Muže na ženách zajímá hlavně inteligence?

Podle evolučního biologa z cambridgské univerzity hlavní věcí, kterou muži (u žen) hledají, je inteligence. Asi není důležité, jestli článek přináší skutečné informace. To nejdůležitější bývá přijít s něčím novým, šokujícím.

Muže na ženách zajímá hlavně inteligence?

Stále častěji mám pocit, že není důležité, jestli článek přináší skutečné informace a řeší reálné záležitosti. To nejdůležitější často bývá přijít s něčím novým, s něčím, co tu ještě nebylo a pokud možno s něčím šokujícím. Pak je asi i snazší získat tučný grant a

líp se publikuje.

(Citáty uvádím kurzívou.)

Podle evolučního biologa z cambridgské univerzity Davida Bainbridge hlavní věcí, kterou muži (u žen) hledají, je inteligence, říká Bainbridge. Podle něj se muži podvědomě dívají daleko do budoucnosti a na ženách je zajímá především to, že mohou produkovat chytré děti. http://xman.idnes.cz/ani-prsa-ani-zadek-muze-na-zenach-zajima-hlavne-inteligence-pa0-/xman-styl.aspx?c=A150607_131841_xman-styl_fro

Leckdy ovšem inteligentní rodiče bývají tak pohlceni svou prací (herci, lékaři, vědci), že na své děti nemají čas nebo jsou někdy natolik nonkonformní, že jejich děti, byť dědičně inteligentní, nesou celý život zátěž chyb či dokonce absence výchovy. Inteligentní ženy nevyjímaje.

Velká ňadra mají tendenci být asymetrická a muže přitahuje symetrie. Mohutné poprsí navíc vypadá dříve zestárle a muži si cení mládí, říká evoluční biolog. To asi bude ten pravý důvod, proč muže fascinují velká ňadra – ne proto, že jsou nejmarkantnějším druhotným pohlavním znakem, který ženy odlišuje od mužů, podobně jako ženská stehna a hýždě. Ostatně symetrie bývá poněkud nudná, drobná asymetrie krásu podtrhuje.

Objemnější stehna a zadní část těla naznačují, že žena nastřádala během puberty dostatek tuku, aby dokázala živit plod. A právě na dodávkách tuku závisí vývoj jeho mozku, množství jeho dávek může přímo ovlivnit inteligenci potomka, a tedy i jeho přežití. A budoucnost dítěte, a tedy reprodukce vlastních genů, je podle evoluční biologie cílem, byť možná nepřiznaným, všech mužů. Zkrátka, mužům se při pohledu na ženy mozek nezatemní, jak jsme si dosud mysleli, ale vyjasní.

Který muž by nechtěl mít chytré a schopné děti? Jenže děti mnohdy přicházejí na svět bez jakéhokoliv plánu a leckdy i proti němu. Muži bývají schopni najít si ženu, s níž nechtějí mít děti, nebo je to nezajímá. Příkladů je mnoho. Znásilňování jako válečné právo, obcování s vdanými ženami, svobodné milenky ženatých mužů, prostituce, antikoncepce.

Muži však většinou netouží po inteligentních ženách, které by ohrožovaly jejich dominanci a drtivá většina mužů asi o dominantní ženu nestojí. Vybírají si, často neuvědoměle, vzor vztahu a své budoucí ženy ve vlastní rodině, v níž vyrůstali. Pokud se to nepodaří, zjišťují to někdy až ex post. Pak asi platí, že má-li muž inteligentní matku, bude si (ať uvědoměle či neuvědoměle) hledat chytrou nevěstu.

Kriteria mužského výběru žen jsou různá (viz vzory v rodině), ale snad se dá říci, že u mužů dostatečně sebevědomých je to v první řadě fyzická krása (která je výrazem zdraví), výraznost druhotných sexuálních znaků a občas i inteligence (opět podle vzorů v rodině). Koneckonců i ta oblost ženských tvarů je výrazem zdraví.

Zajímavé je i kriterium obsažené v názvu knihy Anity Loosové Páni mají radši blondýnky, ale žení se s brunetkami, podle níž byl natočen slavný film s Marilyn Monroe, která si si jím vysloužila přezdívku dumb blonde - hloupá blondýnka. Muže fascinují blondýnky, protože jejich vlasy bývají markerem sexuality, sexuálním majákem (Tobiáš Jirous). Ale žení se s brunetkami, protože mívají pocit, že nemají na takový sexuální maják dost sil.

Naše preference chytrých partnerek nás vede k tomu, že se podvědomě ohlížíme spíše po ženách s výraznými křivkami, takovými, jejichž pas je o hodně štíhlejší než jejich boky. Evoluční biologie má prý vysvětlení, protože vidí za roh – a tvrdí, že podvědomě vlastně vidí za roh i muži. Aha – takže ohlédnu-li se za ženou s oblými boky, zaujala mě vlastně její inteligence. No, i tak se to dá říct.

Evoluce však ve skutečnosti nepracuje s žádným plánem, nemá cíl ani záměr. Evoluce prostě je. A co se ukáže pro přežití jako výhodnější, to se prosadí a rozšíří. Jednoduše proto, že to méně životné zajde nebo živoří. Důsledkem je zkvalitňování života, které tak nepotřebuje žádný plán. Tak se stalo například, že tam, kde zůstalo nejvíce potomků po nájezdnících a účastnících vojenských tažení, kudy prošlo či kde zůstalo nejvíc cizinců, jako například ve střední Evropě, jsou ženy nejkrásnější; jejich předci byli geneticky co nejvzdálenější, což je zřejmě příčinou zdraví a krásy potomků. Nejspíš ani tady nešlo o nějaký cíl či záměr evoluce a o prozíravost mužů při výběru žen. Vítězem je život sám.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubor Dufek | neděle 12.7.2015 13:50 | karma článku: 14,08 | přečteno: 556x
  • Další články autora

Lubor Dufek

Špekáčky, Babiš a roušky

8.6.2020 v 16:00 | Karma: 33,62

Lubor Dufek

Dr. Hnízdil - kritik nebo vlk?

20.2.2020 v 16:40 | Karma: 33,47

Lubor Dufek

Alkohol - metla nebo lék?

19.3.2017 v 14:35 | Karma: 16,98

Lubor Dufek

Měl jsem pár kamarádů v Moskvě

9.3.2017 v 16:00 | Karma: 24,87