vzpomenete. Ale když to tak vezmete – kolik obyvatel města využívá městských možností? Kolik jich chodí do kina, do divadla, na koncerty? Většinou sedí doma a dívají se na televizi; tu mají ovšem na venkově taky. Často jezdí na obrovské nákupy do obřích supermarketů na okraj města – stejně jako venkovští.

Když jsem bydlel na venkově, přál jsem si bydlet v Praze. Je pravda, že cesta do Prahy mi trvala dlouho: 15 minut pěšky, pak autobusem, pak tramvají, celkem asi hodinu. Ale víte, proč jsem po bydlení v Praze toužil? Protože nám tehdy uhlíři skládali uhlí před dům a já jsem ho musel nakládat do kýblů a všechno odnosit do sklepa. A v Praze nosili uhlí až do sklepa uhlíři v putnách, stačilo dělat si křídou čárky na futro dveří. Jenže dnes už je to většinou jedno, dnes máme plynové etážové topení v bytě, kde jsme dříve měli kamna na uhlí. Přibližně v místech, kde jsem na venkově bydlel, je dnes stanice metra.

Dnes je bydlení v Praze něco úplně jiného než před těmi mnoha lety, když jsem se do ní přistěhoval. Nevidím už mnoho výhod města před venkovem. Snad že v létě může člověk koukat po málo oděných ženách, že může seběhnout v bačkorách pro rohlíky nebo že sanitka přijede v případě nutnosti za pár minut, což s přibývajícími léty může být stále důležitější. Ale to množství namačkaných lidí v metru, v tramvaji, hluk aut a zápach výfukových plynů, nervy ničící ječení sanitek, policejních a hasičských aut… Když jdu za bílého dne do centra, nechávám obvykle peněženku doma a beru si jen do kapsy tolik peněz, kolik potřebuju. Běda, když je to větší obnos. A vyjít si do města po půlnoci? Jen z holé nutnosti a jen při pozdním návratu. Žena nemůže vůbec, a když se čas od času má choť vrací domů pozdě, chodím či jezdím pro ni k vlaku nebo k autobusu.

Bydlím tedy v městě, platím za nájem bytu spoustu peněz; ke svému důchodu chodím do práce jen proto, abych mohl bydlet v bytě a ve městě, kde bydlet nechci. Moje žena taky chodí ještě pracovat tři dny v týdnu na půl dne a mně to občas vyčte – namísto aby to vyčítala mocipánům, kteří ve zlatokopeckém období budování kapitalismu myslí jen na sebe, na svou moc a svou kapsu a kašlou na starší generaci. Po nich potopa.

Zatímco na venkově - ve své chalupě - bychom mohli bydlet téměř zadarmo, zatím. Já bych nemusel chodit do práce, věnoval bych se skutečnému, tj. venkovskému životu a mohl bych psát. Ale má žena tam bydlet nechce. Nedivím se jí a nemůžu ji k tomu nutit. Vesnička, kde máme chalupu, má jedenáct čísel, trvale obydlená je jen jedna chalupa a od podzimka do jara ve všední den kolem našeho chodí jen srnky a lišky, které tu skutečně dávají dobrou noc. Občas nám vynadá srnec nebo veverka, že nemáme co dělat v jejich rajónu. Ve vesnici není hospoda ani prodejna - ani pojízdná. To se ještě dá vydržet, ale v zimně se může stát, že k nám v případě nutnosti neprojede sanitka, když právě vítr čerstvě zavál cestu. Maminka naší sousedky prý zemřela proto, že se k ní nedostala záchranka. Napadlo mě, že bychom ve vesnici vybudovali přistávací plochu pro vrtulník. Bláznivý nápad – a kdo by ji v zimě udržoval? A co až jeden z nás odejde a druhý zůstane v chalupě sám? Co v naprosté samotě?

Možná je naše vesnička extrém a v jiném případě by se snad má žena bydlení v chalupě nevzpouzela. Ale kdo ví? Další její problém je kontakt s jejími dětmi a vnoučaty, který stále pilně udržuje. Prý by při bydlení na chalupě nemohla. Předložil jsem jí svou koncepci. Jezdili bychom každý za svými dětmi a vnoučaty jednou za dva za tři měsíce a byli bychom dva tři dny u každého z nich. Ona má tři děti a šest velkých vnoučat a já mám dvě děti a čtyři malá vnoučata. Podle mne bychom tak s nimi měli větší kontakt než dnes. Žena to nepřipouští. Možná spíš proto, že bychom byli po tu dobu každý jinde a neměla by přese mne kontrolu.

Tak nevím. Asi budu chodit do práce až do smrti. Ale až nebudeme moct, budeme to muset stejně řešit. A možná ne my, ale naše děti - pokud zůstanou hodné jako dosud. Jinak by nás čekal starobinec nebo nádraží.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubor Dufek | neděle 4.3.2012 20:26 | karma článku: 13,17 | přečteno: 1961x
  • Další články autora

Lubor Dufek

Špekáčky, Babiš a roušky

Má jedenáctiletá vnučka mi hlásila: Přivezli jsme špekáčky na opékání, ale nekoupili jsme je od Kosteleckých uzenin, protože patří Babišovi. Nad jejím "dětským názorem" jsem se musel zamyslet...

8.6.2020 v 16:00 | Karma: 33,62 | Přečteno: 1556x | Diskuse| Politika

Lubor Dufek

Dr. Hnízdil - kritik nebo vlk?

Známý MUDr. Hnízdil rozšiřuje svou působnost i na politiku. M. Kadeřábková zveřejnila 2. 2. 2020 na Seznamu článek s názvem Psychopat ve vládě funguje jako vlk. Rozdělí stádo a pak ho zničí. Mám k článku připomínky.

20.2.2020 v 16:40 | Karma: 33,47 | Přečteno: 2076x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

24. srpen 1968 - útok na "sídlo kontrarevoluce"

24.srpna 1968 jsem přespal doma na Vinohtadské 17 proti obsazenému Čs. rozhlasu. Právě tehdy zahájili sovětští okupanti útok proti protějším domům. Vyprávění je součástí mé knihy Andělíčci strážníčci s.r.o. Má vyjít v září 2018.

24.8.2018 v 15:00 | Karma: 17,18 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Alkohol - metla nebo lék?

V poslední době jsem se musel zamyslet nad motivy, prospěšností i negativními důsledky pití alkoholu. Pak mi nahrála předvelikonoční tradice.

19.3.2017 v 14:35 | Karma: 16,98 | Přečteno: 679x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Měl jsem pár kamarádů v Moskvě

Na pracovní cestě do Moskvy jsem se seznámil s třemi ruskýmí chlapci. To přátelství bylo poněkud kuriozní.

9.3.2017 v 16:00 | Karma: 24,87 | Přečteno: 1129x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1141x
V současné době učím cizince česky. Píšu eseje, fejetony a povídky, z nich část byla uveřejněna v internetových časopisech a v rozhlase; některé z nich v autorském čtení. Připravuje se k vydání kniha mých textů.

Seznam rubrik