Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O budoucnosti, fantazii a o cestování časem

Řečtí bohové byli nadáni velkou mocí, ale jedno nemohli: změnit minulost. Ostatně mám zato, že takovou schopnost neměl a nemá žádný bůh. Kdo může říci, že něco z toho, co nám předkládají různá díla a dílka žánru sci-fi, je naprosto vyloučeno?

O budoucnosti, fantazii a o cestování časem

Fantazie je nejkrásnější dcera pravdy, jen o něco živější než matka. Carl Spitteler

Řečtí bohové byli nadáni velkou mocí, ale jedno nemohli: změnit minulost. Ostatně mám zato, že takovou schopnost neměl a nemá žádný bůh.

Kdo může říci, že něco z toho, co nám předkládají různá díla a dílka žánru sci-fi, je naprosto vyloučeno? Kolik se splnilo z fantazií pana Vernea, kterého jeho současníci měli za pouhého fantastu? Včetně třeba cesty na Měsíc, která se uskutečnila jen asi o sto let později. Jak říká Kaptah, sluha Egypťana Sinuheta, "Nikdo o zítřku předem nic neví". Kdo kromě pana Vernea by si dokázal představit budoucnost jen za sto let, když převratné vynálezy, které mají větší dosah než vynález spalovacího motoru nebo letadla, už ani nedokážeme sledovat? Natož za tisíc, milion, miliardu či další násobky let? Absolutně nepředstavitelné; vyloučit nelze snad naprosto nic. Dovedu si docela dobře představit, jak lidé opouštějí Zemi a stěhují se na jinou planetu v jiné hvězdné soustavě, na níž si připravili podmínky k životu, až té naší sluneční se bude za nějakou tu miliardu let valem krátit život.

Jaká škoda, že nemohu věřit v reinkarnaci. Vůbec se nedivím těm, kteří v ni věří. Jak rád bych se podíval (a kdo ne?), jak bude svět vypadat třeba za pouhý milion let. Anebo alespoň, jak vypadal v minulosti. Avšak dovoím si tvrdit, že cestovat časem pozpátku nelze, a to ani v nejvzdálenější budoucnosti. Důkaz mohu podat lehce.

Kdybych se mohl (ať už jakýmkoliv myslitelným či nemyslitelným způsobem) dostat v čase jen do včerejška, mohl bych na důkaz vykonání této cesty například rozbít zrcadlo, které máme dnes v předsíni a které tam visí už po mnoho let. Ale kdybych byl to zrcadlo včera rozbil, nemohlo by tam dnes viset. Všimněte si, jak více či méně decentně se vyhýbají autoři dílek o cestách do minulosti setkání cestovatele s vlastní osobou v minulosti. Pádnější důkaz, i když rovněž jen v oboru logiky, podal geniální fyzik Stephen Hawking: "Kdyby bylo někdy v budoucnosti cestování časem pozpátku možné, měli bychom tu dnes houfy turistů z budoucnosti". 

A přesto: Miroslav Holub píše o tom, že „... čas se zastavil u Sakkíry, v Gíze a při Luxoru, .. jsme tam, v dávnu, dýcháme prach III. a IV. dynastie a škobrtáme ve stopách hodnostářů, kteří dozírali na budování paláců a památníků.“ Taky někdy mívám pocit, že zmizela propast věků a že jsem se ocitl v minulosti nebo spíš, že dávná minulost je doslova na dosah: to když stojím v románskogotické bazilice svatého Prokopa z třináctého století v Třebíči a mohu si sáhnout na tu kamennou nádheru nebo když na pár kroků před sebou mám neuvěřitelně skutečné Forum Romanum, kde zavraždili Gaia Julia Caesara, a na vlastní oči vidím, že to je skutečnost a žádná legenda a že to vlastně bylo nedávno, protože to je tak blízko.

Jak šedivá je ale logika a jak zelený a košatý je strom fantazie. Fantazie a víra je ostatně důležitější než skutečnost. Neboť představě, ať už své či cizí, mohu klidně věřit - jako tak mnozí - nezávisle na skutečnosti, až do konce života. Neodporuje-li logice, neboť ta může být všelijaká. Svou logiku mohu dokonce i poopravit, když mi na tom bude záležet. Na zkušenosti už tolik nezáleží. Kolik lidí věří na reinkarnaci, na věštění z karet, na UFO, na paralelní svět duchů, na štěstí od kominíků a smůlu od černých koček, na pátek třináctého? Ať už je skutečnost jakákoliv, já žiju ve světě svých představ a své víry. To všechno ovšem jenom potud, pokud se nedožiju něčeho, co by mou představu a víru zgruntu vyvrátilo.

A co když je ta naše úžasná doba tak nezajímavá, že turisti z daleké budoucnosti cestují úplně jinam? A co když mají pro nás nepředstavitelně dokonalé metody, jak vyloučit, abychom se s nimi my mohli setkat a infikovat se budoucností - aby tak nedocházelo k nepředstavitelným zmatkům - takže se to nikdy nedozvíme?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubor Dufek | středa 23.5.2012 13:08 | karma článku: 9,76 | přečteno: 1101x
  • Další články autora

Lubor Dufek

Špekáčky, Babiš a roušky

Má jedenáctiletá vnučka mi hlásila: Přivezli jsme špekáčky na opékání, ale nekoupili jsme je od Kosteleckých uzenin, protože patří Babišovi. Nad jejím "dětským názorem" jsem se musel zamyslet...

8.6.2020 v 16:00 | Karma: 33,62 | Přečteno: 1556x | Diskuse| Politika

Lubor Dufek

Dr. Hnízdil - kritik nebo vlk?

Známý MUDr. Hnízdil rozšiřuje svou působnost i na politiku. M. Kadeřábková zveřejnila 2. 2. 2020 na Seznamu článek s názvem Psychopat ve vládě funguje jako vlk. Rozdělí stádo a pak ho zničí. Mám k článku připomínky.

20.2.2020 v 16:40 | Karma: 33,47 | Přečteno: 2076x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

24. srpen 1968 - útok na "sídlo kontrarevoluce"

24.srpna 1968 jsem přespal doma na Vinohtadské 17 proti obsazenému Čs. rozhlasu. Právě tehdy zahájili sovětští okupanti útok proti protějším domům. Vyprávění je součástí mé knihy Andělíčci strážníčci s.r.o. Má vyjít v září 2018.

24.8.2018 v 15:00 | Karma: 17,18 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Alkohol - metla nebo lék?

V poslední době jsem se musel zamyslet nad motivy, prospěšností i negativními důsledky pití alkoholu. Pak mi nahrála předvelikonoční tradice.

19.3.2017 v 14:35 | Karma: 16,98 | Přečteno: 679x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Měl jsem pár kamarádů v Moskvě

Na pracovní cestě do Moskvy jsem se seznámil s třemi ruskýmí chlapci. To přátelství bylo poněkud kuriozní.

9.3.2017 v 16:00 | Karma: 24,87 | Přečteno: 1129x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Tatrách zemřel český turista. Plánoval sám vystoupit na Gerlachovský štít

21. května 2024  22:37

Při pádu zemřel ve Vysokých Tatrách na Slovensku 43letý český turista. Podle horské služby plánoval...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1141x
V současné době učím cizince česky. Píšu eseje, fejetony a povídky, z nich část byla uveřejněna v internetových časopisech a v rozhlase; některé z nich v autorském čtení. Připravuje se k vydání kniha mých textů.

Seznam rubrik