Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Muže na ženách zajímá hlavně inteligence?

Podle evolučního biologa z cambridgské univerzity hlavní věcí, kterou muži (u žen) hledají, je inteligence. Asi není důležité, jestli článek přináší skutečné informace. To nejdůležitější bývá přijít s něčím novým, šokujícím.

Muže na ženách zajímá hlavně inteligence?

Stále častěji mám pocit, že není důležité, jestli článek přináší skutečné informace a řeší reálné záležitosti. To nejdůležitější často bývá přijít s něčím novým, s něčím, co tu ještě nebylo a pokud možno s něčím šokujícím. Pak je asi i snazší získat tučný grant a

líp se publikuje.

(Citáty uvádím kurzívou.)

Podle evolučního biologa z cambridgské univerzity Davida Bainbridge hlavní věcí, kterou muži (u žen) hledají, je inteligence, říká Bainbridge. Podle něj se muži podvědomě dívají daleko do budoucnosti a na ženách je zajímá především to, že mohou produkovat chytré děti. http://xman.idnes.cz/ani-prsa-ani-zadek-muze-na-zenach-zajima-hlavne-inteligence-pa0-/xman-styl.aspx?c=A150607_131841_xman-styl_fro

Leckdy ovšem inteligentní rodiče bývají tak pohlceni svou prací (herci, lékaři, vědci), že na své děti nemají čas nebo jsou někdy natolik nonkonformní, že jejich děti, byť dědičně inteligentní, nesou celý život zátěž chyb či dokonce absence výchovy. Inteligentní ženy nevyjímaje.

Velká ňadra mají tendenci být asymetrická a muže přitahuje symetrie. Mohutné poprsí navíc vypadá dříve zestárle a muži si cení mládí, říká evoluční biolog. To asi bude ten pravý důvod, proč muže fascinují velká ňadra – ne proto, že jsou nejmarkantnějším druhotným pohlavním znakem, který ženy odlišuje od mužů, podobně jako ženská stehna a hýždě. Ostatně symetrie bývá poněkud nudná, drobná asymetrie krásu podtrhuje.

Objemnější stehna a zadní část těla naznačují, že žena nastřádala během puberty dostatek tuku, aby dokázala živit plod. A právě na dodávkách tuku závisí vývoj jeho mozku, množství jeho dávek může přímo ovlivnit inteligenci potomka, a tedy i jeho přežití. A budoucnost dítěte, a tedy reprodukce vlastních genů, je podle evoluční biologie cílem, byť možná nepřiznaným, všech mužů. Zkrátka, mužům se při pohledu na ženy mozek nezatemní, jak jsme si dosud mysleli, ale vyjasní.

Který muž by nechtěl mít chytré a schopné děti? Jenže děti mnohdy přicházejí na svět bez jakéhokoliv plánu a leckdy i proti němu. Muži bývají schopni najít si ženu, s níž nechtějí mít děti, nebo je to nezajímá. Příkladů je mnoho. Znásilňování jako válečné právo, obcování s vdanými ženami, svobodné milenky ženatých mužů, prostituce, antikoncepce.

Muži však většinou netouží po inteligentních ženách, které by ohrožovaly jejich dominanci a drtivá většina mužů asi o dominantní ženu nestojí. Vybírají si, často neuvědoměle, vzor vztahu a své budoucí ženy ve vlastní rodině, v níž vyrůstali. Pokud se to nepodaří, zjišťují to někdy až ex post. Pak asi platí, že má-li muž inteligentní matku, bude si (ať uvědoměle či neuvědoměle) hledat chytrou nevěstu.

Kriteria mužského výběru žen jsou různá (viz vzory v rodině), ale snad se dá říci, že u mužů dostatečně sebevědomých je to v první řadě fyzická krása (která je výrazem zdraví), výraznost druhotných sexuálních znaků a občas i inteligence (opět podle vzorů v rodině). Koneckonců i ta oblost ženských tvarů je výrazem zdraví.

Zajímavé je i kriterium obsažené v názvu knihy Anity Loosové Páni mají radši blondýnky, ale žení se s brunetkami, podle níž byl natočen slavný film s Marilyn Monroe, která si si jím vysloužila přezdívku dumb blonde - hloupá blondýnka. Muže fascinují blondýnky, protože jejich vlasy bývají markerem sexuality, sexuálním majákem (Tobiáš Jirous). Ale žení se s brunetkami, protože mívají pocit, že nemají na takový sexuální maják dost sil.

Naše preference chytrých partnerek nás vede k tomu, že se podvědomě ohlížíme spíše po ženách s výraznými křivkami, takovými, jejichž pas je o hodně štíhlejší než jejich boky. Evoluční biologie má prý vysvětlení, protože vidí za roh – a tvrdí, že podvědomě vlastně vidí za roh i muži. Aha – takže ohlédnu-li se za ženou s oblými boky, zaujala mě vlastně její inteligence. No, i tak se to dá říct.

Evoluce však ve skutečnosti nepracuje s žádným plánem, nemá cíl ani záměr. Evoluce prostě je. A co se ukáže pro přežití jako výhodnější, to se prosadí a rozšíří. Jednoduše proto, že to méně životné zajde nebo živoří. Důsledkem je zkvalitňování života, které tak nepotřebuje žádný plán. Tak se stalo například, že tam, kde zůstalo nejvíce potomků po nájezdnících a účastnících vojenských tažení, kudy prošlo či kde zůstalo nejvíc cizinců, jako například ve střední Evropě, jsou ženy nejkrásnější; jejich předci byli geneticky co nejvzdálenější, což je zřejmě příčinou zdraví a krásy potomků. Nejspíš ani tady nešlo o nějaký cíl či záměr evoluce a o prozíravost mužů při výběru žen. Vítězem je život sám.

 

 

Autor: Lubor Dufek | neděle 12.7.2015 13:50 | karma článku: 14,08 | přečteno: 556x
  • Další články autora

Lubor Dufek

Špekáčky, Babiš a roušky

Má jedenáctiletá vnučka mi hlásila: Přivezli jsme špekáčky na opékání, ale nekoupili jsme je od Kosteleckých uzenin, protože patří Babišovi. Nad jejím "dětským názorem" jsem se musel zamyslet...

8.6.2020 v 16:00 | Karma: 33,62 | Přečteno: 1556x | Diskuse| Politika

Lubor Dufek

Dr. Hnízdil - kritik nebo vlk?

Známý MUDr. Hnízdil rozšiřuje svou působnost i na politiku. M. Kadeřábková zveřejnila 2. 2. 2020 na Seznamu článek s názvem Psychopat ve vládě funguje jako vlk. Rozdělí stádo a pak ho zničí. Mám k článku připomínky.

20.2.2020 v 16:40 | Karma: 33,47 | Přečteno: 2076x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

24. srpen 1968 - útok na "sídlo kontrarevoluce"

24.srpna 1968 jsem přespal doma na Vinohtadské 17 proti obsazenému Čs. rozhlasu. Právě tehdy zahájili sovětští okupanti útok proti protějším domům. Vyprávění je součástí mé knihy Andělíčci strážníčci s.r.o. Má vyjít v září 2018.

24.8.2018 v 15:00 | Karma: 17,18 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Alkohol - metla nebo lék?

V poslední době jsem se musel zamyslet nad motivy, prospěšností i negativními důsledky pití alkoholu. Pak mi nahrála předvelikonoční tradice.

19.3.2017 v 14:35 | Karma: 16,98 | Přečteno: 679x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Měl jsem pár kamarádů v Moskvě

Na pracovní cestě do Moskvy jsem se seznámil s třemi ruskýmí chlapci. To přátelství bylo poněkud kuriozní.

9.3.2017 v 16:00 | Karma: 24,87 | Přečteno: 1129x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  9:37

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 19 lidí

1. května 2024  9:09

Nejméně devatenáct lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom místní...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1140x
V současné době učím cizince česky. Píšu eseje, fejetony a povídky, z nich část byla uveřejněna v internetových časopisech a v rozhlase; některé z nich v autorském čtení. Připravuje se k vydání kniha mých textů.

Seznam rubrik